Spis treści:
Najlepsze odmiany dyni
Dynie to rośliny z rodziny dyniowatych, które naturalnie występują na obu kontynentach amerykańskich. Obecnie wiele gatunków z tego rodzaju jest uprawianych na wszystkich kontynentach w strefie międzyzwrotnikowej i w obu strefach umiarkowanych. Niektóre z nich rosną jako rośliny zdziczałe. Wśród dyń wyróżniamy rośliny roczne i wieloletnie, o płożących się lub wspinających się łodygach.
Gatunki dyni można przy tym podzielić na jadalne i dekoracyjne, przy czym te drugie rzeczywiście pełnią jedynie funkcję ozdobną. Najchętniej uprawiane gatunki dyni to:
- dynia zwyczajna (cucurbita pepo),
- dynia olbrzymia (cucurbita maxima),
- dynia piżmowa (cucurbita moschata).
Popularne odmiany dyni jadalnej to:
- „Butternut” – najpopularniejsza odmiana dyni piżmowej, wytwarzająca owoce o gruszkowatym kształcie i miąższu o słodkim, lekko orzechowym smaku.
- „Hokkaido” – japońska odmiana dyni olbrzymiej, posiadająca smaczną, jadalną skórkę. Ma niewielkie owoce o wadze do 2 kg.
- „Delicata” – odmiana o charakterystycznych, zielonych paskach na skórce, które po kilku miesiącach przechowywania zmieniają kolor na kremowo-żółty. Ma łagodny smak i można ją jeść ze skórką.
- „Muscat” – nazywana jest też francuską lub prowansalską. Wytwarza duże owoce, które mogą mieć ciemnozielony lub pomarańczowy kolor, w zależności od ich stopnia dojrzałości.
Czytaj też: Końcem lata zacznij przygotowywać dla niej stanowisko. Dynia Hokkaido to jesienny hit
Uprawa dyni w ogrodzie
Uprawa dyni nie jest postrzegana jako szczególnie skomplikowana. Warto jednak wiedzieć, jakie wymagania ma ta roślina i jak o nią zadbać, by zdrowo się rozwijała. Dynie w ogrodzie mogą być uprawiane na podporach i w gruncie. Jakie mają preferencje?
- Sadzenie
Dynia potrzebuje przede wszystkim odpowiedniej ilości miejsca. Najlepiej zostawić dla każdej rośliny około 1,5-2 m² powierzchni grządki. Wysiewa się je do gruntu lub do rozsady w drugiej połowie maja.
- Ziemia
Idealna ziemia dla dyni powinna być lekka (do średnio ciężkiej), przepuszczalna i próchnicza, o odczynie pH wynoszącym co najmniej 6. Gleba powinna wyróżniać się dużą zawartością azotu. Po zasileniu obornikiem czy kompostem dynie są jednak w stanie wyrosnąć nawet na ziemi piaszczystej.
- Stanowisko
Dynie potrzebują słonecznego, osłoniętego od wiatru stanowiska. Najlepiej rosną w temperaturze 25 stopni Celsjusza.
- Podlewanie
Podlewanie dyni jest niezwykle istotne, by owoce rosły zdrowe i były duże. Rośliny wytwarzają niewielkie korzenie, za to spore liście, więc potrzebują dużo wody. Woda musi trafiać bezpośrednio na ziemię, ponieważ polewanie liści dyni może skutkować rozwojem zgnilizny. By nie pojawiła się ona również na owocach, zalecane jest zastosowanie podkładki.
- Nawożenie
Regularne nawożenie dyni to istotny zabieg pielęgnacyjny, ponieważ rośliny te wykazują duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Ziemię warto nawozić przed siewem czy wysadzaniem młodych roślin do gruntu, a następnie w okresie wzrostu. Do nawożenia warto stosować kompost lub gnojówkę z pokrzywy. Dynie lubią też dokarmianie dolistne wieloskładnikowymi nawozami.
- Kwitnienie i owocowanie
Gdy wszystkie żeńskie kwiaty zostaną zapylone, męskie kwiaty należy usunąć. Dynia zwykle kwitnie po 1,5-2 miesiącach od jej wysiewu, przy czym najpierw rozwijają się kwiaty męskie. Im więcej słońca zapewnimy roślinie, tym szybciej zakwitnie.
Dynie zwykle zbiera się, gdy są już w pełni dojrzałe, co przypada około 12-20 tygodni po ich posadzeniu.
- Zbiory
Zbiór dyń odbywa się jesienią, przed przymrozkami. Gdy po zapukaniu w skórkę usłyszymy głuchy dźwięk, oznacza to, że dynia jest gotowa do zbioru.
- Przycinanie dyni
To również popularny zabieg pielęgnacyjny. Większa liczba pędów, a co za tym idzie owoców, sprawi, że będą mniejsze. Niektórzy usuwają więc nowe pędy, aby roślina wkładała energię w rozwój dyń. O czym jeszcze warto pamiętać? Jeśli chcemy uprawić dynie na podporach, warto je w początkowej fazie wzrostu na nie nakierować.
Czytaj również: Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki
Jakie właściwości ma dynia?
Dynia jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E, K, a także wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. W dodatku dynie są niskokaloryczne – każde 100 g zawiera tylko około 26 kalorii. Polecane są więc osobom na diecie i chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Dynie przyspieszają bowiem przemianę materii.
W dodatku wykazują wiele cennych właściwości – między innymi pomagają obniżyć zły cholesterol, wspierają odporność i korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Źródło: deccoria.pl, zdrowie.interia.pl
Przeczytaj też:
Czym i kiedy nawozić dynię, by plony były obfite? O tym musisz pamiętać
Jak odżywiać pomidory? Nawet najbardziej zmarnowane pomidory odżyją i wydadzą mnóstwo owoców