Porady ogrodnicze

Fusy z kawy do kwiatów domowych. Uważaj z zastosowaniem, możesz narobić dużo szkód

Stosowanie różnych naturalnych preparatów do uprawy roślin stało się w ostatnich latach bardzo popularne. Wielu ogrodników szuka zamienników dla chemicznych środków dostępnych w sklepach. Jednym z chętnie wybieranych produktów do pielęgnacji kwiatów, krzewów czy innych okazów są fusy z kawy. Warto jednak uważać z ich stosowaniem. Dowiedz się więcej.

Fusy z kawy do kwiatów domowych. Uważaj z zastosowaniem, możesz narobić dużo szkód
Nawóz z kawy może być dobrym preparatem do odżywiania roślin. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie gatunki lubią kwaśne pH.Fot.123RF.com

Spis treści:

Fusy z kawy jako nawóz — właściwości

Fusy z kawy, oprócz kofeiny, zawierają wiele cennych substancji mineralnych istotnych także dla rozwoju roślin. W ich składzie można znaleźć m.in.:

  • azot - to substancja, która jest potrzebna roślinom do rozwoju zwłaszcza na początku sezonu. Wspomaga rozwój masy zielonej. Jest przydatna w przypadku okazów, które mają ozdobne liście;

  • fosfor - wspiera powstawanie korzeni, a także pomaga pobudzić roślinę do wytwarzania kwiatów i owoców. Jest potrzebny tym gatunkom, które pięknie kwitną;

  • magnez - jest składnikiem chlorofilu, a zatem wspomaga proces fotosyntezy. Jego brak może objawiać się rdzawymi plamami na liściach oraz spowolnionym rozwojem roślin;

  • potas - tak jak fosfor odpowiada m.in. za powstawanie korzeni i masy zielonej. Od tej substancji zależy ogólny stan rośliny. Jej brak prowadzi do wyblaknięcia liści i spowolnionego rozwoju okazu.

Fusy z kawy mają nie tylko szereg cennych składników mineralnych. Ich zaletą jest także to, że mają obniżone pH.

Jak przygotować nawóz z kawy do roślin doniczkowych?

Wiele osób ochoczo stosuje fusy z kawy ogrodzie. To dobry pomysł, ponieważ ten produkt jest rozkładany przez bakterie, dżdżownice i inne owady. Dzięki temu z resztek powstaje cenny nawóz. Jednak w doniczkach nie ma pożytecznych organizmów, które mogłyby przerobić fusy. Dlatego nie można ich rozkładać bezpośrednio na podłożu. Należy je wymieszać z ziemią. Dzięki temu nie zaczną pleśnieć. Warto przy tym pamiętać, że do doniczek można dodawać wyłącznie czyste fusy — nie mogą pochodzić z kawy wymieszanej z mlekiem i cukrem.

fusy do kawy Wiele osób ochoczo stosuje fusy z kawy ogrodzie. Fot.123RF.com

Jeśli nie chcesz dodawać zmielonych ziaren bezpośrednio do gleby w doniczce, ponieważ obawiasz się pleśni, możesz przygotować płynny nawóz. Jego wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy do szklanki wsypać 1-2 łyżeczki kawy i zalać ją wodą. Następnie należy poczekać, aż ziarna spęcznieją i przecedzić całość przez sitko. Pozostały płyn trzeba przelać do konewki i zaaplikować do roślin.

Nawóz w formie płynnej jest dość szybko przyswajany przez kwiaty doniczkowe. Dlatego efekty jego stosowania można zauważyć po krótkim czasie.

Jaką kawę przygotować pod nawóz?

Zastanawiasz się, po jaką kawę sięgnąć, aby przygotować płynny nawóz? Najlepsza będzie zmielona — nie rozpuszczalna. Rozdrobnione ziarna są nieprzetworzone. Zawierają dużo składników mineralnych, więc rośliny na nich skorzystają.

Co ważne, nie musisz inwestować w drogą kawę — kwiaty doniczkowe nie mają kubków smakowych. Zatem nie ma ryzyka, że nagle zwiędną, jeśli dostaną tańszy "napój". Możesz także używać fusów z ekspresu — ważne jest, aby nie były wymieszane z innymi dodatkami.

Fusy z kawy do kwiatów domowych - kiedy i do czego stosować?

