Porady ogrodnicze

Kiedy wykopywać kanny na zimę? Zimowanie i pielęgnacja kanny jesienią

Kanna, czyli paciorecznik, latem zachwyca spektakularnym kwitnieniem i swym egzotycznym wyglądem. Choć to bylina, w naszym klimacie może być uprawiana jedynie sezonowo. Aby cieszyć się urodą tej rośliny w kolejnym roku, jesienią musimy ją wykopać i w odpowiedni sposób przechować do wiosny. Jak wykopać kanny i kiedy należy to zrobić? Dowiedz się, na czym polega jesienna pielęgnacja pacioreczników.

Kiedy wykopywać kanny na zimę? Zimowanie i pielęgnacja kanny jesienią
Kanna nie przetrwa zimy w gruncie, więc jesienią musimy ją wykopać. Fot. CanvaPro

Spis treści:

Kanna, czyli paciorecznik – charakterystyka gatunku

Ta ciekawa roślina o niecodziennym wyglądzie i jaskrawo zabarwionych kwiatach jest coraz chętniej sadzona w naszych przydomowych ogrodach. Pochodząca z Azji i obu Ameryk kanna (Canna), nazywana również paciorecznikiem, to grupa kilkudziesięciu gatunków, spośród których zdecydowanie najpopularniejszy jest paciorecznik ogrodowy. To roślina o wielu interesujących odmianach, zarówno niskich (ok. 1 m), jak i wysokich (nawet do 2 m). Wszystkie rodzaje paciorecznika ogrodowego wyróżniają się kolorowymi kwiatami oraz barwnymi liśćmi. Kwiaty o egzotycznym wyglądzie mogą być jednobarwne (żółte, różowe, białe, kremowe, pomarańczowe czy czerwone) lub wielokolorowe.

Stanowią one największą ozdobę ogrodu od lata do późnej jesieni – aż do momentu wystąpienia pierwszych przymrozków, dlatego cieszą się dużym uznaniem wśród ogrodników. Długo utrzymujące się na mięsistych, pustych w środku łodygach kwiaty to niejedyny walor kanny. Jej ogromnym atutem są atrakcyjne, lancetowate liście o podłużnym, jajowatym kształcie. Zdobią wzniesione pędy, porastając je w sposób skrętoległy. Znaczna część pacioreczników ma zielone ulistnienie, ale spotykamy się również z ciekawymi odmianami o purpurowych, czerwonych bądź wielobarwnych liściach.

Niektóre odmiany kanny mają purpurowe liście. Niektóre odmiany kanny mają purpurowe liście. Fot. CanvaPro


Kanna pochodzi z ciepłego klimatu, gdzie jest wieloletnią byliną.
Źle znosi spadek temperatury poniżej 10°C, dlatego pod naszą szerokością geograficzną może być uprawiana w ogrodzie jedynie sezonowo. Zwykle pacioreczniki sadzi się w większych grupach, aby podczas kwitnienia stworzyły kolorowy zakątek. Zróżnicowane pod względem wysokości kanny ogrodowe mogą stać się pięknym elementem kompozycji na rabacie. Wspaniale będą wyglądać również w pobliżu oczka wodnego bądź w donicy przetrzymywanej na tarasie lub balkonie.

Przeczytaj również: Październik w sadzie, ogrodzie warzywnym i ozdobnym. Co trzeba zrobić, żeby dobrze przygotować się do zimy?

Zimowanie kanny

Wiele osób zastanawia się, czy kanna może zimować w gruncie. Niestety, pozostawiona w ogrodzie na zimę z pewnością nie przetrwa chłodnych miesięcy, ponieważ ze względu na swoje pochodzenie jest gatunkiem ciepłolubnym. Mimo że nie możemy zdecydować się na całoroczną uprawę pacioreczników w gruncie, nie oznacza to, że musimy co roku kupować nowe sadzonki. Żeby cieszyć się kannami dłużej niż przez jeden sezon, po przekwitnięciu powinniśmy je wykopać z ziemi i odpowiednio zabezpieczyć na zimę.

W kolejnym roku, wczesną wiosną, ponownie sadzimy je w podłożu. Najpierw w przechowywanej w pomieszczeniu donicy, a w gruncie dopiero w drugiej połowie maja, gdy minie ryzyko wystąpienia przymrozków. Zanim umieścimy sadzonki na rabacie, warto je zahartować, wystawiając młode rośliny na kilkanaście godzin na zewnątrz, po czym ponownie chowając w pomieszczeniu. Posadzona w maju kanna powinna zakwitnąć w lipcu.

