Spis treści:
Seler korzeniowy 'Albin' – odmiana gigant
Seler korzeniowy jest podstawowym składnikiem zup, surówek i innych potraw, a jego smakiem możemy cieszyć się przez wiele miesięcy, ponieważ dobrze się przechowuje. Wszystko to sprawia, że wielu ogrodników decyduje się na jego samodzielną uprawę, choć ze względu na wysokie wymagania tego warzywa nie należy ona do najłatwiejszych. Na początku sezonu zastanawiają się, jaką odmianę selera korzeniowego wybrać. Można wymienić kilka ciekawych propozycji, ale jedna z nich zasługuje na największą uwagę. Seler 'Albin' wyróżnia się ogromnymi zgrubieniami korzeniowymi – pojedyncze sztuki mogą ważyć nawet 1,5 kg!
Wielkość selera korzeniowego 'Albin' to niejedyny atut tej wyjątkowej odmiany. Plony są bardzo kształtne, idealnie kuliste i pokryte jasną skórką. Kryjący się pod nią biały miąższ nie ma przebarwień, a jego kolor nie zmienia się po ugotowaniu ani zamrożeniu. Po przekrojeniu warzywa nie zobaczymy również pustych przestrzeni czy oznak parcenia. Seler 'Albin' jest niezwykle aromatyczny oraz pełen smaku i wartości odżywczych, a ponadto świetnie nadaje się do długoterminowego przechowywania.
Seler 'Albin' zachwyca wielkością korzeni. Fot. CanvaPro
Przeczytaj również: Nawóz z chleba. Jak go przygotować i jakie rośliny nim podlewać?
Uprawa selera korzeniowego 'Albin'
Polecany do uprawy seler korzeniowy 'Albin' jest bardzo plenny i odporny na choroby, szczególnie na często występującą septoriozę. Warto wiedzieć, że nie wybija on w pędy kwiatostanowe. Jest to odmiana średnio wczesna, która powinna być przeznaczona na zbiór jesienny. Na co zwrócić uwagę, uprawiając seler korzeniowy 'Albin'? Oto garść podpowiedzi:
- Wysiew selera korzeniowego – odmianę 'Albin' uprawiamy z rozsady, którą trzeba przygotować w lutym lub marcu. Nasiona wysiewamy na wierzch sterylnego podłoża i zraszamy miękką wodą o temperaturze pokojowej. Niczym nie przykrywamy. Gdy siewki wzejdą, przenosimy je do jasnego pomieszczenia, w którym panuje temperatura 15-18°C. W momencie pojawienia się 2-3 liści właściwych młode rośliny przepikowujemy do większych pojemników;
- Sadzenie selera w gruncie – sadzonki przenosimy na grządki w ogrodzie po 15 maja, gdy minie ryzyko największych przymrozków. Sadzimy je na takiej samej głębokości, na jakiej rosły w doniczkach, zachowując rozstaw 30 × 40 cm między roślinami;
- Ziemia i stanowisko – seler korzeniowy 'Albin' będzie najlepiej rósł w żyznym, bogatym w próchnicę podłożu o odczynie obojętnym oraz na słonecznym lub lekko zacienionym stanowisku. Pamiętajmy, że ziemia w miejscu uprawy musi być stale wilgotna;
- Podlewanie i nawożenie – jeśli chcemy uzyskać duże plony, musimy regularnie podlewać seler przez cały okres wegetacji. Warzywo to warto posadzić na zagonie, na którym jesienią zastosowaliśmy obornik. Jeśli tak się nie stało, wiosną rozłóżmy w tym miejscu kompost lub wieloskładnikowy nawóz mineralny bogaty w azot.
Pamiętajmy też o odchwaszczaniu grządek oraz o ważnej zasadzie, aby nie uprawiać selera korzeniowego w tym samym miejscu rok po roku.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Wiosenne nawożenie borówki amerykańskiej. Wielu ogrodników robi to źle
Największe i najcięższe pomidory. Nie zastanawiaj się i posiej odmianę Gigantomo