Spis treści:
- Agapanty – charakterystyka roślin
- Najpiękniejsze odmiany agapantów
- Uprawa agapantów - najważniejsze zasady
- Zimowanie agapantów
- Lilia afrykańska – choroby i szkodniki
Agapanty – charakterystyka roślin
Gatunek ten nazywany jest również lilią afrykańską (Agapanthus africanus). To wieloletnia bylina kłączowa należącą do rodziny amarylkowatych. Charakteryzuje ją wzniesiony pokrój – pęd kwiatowy agapantu może osiągać ponad 1 metr wysokości! Efektowne liście o ciemnozielonej barwie i długości ok. 45 cm mają szablasty kształt. Opadając tuż nad ziemię, tworzą rozłożystą rozetę. Jednak niewątpliwie piękną ozdobę stanowią nie tylko liście, ale również zjawiskowe kwiaty zebrane w baldachogrona, które mamy szansę podziwiać od lipca do września. Kwitnienie tych roślin to czas, gdy łudząco przypominają nam rodzimy czosnek ozdobny. W zależności od odmiany zaokrąglone kwiatostany mają biały, niebieski bądź fioletowy kolor. Warto zwrócić uwagę na to, że lilie afrykańskie są roślinami miododajnymi. Ich sporych rozmiarów, kuliste kwiatostany wabią i dostarczają pokarmu pszczołom oraz innym pożytecznym owadom.
Najpiękniejsze odmiany agapantów
Wyróżniamy kilka ciekawych odmian agapantów afrykańskich, które idealnie nadają się do uprawy w naszych warunkach. Każdy rodzaj tej egzotycznej rośliny ma odmienną wysokość oraz kolor kwiatostanów osadzonych na wysokim pędzie. Spośród wszystkich odmian lilii afrykańskiej na szczególną uwagę zasługują takie jak:
- 'Albus' – jak wskazuje nazwa zaokrąglone kwiatostany tej odmiany są koloru białego. Roślina może osiągnąć nawet 90 cm wysokości.
- 'Alice Gloucester' – podobnie jak 'Albus' charakteryzuje się białymi kwiatami, może być jednak wyższa (do 100 cm wysokości). Warto wiedzieć, że rośliny tej odmiany zrzucają liście na zimę.
- 'Ben Hope' – to odmiana stworzona dla wielbicieli niebieskich kwiatów. Równie interesujące są liście 'Ben Hope', które mają szary odcień. W optymalnych warunkach okazy tej odmiany osiągają 120 cm.
- 'Blue Triumphator' – zachwyci każdego, kto marzy o rabatach pełnych intensywnie niebieskich kwiatów. Tworzona przez nie rozeta z liści może mieć ok. 60 cm, zaś wysokość pędów to ok. 100 cm.
- 'Silver Moon' – to równie atrakcyjna odmiana, która odznacza się błękitno-fioletowymi kwiatostanami oraz nietypowymi liśćmi w jasne, podłużne pasy.
- 'Peter Pan' – cechą charakterystyczną tej odmiany są jasnoniebieskie kwiaty.
- 'Donau' – jest ciekawą odmianą dorastającą maksymalnie do 90 cm. Przyciągające wzrok kwiaty mają ciemnoniebieski, szafirowy odcień.
- 'Twister' – niezwykle atrakcyjne okazy tej odmiany odznaczają się dwubarwnymi kwiatami. Zebrane w kwiatostany delikatne kwiatki są ciemnoniebieskie od strony wewnętrznej, natomiast końcówki płatków są białe.
- 'Double Diamond' – odmianę tę wyróżniają śnieżnobiałe kwiatostany.
