Porady ogrodnicze

Kiedy dojrzewają warzywa w polskich ogrodach? Oto terminy zbioru

Decydując się na uprawę warzyw w swoim ogrodzie, bardzo ważne jest, to kiedy będziemy przeprowadzać zbiór warzyw. W przeciwnym wypadku nasze zbiory nie będą dojrzałe, a co za tym idzie, niektóre z nich mogą być nawet nie nadawać się do spożycia. Dodatkowo warto wiedzieć, że nie tylko konkretne terminy zbioru warzyw mają duże znaczenie, ale także to kiedy, zostaną przeprowadzone.

Kiedy dojrzewają warzywa w polskich ogrodach? Oto terminy zbioru
Fot. 123RF/PICSEL

Kiedy zbieramy warzywa?

Nie da się dokładnie określić, kiedy zbieramy warzywa, ponieważ wszystko to jest zależne od gatunków, a także konkretnych odmian. Właśnie dlatego warto poznać cechy charakterystyczne, świadczące o tym, że dane warzywo jest już dojrzałe. Zobaczmy więc, jakie terminy zbioru warzyw będą odpowiednie.

Jeśli zastanawiamy się, kiedy nasza cukinia będzie dojrzała, poznamy to po tym, gdy jej długość osiągnie od około 15 do 20 cm długości. Termin ten przypada zazwyczaj od czerwca do września, tak samo, jak w przypadku kalarepy, natomiast ta powinna osiągnąć średnicę około 10 cm.

Sprzawdź: Kalarepa - całoroczna uprawa - wysiew, zmianowanie, wymagania, choroby i uprawa współrzędna

kalarepa Fot.123RF.com

Termin zbioru marchwi również przypada na okres od czerwca do września, natomiast dojrzałe marchewki poznamy po tym, że ich liście zaczną więdnąć. U pomidorów rozpoznanie tego, czy są już dojrzałe, czy też nie, poznać możemy bardzo prosto, a mianowicie po owocach, które wybarwione są na czerwony kolor, nie licząc oczywiście innych odmian kolorystycznych. Czas zbioru pomidorów przypada od czerwca do października, tak, jak czas zbioru ogórków, których dojrzałe okazy charakteryzują się około 20-30 cm długości, w zależności oczywiście od odmiany. Z kolei ziemniaki, które zbierane są od czerwca do października, powinny być wykopywane po około 3 tygodniach od momentu obumarcia łodyg.

Sprawdź: Jak uprawiać ziemniaki na balkonie?

Fot.123RF.com

Jak możemy zauważyć, terminy te są dość rozległe, dlatego też powinniśmy zapoznać się z każdym gatunkiem i odmianą warzywa, które zasadzimy Warto również przeczytać informacje, które podane są na opakowaniach nasion lub etykiety. Jeśli planujesz założenie ogródka, sprawdź także ten artykuł o wysiewie warzyw krok po kroku.

Terminy zbioru warzyw są bardzo różnorodne. W przypadku wielu warzyw, np. pomidorów, możemy poznać stopień ich dojrzałości po kolorze. Niektóre rośliny wykształcają swoje owoce, mimo że przyszły już przymrozki. Wtedy możemy pozwolić sobie na zebranie zielonych pomidorów i poczekanie, aż dojrzeją w ciepłym pomieszczeniu. Możemy je dodatkowo owinąć w papier i trzymać w temperaturze 18-20 st. C, dzięki czemu dojrzeją jeszcze szybciej.

Sprawdź: Całoroczna uprawa pomidorów. Jak mieć udane zbiory?

bomidory w donicy Fot.123RF.com

W przypadku niektórych warzyw zbiór może wyglądać inaczej, ponieważ np. sałata może być zrywana jedynie po listkach. Cukinie bardzo często zbierane są jeszcze zanim osiągną swoją dojrzałość, czyli 20 cm długości, ponieważ zdecydowanie smaczniejsze są młode rośliny.

Jak przechowujemy zebrane warzywa?

Po zbiorze warzyw nie możemy zapominać oczywiście o tym, jak przechowuje się warzywa. Jest to bardzo ważny czynnik, który ma wpływ na to, czy warzywa będą w dobrym stanie nawet po tygodniu, czy po dwóch od momentu zebrania warzyw. Pamiętajmy o tym, że sposób przechowywania zależy również od tego, jaki gatunek i odmianę warzywa mamy zamiar przechować.

Ważnym elementem jest to, czy pogoda w trakcie zbiorów warzyw była sucha i bezmroźna. W przeciwnym wypadku nasze warzywa mogą w bardzo szybki sposób zgnić. Dodatkowo, podczas zbierania warzyw nie możemy ich uszkodzić. Jest to widoczne szczególnie w przypadku pomidorów, które po uszkodzeniu mogą pleśnieć i gnić.

Decydując się na przechowywanie warzyw korzeniowych, powinniśmy wiedzieć, że nie możemy ich myć, ani czyścić po wykopaniu z ziemi. Dodatkowo musimy usunąć od korzeni cześć nadziemną, by nie zabierała ona korzeniom substancji odżywczych i wody. Pomidory natomiast przechowuje się w ciepłych pomieszczeniach ze względu na dużą ilość wody w nich zawartych. Natomiast z reguły, praktycznie wszystkie warzywa przechowuje się w chłodnych pomieszczeniach, dzięki czemu dłużej zachowają świeżość i przydatność do spożycia.

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.