Pochodząca z ciepłego klimatu kanna nie może pozostać w gruncie na zimę. Fot. CanvaPro Pochodząca z ciepłego klimatu kanna nie może pozostać w gruncie na zimę. Fot. CanvaPro

Kiedy wykopywać kanny na zimę?

Kanny nie wytrzymują niskich temperatur, dlatego uprawiane w Polsce po pierwszym jesiennym przymrozku (na ogół w październiku) przekwitają i nadziemna część roślin obumiera. Moment ten jest dla nas sygnałem, że rośliny muszą zostać wykopane z podłoża wraz z całą bryłą korzeniową. Nie warto zwlekać z wykonaniem tego zabiegu, ponieważ pozostawiona dłużej gruncie, przemarznięta kanna nie rozpocznie w kolejnym sezonie wegetacji i będziemy skazani na zakup nowych sadzonek, które niestety nie należą do najtańszych.

Jak wykopywać kanny? Instrukcja krok po kroku

Jak już wiemy, w naszym klimacie kanny nie mogą zimować w gruncie. Jesienią powinniśmy je wykopać, aby cieszyć się ich egzotyczną urodą również w kolejnym sezonie. Wykopywanie kanny wykonujemy w kilku prostych krokach, które nie będą stanowiły wyzwania nawet dla początkujących ogrodników:

  • Jeśli w ogrodzie uprawiamy różne odmiany kanny, przed wykopaniem okazów z gruntu warto je oznaczyć, np. za pomocą opisanej tasiemki. Dzięki temu po wydobyciu pacioreczników z gleby łatwiej będzie odróżnić poszczególne ich rodzaje. Każdy egzemplarz warto opisać, podając kolor kwiatów oraz wysokość rośliny, a gotową etykietkę przywiązać u samej nasady pędu.

  • W kolejnym kroku możemy przystąpić do wykopania kann z gruntu. W tym celu wykorzystujemy widły lub łopatę, które wbijamy dość głęboko, uważając, aby nie uszkodzić bryły korzeniowej roślin. Delikatnie ją podważamy, wyciągając rośliny wraz z rosnącymi pod ziemią kłączami i korzeniami.

  • Wykopane kłącza oczyszczamy z nadmiaru ziemi, a następnie dokładnie je oglądamy. Pozbywamy się z nich uszkodzonych oraz chorych korzeni.

  • Następnie przystępujemy do usunięcia nadziemnych części roślin. Wszystkie pędy kanny obcinamy za pomocą zdezynfekowanego sekatora, zostawiając kilkucentymetrowy kawałki łodyg przy nasadzie, na których znajdują się etykiety z opisem konkretnej odmiany.

  • Tak przygotowane karpy możemy podzielić. Rozmnażanie pacioreczników polega na oddzieleniu kilku fragmentów kłącza w taki sposób, aby każdy z nich posiadał co najmniej 2 zdrowe pąki oraz korzenie. Rany, które powstały na karpie, warto zabezpieczyć maścią ogrodniczą lub sproszkowanym węglem drzewnym, aby uchronić rośliny przed wystąpieniem chorób grzybowych.

Jak przechowywać kanny przez zimę?

Wykopane i podzielone na fragmenty karpy są gotowe do zimowania. Kłącza kanny powinniśmy przechowywać przez zimę w przewiewnych skrzynkach lub kartonach, ułożone jeden na drugim. W pierwszych tygodniach przetrzymywania warto je od czasu do czasu przewracać, aby całkowicie wyschły. Na ten czas najlepiej umieścić je w pomieszczeniu, w którym panuje ok. 12°C. Gdy bulwy przeschną, kanny przenosimy do wentylowanej, chłodnej piwniczki i w tym miejscu przechowujemy je aż do wiosny. Bulwy możemy przysypać warstwą torfu. W miejscu długoterminowego przechowywania karp powinna utrzymywać się temperatura w zakresie 5-8°C.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Rozmnażanie jeżówek przez podział karpy. Jak dobrze to zrobić?

Barwne byliny, które kwitną aż do przymrozków. Przetaczniki – odmiany, uprawa i rozmnażanie

Jak uprawiać hosty, funkie w ogrodzie? Najlepsze stanowisko, gleba, zasady nawożenia. Obok czego sadzić funkie?

Zimę przetrwają bez problemu. Na wiosnę odwdzięczą się pięknymi kwiatami na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.