Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Dlaczego papryka gnije na krzaku? Nie tylko choroby mogą być przyczyną

Każdy, kto uprawia paprykę w swoim ogrodzie, marzy o smacznych i dorodnych plonach. Niestety często spotyka nas nieprzyjemna niespodzianka – owoce zaczynają gnić jeszcze na krzaku. Jest to frustrujące, zwłaszcza gdy poświęcamy naszym uprawom mnóstwo czasu i wysiłku. Dlaczego papryka gnije na krzaku? Może być to spowodowane różnymi czynnikami. Winowajcami są nie tylko choroby. Sprawdź, jakie są najczęstsze przyczyny gnicia papryki na krzaku oraz jak temu zaradzić.     

Dlaczego papryka gnije na krzaku? Nie tylko choroby mogą być przyczyną
Zastanawiasz się, dlaczego papryka gnije na krzaku? Przyczyn może być co najmniej kilka. Fot.aprilphoto/123RF.com

Spis treści:

Dlaczego papryka gnije na krzaku?

Papryka wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby móc wydawać obfite plony. Jej uprawa nie jest wcale tak łatwym zadaniem, gdyż czasem może stwarzać pewne problemy. Niekiedy może dojść do sytuacji, w której papryka zaczyna gnić na krzaku, co wzbudza niepokój wśród ogrodników. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być różne, ale najczęściej są one związane z niewłaściwą pielęgnacją. Sprawdź, co może przyczynić się do gnicia papryki na krzaku.

  • Niedobór wody w glebie – papryka potrzebuje dużo wody i nie toleruje suszy. W związku z tym należy zapewnić roślinom regularne podlewanie, szczególnie w czasie upalnej pogody (nawet dwa razy dziennie). Do tego celu nie należy jednak używać zimnej wody, ponieważ krzaki są wyjątkowo wrażliwe na działanie niskich temperatur. Natomiast świetnie sprawdzi się deszczówka lub woda odstana o temperaturze zbliżonej do temperatury otoczenia. Podczas podlewania należy unikać moczenia liści i owoców, kierując strumień wody bezpośrednio na podłoże.  

  • Nadmiar wilgoci – zbyt mokre podłoże może prowadzić do gnicia korzeni, co ma negatywny wpływ na kondycję roślin. Oprócz tego przelanie może powodować rozwój chorób grzybowych. W przypadku uprawy w szklarni lub tunelu foliowym należy też zadbać o optymalną wilgotność powietrza – powinna ona wynosić 70-80 proc. Z kolei zbyt duża wilgotność powietrza sprzyja występowaniu wielu chorób, w wyniku których owoce papryki zaczynają gnić.    

  • Zbyt niskie temperatury – papryka potrzebuje dużo ciepła – optymalna temperatura w dzień powinna wynosić 20-28 st. C, a w nocy 16-20 st. C. Natomiast przy niższych temperaturach dochodzi do zahamowania tempa wzrostu, a także do zaburzenia pobierania wody i składników pokarmowych. Może to przyczynić się do rozwoju chorób fizjologicznych oraz gnicia owoców. Co więcej, roślinom nie służą też zbyt wysokie temperatury.

  • Niedobór wapnia – papryka najlepiej rośnie na glebach o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Z kolei zbyt wysokie pH jest niekorzystne w uprawie krzaczków, gdyż sprzyja rozwojowi wielu chorób odpowiadających za gnicie owoców. Jedną z nich jest sucha zgnilizna wierzchołkowa, która jest wywołana niedoborem wapnia.  

dlaczego papryka gnije na krzaku Gnicie papryki na krzaku może być związane z niewłaściwą pielęgnacją. Fot.gatairis/123RF.com

Jakie choroby powodują gnicie papryki?

Czasami jednak, mimo prawidłowej pielęgnacji, papryka może zostać zaatakowana przez choroby (zarówno grzybowe, jak i bakteryjne czy fizjologiczne). Dlatego w przypadku zauważenia niepokojących objawów należy jak najszybciej podjąć odpowiednie działania. Wśród najczęściej występujących chorób warto wymienić takie, jak:

  • szara pleśń – choroba grzybowa, która objawia się brunatnymi plamami, pokrytymi puszystym nalotem zarodników grzyba. Patogeny porażają zarówno liście i pędy, jak i owoce;

  • zgnilizna twardzikowa – na porażonych częściach krzaczków pojawiają się wodniste plamy, na których z czasem rozwija się biały nalot z widocznymi czarnymi przetrwalnikami grzyba;  

  • fytoftoroza papryki – na porażonych liściach, łodygach lub owocach pojawiają się ciemnozielone i wodniste plamy z białym nalotem grzybni;

  • bakteryjna cętkowatość papryki – choroba bakteryjna, która objawia się ciemnymi, nekrotycznymi plamami o nieregularnym kształcie na blaszkach liściowych (dodatkowo otoczone są żółtą obwódką). Występują także na zielonych owocach, ale bez obwódki;

  • mokra zgnilizna bakteryjna – objawia się mokrym gniciem owoców i łodyg, które zamieniają się w śluzowatą, bezwonną masę;

  • sucha zgnilizna wierzchołków owoców – choroba fizjologiczna, która charakteryzuje się brunatnymi plamami na wierzchołku owocu. Jej przyczyną jest niedobór wapnia.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również: 

Liście papryki zaczynają więdnąć, potem brązowieją? Działaj szybko, bo grzyb zniszczy uprawę

Pielęgnacja papryki w sierpniu. Jak przyspieszyć dojrzewanie papryki?

Podlewanie ogórków – czym zastąpić wodę? Jak często nawadniać ogórki?

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.