Uprawa agapantów
- Stanowisko
Warto wiedzieć, jakie warunki należy zapewnić tej egzotycznej roślinie, aby zdrowo rosła i obficie kwitła. Uprawa ciepłolubnych agapantów ma szansę powodzenia tylko wtedy, gdy będzie się odbywała na słonecznym oraz osłoniętym od wiatru stanowisku. Choć lilię afrykańską możemy posadzić w półcieniu, w takim miejscu będzie kwitła zdecydowanie skromniej. Wybór mniej ciepłego, niewystarczająco nasłonecznionego stanowiska może skutkować również tym, że płatki kwiatów tej rośliny będą słabiej zabarwione, a przez to mniej ozdobne. Agapanty w donicach warto uprawiać szczególnie na tych balkonach i tarasach, które są wystawione na południe. Pamiętajmy, aby zabezpieczyć przed intensywnymi opadami deszczu okazy w okresie kwitnienia.
- Podłoże
Agapant potrzebuje przepuszczalnego, piaszczysto-gliniastego podłoża o umiarkowanej wilgotności. Ziemia do uprawy agapantu afrykańskiego musi być bogata w składniki odżywcze. Optymalny odczyn podłoża powinien być zbliżony do obojętnego. W przypadku uprawy w pojemnikach istotne jest, aby dodatkowo dno donic wyłożyć warstwą drenażu, dzięki czemu zabezpieczymy korzenie rośliny przed gniciem. Sadzenie agapantów w gruncie powinno się odbywać przy zachowaniu 45-50 cm odstępu między sadzonkami.
Przeczytaj również: Dendrobium kwitnie bez przerwy przez kilka miesięcy. Czym podlewać tego storczyka, by regularnie kwitł?
- Podlewanie agapantów
Podczas uprawy agapantów szczególnie ważne jest odpowiednie podlewanie tych roślin. Nawadnianie powinno być obfite i systematyczne, przy czym pamiętajmy, że lilie afrykańskie nie tolerują zarówno suszy, jak i przelania. W czasie intensywnego tworzenia kwiatów wspomóżmy okazy nawozami do roślin kwitnących. Zimujące agapanty podlewamy zdecydowanie rzadziej, używając minimalnej ilości wody.
- Rozmnażanie
Agapantynależą do bylin kłączowych, dlatego z łatwością rozmnaża się je poprzez ich podział. Poszczególne kłącza należy rozdzielić na kawałki po 2 lub 3 pąki. Czynność tę najlepiej wykonywać wczesną wiosną. Możliwą do wykonania, ale niestety dużo mniej efektywną metodą, jest rozmnażanie agapantów poprzez bezpośredni wysiew nasion do podłoża.
Zimowanie agapantów
Lilie afrykańskie źle znoszą mrozy, dlatego w naszych warunkach klimatycznych nie mogą zimować w gruncie lub na balkonie. Okazy należy przenieść do jasnego i chłodnego pomieszczenia, gdy temperatura na zewnątrz spadnie do ok. 10°C. Agapanty możemy przechowywać w podłożu bądź poza donicą, przetrzymując same kłącza. W obu przypadkach warto zapewnić w miejscu zimowania temperaturę 5-8°C. Wiosną, zanim umieścimy rośliny na stałe na zewnątrz, przez kilka dni wietrzmy pomieszczenie, w którym agapanty znajdowały się przez całą zimę.
Lilia afrykańska – choroby i szkodniki
Wiedząc już, jak uprawiać agapanty, warto poznać szkodniki oraz choroby, które zagrażają tym roślinom. Na szczęście lilie afrykańskie są dość odporne na ich ataki. Liśćmi agapantów interesują się wyłącznie ślimaki, ale ich nie zjadają. Na roślinie może pojawić się także szara pleśń. W przypadku rozwoju grzybów warto zastosować oprysk z wywaru czosnku, po czym osuszyć liście i pędy agapantu.
Przeczytaj również:
Bananowiec - niezwykła roślina do domu i ogrodu. Jeśli się postarasz, zakwitnie i wyda owoce
Ukorzeniacz do roślin - działanie i zastosowanie. Jak i z czego zrobić domowy ukorzeniacz?