Spis treści:
Pielęgnacja czosnku i cebuli w maju
Cebula i czosnek to para najchętniej uprawianych warzyw. Choć możemy kupić je w każdym sklepie, dużo lepiej smakują te, które zbieramy z własnych grządek. Uzyskanie plonów z własnego ogrodu nie jest trudne, szczególnie jeśli zdecydujemy się posadzić na zagonie ząbki czosnku i cebulę dymkę. Nieco większe wyzwanie stanowi uprawa czosnku z cebulek powietrznych, a cebuli z nasion, ale tylko dlatego, że wtedy musimy dłużej czekać na kształtne i okazałe główki. Niezależnie jednak, na jaką metodę się zdecydujemy, o warzywa te musimy odpowiednio zadbać.
Wiosenna pielęgnacja czosnku i cebuli nie jest skomplikowana, więc poradzą sobie z nią nawet początkujący ogrodnicy. O czym powinniśmy pamiętać, jeśli liczymy na udane zbiory? Dbając o czosnek oraz cebulę w maju, pozbywajmy się chwastów rosnących wokół warzyw na grządce. Warto również wzruszać ziemię między rzędami, by spulchnić glebę i ułatwić wchłanianie wody oraz nawozów przez rośliny. Nie zapominajmy także o podlewaniu w okresach bezdeszczowych, a także nawożeniu. Warto pamiętać też o dodatkowym zabiegu, który opisujemy w dalszej części artykułu.
Podlewanie czosnku i cebuli to niejedyny zabieg pielęgnacyjny, o jakim powinniśmy pamiętać w maju. Fot. CanvaPro
Przeczytaj również: Spryskaj, zanim pomidory chwyci grzyb lub zaraza. Prewencyjny oprysk z jodyny
Obrywanie kwiatów czosnku i cebuli – po co to robić?
Podczas uprawy czosnku i cebuli możemy zaobserwować, że wiosną rośliny wytwarzają pędy kwiatostanowe. Są one twardsze niż liście szczypioru i zakończone zamkniętym pąkiem kwiatowym. Jeśli zależy nam na otrzymaniu nasion, możemy zostawić je roślinach. W takim przypadku jednak nie otrzymamy dużych główek czosnku i cebuli, ponieważ rośliny przeznaczą część energii na kwitnienie, zamiast skupić się wyłącznie na rozbudowie korzeni.
Licząc na udane zbiory, powinniśmy obrywać pędy kwiatowe czosnku i cebuli. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że ten prosty zabieg pielęgnacyjny ma równie duże znaczenie co systematyczne podlewanie czy odchwaszczanie grządki. Jak przekonuje doświadczony ogrodnik, autor kanału infouprawa na portalu YouTube, kwiatostany obrywamy ręcznie lub obcinamy sekatorem. W przypadku cebuli wystarczy pozbyć się tylko pąka kwiatowego z krótkim, kilkucentymetrowym fragmentem łodygi. Natomiast pędy kwiatostanowe czosnku możemy oberwać w całości, ponieważ są bardzo smaczne – możemy jeść je np. na kanapkach.
Zastanawiasz się, po co obrywać kwiaty cebuli i czosnku? W ten prosty sposób pobudzamy rośliny do tego, by rozwijały duże, zdrowe i kształtne korzenie. Warto wykonać ten zabieg, zanim rośliny otworzą wytworzone pąki kwiatowe – im szybciej to zrobimy, tym lepiej. Działając odpowiednio wcześnie, uzyskamy większe główki czosnku i cebuli.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Prosty sposób na to, by czosnek rósł szybko i zdrowo. Tip ogrodnika
Jak zapewnić ogórkom zdrowy start? Przygotuj roztwór i namocz nasiona przed siewem