Porady ogrodnicze

Miedzian na pomidory. Jak i kiedy wykonywać opryski, aby nie zaszkodzić krzakom?

Pomidory to nie tylko niezwykle smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywa. Zarówno świeże, jak i przetworzone, zawierają wiele prozdrowotnych składników odżywczych, m.in. potas czy witamina C, które podnoszą odporność organizmu i regulują trawienie. Niestety, mimo właściwej pielęgnacji, krzaki mogą być atakowane przez liczne choroby powodujące pogorszenie plonów i osłabienie roślin. Aby tego uniknąć, zaleca się wykonywać opryski pomidorów.

Miedzian na pomidory. Jak i kiedy wykonywać opryski, aby nie zaszkodzić krzakom?
Opryski z miedzianu zalecane są każdemu, kto uprawia pomidory w ogrodzie. Fot.123RF.com

Spis treści:

Jakie choroby atakują pomidory?

Trudno wyobrazić sobie warzywniak bez pomidorów. Chociaż w zasadzie nie są trudne w uprawie ani szczególnie wymagające, często padają ofiarą różnych chorób. W rezultacie rośliny powoli zamierają, a plon staje się niższy i gorszej jakości. Do najczęstszych chorób pomidorów należą:

  • Zaraza ziemniaka

Wbrew swojej nazwie to jedna z najgroźniejszych chorób pomidorów gruntowych. Charakteryzuje się dużymi, twardymi, brunatnymi plamami oraz białym nalotem na spodniej stronie liści. Porażone owoce niestety nie dojrzewają i szybko opadają. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność, a także obecność w pobliżu upraw ziemniaków. Przy zauważeniu pierwszych objawów należy podjąć natychmiastowe działania. Zwalczanie choroby warto rozpocząć od sposobów domowych, stosując opryski z pokrzywy lub skrzypu.

  • Alternarioza pomidora (sucha plamistość liści)

Choroba grzybowa, która atakuje pomidory podczas upalnych, deszczowych dni. Pierwsze objawy można zaobserwować na liściach, gdzie pojawiają się ciemnobrunatne plamy, które z czasem doprowadzają do ich zasychania. Porażone owoce gniją, a na ich powierzchni pojawia się nalot grzybni. Alternariozę zwalcza się podobnie jak zarazę ziemniaka.

Choroby pomidorów Zaraza ziemniaczana, alternarioza, korkowatość korzeni – to właśnie te choroby najczęściej atakują pomidory. Fot.123RF.com

  • Bakteryjna cętkowatość pomidora

Charakteryzuje się występowaniem brązowych lub czarnych plam, które szybko się powiększają, doprowadzając do zamierania niektórych części warzywa. Choroba wywołana jest przez niebezpieczną bakterię Pseudomonas syringae, która przenosi się błyskawicznie wraz z wiatrem, deszczem, a nawet podczas prac pielęgnacyjnych. Bakteryjna cętkowatość pomidora jest trudna do zwalczenia, dlatego warto chronić rośliny przed zakażeniem bakteriami, wykonując opryski zapobiegawcze preparatami miedziowymi.

  • Brunatna plamistość liści

To choroba grzybowa, która postępuje bardzo szybko. Charakteryzuje się żółtawymi plamkami na powierzchni liści, które stopniowo powiększają się i brunatnieją. Pod spodem z kolei, widoczny jest szary, fioletowy lub brunatny nalot grzyba. Choroba sprawia, że wszystkie liście obumierają, a następnie opadają. Ponadto gdy roślina jest chora, owoce nie mają okazji dojrzeć. Do zwalczania brunatnej plamistości liści można wykorzystać zarówno środki chemiczne, jak i naturalne opryski domowej roboty.

  • Korkowatość korzeni pomidora

Na większych, starszych korzeniach pomidorów pojawia się gruba warstwa korka, z kolei odrosty młode zamierają, co prowadzi do więdnięcia roślin. Ponadto krzaki wytwarzają mniejsze, jasnozielone liście i słabiej owocują. Warto pamiętać, że korkowatość korzeni pomidora nie jest chorobą pojawiającą się nagle, lecz zakażenie gleby narasta stopniowo przez wiele lat. Dlatego po zbiorze plonów należy dokonać dezynfekcji podłoża za pomocą preparatów grzybobójczych.  

