Spis treści:
- Jak wykorzystać oprysk z kurkumy w ogrodzie? Dlaczego działa tak dobrze?
- Energetyczny oprysk z kurkumy do pomidorów i ogórków
Jak wykorzystać oprysk z kurkumy w ogrodzie? Dlaczego działa tak dobrze?
Oprysk z kurkumy sprawi, że warzywa odżyją nawet w przeciągu jednej nocy. Poza tym, że wzmacnia rośliny, pomaga także walczyć z chorobami i szkodnikami, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze. Co więcej, można go stosować zarówno do podlewania gleby, jak i do spryskiwania sadzonek. Warto go wypróbować już po pozbyciu się infekcji, by dostarczyć pomidorom lub ogórkom dodatkowej energii.
W zależności od sposobu użycia oprysku — w glebie lub bezpośrednio na roślinę — przepis wygląda nieco inaczej. Jednak w obu przypadkach kluczowym składnikiem jest kurkuma. Dlaczego akurat ta przyprawa? Otóż działa ona jak naturalny fungicyd, czyli środek hamujący rozwój grzybów. Dzięki temu doskonale sprawdza się w walce z mączniakiem prawdziwym, a ogólnie wzmacnia też system odpornościowy roślin.
Dodatkowo odstrasza niepożądane owady dzięki intensywnemu zapachowi. Jeśli zależy ci na takim efekcie, możesz rozsypać kurkumę wokół podstawy roślin. Z kolei rozpylenie jej na liściach i owocach, np. pomidorów, sprawi, że nie będą na nich siadać mszyce. Popularna przyprawa przydaje się również podczas ulewnych deszczy albo w sytuacji, gdy roślina zmaga się z nadmiarem wody. Wtedy kurkuma chroni korzenie przed gniciem, wynikającym z wysokiej wilgotności podłoża. Można jej użyć na uszkodzonych fragmentach pędów, np. w miejscu złamania albo tam, gdzie łodyżka została ucięta do rozmnożenia.
Przeczytaj również: Zaraza ziemniaczana ominie pomidory. Oprysk z pestek tych owoców może ją nawet zwalczyć
Energetyczny oprysk z kurkumy do pomidorów i ogórków
Choć kurkuma świetnie działa wysypywana bezpośrednio pod warzywa, warto przygotować specjalny oprysk. Dodatkowe składniki jeszcze bardziej wzmocnią pomidory i ogórki, a przy okazji dostarczą im wartości odżywczych. Oto, czego potrzebujesz do oprysku na części zielone:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka mydła kastylijskiego (najlepiej bezzapachowego)
- 4 szklanki letniej wody
Wodę lekko podgrzej, dodaj kurkumę i dokładnie wymieszaj, by przyprawa się rozpuściła. Mydło i mleko zmiksuj razem. Obie mieszanki przelej do spryskiwacza i porządnie wstrząśnij, aby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowanym opryskiem spryskuj liście z obu stron co 7–10 dni, ale nie stosuj go w pełnym słońcu.
Właściwości kurkumy wzmacniają i chronią pomidory przed chorobami. Fot. icon0.com/Canva Pro
Natomiast jeśli chcesz podlewać warzywa, proporcje wyglądają nieco inaczej:
- 1 łyżka kurkumy
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka mydła kastylijskiego
- 16 szklanek letniej wody
Dodaj kurkumę do 1 szklanki letniej wody i wymieszaj, aż powstanie jednolita emulsja. Następnie dolej mleko i mydło, po czym przelej całość do wiadra i uzupełnij pozostałą ilością wody. Do podlewania jednej rośliny wystarczy maksymalnie jedna szklanka mikstury, aplikowana co 10–14 dni. Ważne, by stosować ją wyłącznie na wilgotnej glebie. Nie zaleca się używania tego roztworu zbyt często na glebach gliniastych.
Powyższe mieszanki świetnie sprawdzą się przy uprawie pomidorów, ogórków, dyni, bazylii i papryki, a dodatkowo warto je stosować również do podlewania bakłażanów i fasoli. Poza niemal magicznymi właściwościami kurkumy, mleko działa jak łagodny nawóz i również zapobiega rozwojowi grzybów. Z kolei mydło ułatwia wchłanianie oprysku i przenikanie go w glebę.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Zakryje brzydki płot, pergolę lub elewację, jesienią pokryje burgundem. Rośnie błyskawicznie
Uroczy kwiat nazywany wdówką. Nie ma wymagań i pięknie kwitnie do późnej jesieni