Fusy z kawy można stosować podczas przesadzania roślin, jako dodatek do ziemi. Wówczas wystarczy wymieszać podłoże z 1-2 łyżeczkami tego produktu. Pomoże on nieco rozluźnić glebę. Jednocześnie kawa dość dobrze absorbuje wodę, zatem nie trzeba będzie tak często podlewać roślin.

Fusów można używać także jako nawozu w formie sypkiej lub płynnej. Najlepiej stosować go raz na 2-3 tygodnie. Jeśli zamierzasz używać go do roślin doniczkowych w domu, możesz to robić przez cały rok. Okazy, które przebywają w pomieszczeniach, nie wchodzą w sen zimowy. Dlatego potrzebują dodatkowych substancji odżywczych przez cały czas.

Zastanawiasz się, jakie rośliny podlewać nawozem z kawy? Ten nawóz to dobry wybór dla:

  • paproci - lubią nieco kwaśne podłoże, zatem dodatek fusów dobrze wpłynie na stan tych roślin;
  • storczyków;
  • anturium;
  • kaktusów;
  • fiołków amerykańskich.

Warto przy tym pamiętać, że kawy nie należy dodawać do młodych roślin czy ledwo wyrośniętych siewek. Nawóz z fusów mógłby je uszkodzić i doprowadzić do obumierania.

Przeczytaj również: Kwiaty na parapet - do słońca, cienia, kuchni. Najpiękniejsze i trwałe rośliny doniczkowe [PORADNIK]

Nawóz  z kawy - zalety i wady stosowania

Jakie korzyści przynosi stosowanie nawozu z kawy? Ten naturalny produkt:

  • zapewnia roślinom łatwy dostęp do składników mineralnych, które są im potrzebne do prawidłowego rozwoju. Dzięki nim okazy rozwijają zdrowe liście i pięknie się prezentują;

  • lekko zakwasza podłoże, co sprzyja rozwojowi wielu gatunków. Stosowanie kawy sprawia, że nie trzeba używać np. chemicznych zakwasza czy lub specjalnej gleby przeznaczonej do roślin kwaśnolubnych;

  • w formie stałej rozluźnia podłoże, zatem do środka dociera więcej powietrza. To zapobiega powstawaniu zastojów wody. Ponadto w lekkiej glebie korzenie mogą swobodnie się rozwijać. Jednocześnie kawa w ziarenkach absorbuje wilgoć i powoli oddaje ją do podłoża. To sprawia, że gleba w doniczce jest dłużej wilgotna.

Warto jednak pamiętać, że nawozy z kawy mają również pewne wady. Dodawanie ich bezpośrednio do ziemi rodzi ryzyko wystąpienia pleśni. Choroby grzybowe mogą zaatakować całą roślinę i doprowadzić do jej obumierania. Ponadto:

  • składniki obecne w fusach mogą zahamować kiełkowanie nasion. Dlatego nie można podlewać nawozami z kawy świeżo wysianych okazów;
  • fusy nie zawierają wszystkich składników mineralnych, które są potrzebne roślinom do prawidłowego rozwoju. Zatem i tak trzeba nawozić rośliny dodatkowymi środkami.

Ponadto podlewanie kawą roślin, które preferują zasadową glebę, może się okazać dla nich wręcz zabójcze. W kwaśnym środowisku nie odnajdują się m.in. lawendy, trzykrotki czy sansewieria. Jeśli ziemia będzie miała zbyt niskie pH, wspomniane rośliny przestaną się rozwijać. Mogą także mieć problemy z przeprowadzaniem fotosyntezy, co będzie skutkować powolnym obumieraniem.

Warto przy tym pamiętać, że nawet jeśli jakaś roślina jest kwaśnolubna, nie oznacza to, że będzie dobrze reagować na nawóz z kawy. Dlatego zaleca się, aby po dodaniu tego preparatu do gleby stale obserwować okazy doniczkowe. Jeśli zauważysz, że nagle zaczęły pleśnieć liście, pojawił się brzydki nalot lub rośliny wyraźnie zaczęły więdnąć, zrezygnuj z używania fusów.

Nawóz z kawy może być dobrym preparatem do odżywiania roślin. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie gatunki lubią kwaśne pH. Nie wszystkie zareagują dobrze na wywary z fusów. Dlatego uważnie stosuj ten naturalny produkt!

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również: Jak uprawiać kwiat pieniążek, by obficie rósł i przynosił szczęście?

Psy dla alergików. Te rasy mają wyjątkową zaletę na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.