Przeczytaj również: Mszyce na pomidorach. Jak je zwalczać? Oto niezawodne domowe opryski na mszyce

Mszyce na pomidorach Mszyce na pomidorach żerują przede wszystkim na liściach, pędach oraz pąkach kwiatowych. Fot.123RF.com

Miedzian – co to jest?

Miedzian to środek grzybobójczy do zwalczania chorób grzybowych i bakteryjnych różnych roślin, który cieszy się dużą popularnością zarówno wśród profesjonalnych, jak i amatorskich ogrodników. Jak wskazuje nazwa preparatu, jego składnikiem bazowym jest tlenochlorek miedzi. Co ciekawe, korzystny wpływ miedzianu na kondycję oraz ochronę roślin przed chorobami zauważono już kilka stuleci temu. Stosowano go już w XX do ochrony francuskich winnic przed mączniakiem rzekomym. Oprócz zastosowania w profilaktyce chorób drzew i krzewów owocowych środki miedziowe pomagają zwalczać bakterie i grzyby atakujące pomidory. Ponadto preparat oficjalnie jest dozwolony do stosowania we wszystkich uprawach ekologicznych.

Miedzian dostępny jest w dwóch użytkowych formach:

  • Miedzian 50 WP – w formie zielonkawego proszku do sporządzania roztworu wodnego do oprysku roślin;

  • Miedzian Extra 350 SC – koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą, który jest bardziej skuteczny i wygodny w stosowaniu.

Miedzian na pomidory – jak działa?

Stosowanie miedzianu jest zalecane zarówno po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby, jak i zapobiegawczo, jeśli zaraza występowała w poprzednich latach. Działanie preparatu polega na tym, że jony miedzi dostają się do wnętrza zarodników grzyba i zapobiegają ich dalszemu rozwojowi, a także hamują rozwój niektórych chorobotwórczych bakterii. Miedzian pomaga zwalczyć choroby grzybowe i bakteryjne pomidorów, takie jak zaraza ziemniaka, alternarioza, bakteryjna cętkowatość czy brunatna plamistość liści. Warto jednak pamiętać, że wczesne zidentyfikowanie choroby pozwala na szybkie pozbycie się patogenów na zarażonych krzakach.  

Opryski z miedzianu na pomidory  Ważne jest to, by spryskiwać pomidory miedzianem z zachowaniem zasad szczególnej ostrożności. Fot.123RF.com

Kiedy stosować miedzian na pomidory?

Opryski pomidorów miedzianem można wykonać maksymalnie trzy razy w trakcie jednego sezonu wegetacyjnego. Ważne jest, by między kolejnymi zabiegami była przerwa 7-10 dni. Ponadto można również dołączyć do tego inne środki grzybobójcze, jeśli mają one inny skład. Preparat należy stosować od początku kwitnienia pomidorów do czasu, gdy połowa owoców się wybarwi. Opryski miedzianem należy zaplanować w dni pochmurne i bezwietrzne, aby nie stwarzać możliwości znoszenia cieczy użytkowej na sąsiednie uprawy. Poza tym zabiegi zaleca się wykonywać wieczorem, po oblocie pszczół, gdyż preparat jest bardzo toksyczny dla nich.

Ile trwa okres karencji miedzianu?

Okres karencji dla pomidora wynosi 7 dni. Oznacza to, od ostatniego oprysku miedzianem do dnia zbioru owoców, musi upłynąć co najmniej tydzień, gdyż w przeciwnym razie istnieje ryzyko zatrucia. Warto jednak zaznaczyć, że szkodliwość tego preparatu przejawia się głównie podczas przygotowania jego roztworu, a także procesu rozpylania. Ze względu na to, że środek miedziowy może podrażnić skórę i oczy, podczas przygotowania i wykonywania oprysków z miedzianu należy stosować odzież i rękawice ochronne, a także zabezpieczyć twarz i oczy.   

Przeczytaj również: Zwijanie liści pomidora. Przyczyny i zapobieganie

 Zwijanie liści pomidora. W trakcie uprawy zdarza się, że pomimo odpowiedniego stanowiska, gleby i prawidłowego nawożenia, pomidory zwijają liście.Fot. 123RF/PICSEL

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.