Spis treści:
- Jaki zapach powinien mieć dobry kompost?
- Dlaczego kompost śmierdzi amoniakiem i zgniłymi jajami?
- Co zrobić, żeby kompost nie śmierdział?
Jaki zapach powinien mieć dobry kompost?
Prawidłowo rozkładający się kompost nie powinien wydzielać przykrych zapachów. W kompostowniku działają mikroorganizmy tlenowe, które zazwyczaj wytwarzają naturalne, glebowe aromaty. To także znak o zachowaniu odpowiednich proporcji pierwiastków i równomiernym rozkładzie materii.
Dzięki temu z czasem otrzymasz ciemny, sypki kompost, który wzbogaci glebę w niezbędne roślinom składniki. Niestety utrzymanie takiej równowagi bywa trudne, a zaburzyć ją jest bardzo łatwo. Wystarczy dorzucić do kompostownika zbyt dużo gnijących owoców, które fermentują i wydzielają nieprzyjemny zapach. Podobnie dzieje się w przypadku nadmiernie mokrego kompostu. Nagromadzona woda także z czasem zaczyna brzydko pachnieć.
Kluczowe znaczenie ma regularne mieszanie. W ten sposób zapewniamy mikroorganizmom dostęp do tlenu, którego bardzo potrzebują, by prawidłowo przeprowadzać procesy. Warto też pamiętać, że nie wszystkie odpadki nadają się do kompostownika. Resztki pochodzenia zwierzęcego, takie jak chrząstki, mięso czy kości, sprawią, że nawóz zacznie śmierdzieć.
Przeczytaj również: Kompost i ściółka. Co jest lepsze, czy można stosować równocześnie?
Dlaczego kompost śmierdzi amoniakiem i zgniłymi jajami?
Czasem z kompostownika wydobywają się bardzo specyficzne zapachy. Wyraźnie wskazują one na błędy popełnione podczas przygotowywania nawozu. Woń zgniłych jaj świadczy o niedoborze tlenu. W takich warunkach rozwijają się mikroorganizmy odpowiedzialne za procesy gnilne.
Jak to rozwiązać? Kluczowe jest przerzucanie i mieszanie kompostu. Warto także dodać resztki bogate w węgiel, takie jak liście, słoma czy trociny. Przywrócą one równowagę mikrobiologiczną w kompostowniku.
Z kolei zapach amoniaku oznacza nadmiar odpadów azotowych — skoszonej trawy, fusów z kawy czy resztek kuchennych. W takiej sytuacji pomocne będą tzw. materiały „brązowe”, czyli liście, kartony i trociny. Ogólnie przyjmuje się, że w kompoście należy utrzymywać stosunek węgla do azotu w proporcji 3:1.
Nadmierna ilość trawy w kompostowniku może powodować brzydki zapach. Fot. Svetlana Lazhko/Canva Pro
Co zrobić, żeby kompost nie śmierdział?
Brzydkim zapachom można skutecznie zapobiegać. Takie działania sprawią też, że powstający nawóz będzie bardziej wartościowy w ogrodzie. Pamiętaj o regularnym mieszaniu i napowietrzaniu — możesz nakłuwać pryzmę widłami, by wpuścić więcej powietrza do środka.
Dbaj o różnorodność wsadu i mieszaj resztki zielone z brązowymi. Unikaj też grubych warstw jednego składnika. Równowaga ma tutaj największe znaczenie, podobnie jak wilgotność. To szczególnie ważne w przypadku zamkniętego kompostownika. Zarówno niedobór, jak i nadmiar wody są problemem. Kompost powinien być lekko wilgotny, niczym świeżo wyciśnięta gąbka.
Nigdy nie dodawaj do wsadu resztek zwierzęcych, ponieważ ich obecność zawsze powoduje brzydki zapach. Niektórzy ogrodnicy, by zapobiec przykrym woniom, dosypują do kompostownika mączkę bazaltową lub bentonit. Popularna jest też gnojówka roślinna, choć ma intensywny zapach, dlatego najlepiej rozlewać ją wieczorem i od razu zasypać pryzmę liśćmi. To dodatkowo przyspieszy procesy rozkładu.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Posadź na początku października. Wczesną wiosną stworzy szafirowe łany w ogrodzie
Jak przygotować glebę pod sadzenie rododendronów? Dobrze się ukorzeni i będzie miał dużo kwiatów
Jakie kwiaty można wysiać jesienią? Zadbaj o dobre stanowisko i podłoże, będą kwitły zjawiskowo