Spis treści:
Pielęgnacja winorośli zimą
Winorośl najlepiej radzi sobie w ciepłym klimacie, jednak coraz chętniej sadzimy ją w przydomowych ogrodach. Choć każdy z nas może mieć własne, wyjątkowo smaczne i wartościowe winogrona, trzeba mieć świadomość, że uprawa tej rośliny nie należy do najłatwiejszych. Pnącze to jest ciepłolubne, więc wymaga zacisznych, osłoniętych od wiatru stanowisk, jak i starannej pielęgnacji. O winorośl powinniśmy się troszczyć nie tylko w sezonie wegetacyjnym, ale również zimą.
W polskich ogrodach warto uprawiać najbardziej mrozoodporne odmiany winorośli. W szkółkach i centrach ogrodniczych są takie, które znoszą spadki do -25°C. Niezależnie jednak od tego, na jaką odmianę się zdecydowaliśmy, powinniśmy ją zabezpieczyć przed mrozem (zwłaszcza niedawno posadzone egzemplarze). Jak to zrobić? O czym jeszcze pamiętać, pielęgnując winorośl zimą?
- Kopczykowanie – w listopadzie lub grudniu wokół nasady pnącza usypujemy kopczyk z ziemi, który będzie chronił korzenie przed przemarzaniem. Powinien mieć ok. 30 cm wysokości.
- Osłanianie – nadziemną część winorośli otulamy białą agrowłókniną, słomą lub matą słomianą.
- Ściółkowanie – jeśli zapowiadane są bardzo silne mrozy, kopczyk z ziemi warto przykryć dodatkową warstwą ściółki. Doskonale sprawdzi się kompost, przekompostowana kora ogrodowa, słoma oraz gałązki iglaków.
- Przycinanie – zima to najlepszy czas na coroczne skracanie winorośli. Nie obawiajmy się tego zabiegu. Bez wahania wykonajmy silne cięcie, bo roślina ta dobrze je znosi i szybko się po nim regeneruje.
Winorośl trzeba przyciąć, zanim rozpocznie intensywny wzrost. Fot. krrad/123RF.com
Przeczytaj również: Zimowe cięcie jabłoni. Dobra technika to gwarancja zdrowych i obfitych plonów latem
Jak przyciąć winorośl w zimie?
Zimowe cięcie winorośli jest niezawodnym sposobem na uzyskanie nawet dwa razy większych niż wcześniej, doskonałej jakości plonów. Pozbycie się martwych pędów chroni również przed rozwojem chorób i atakami szkodników. Cięcie realizujemy, zanim rośliny rozpoczną wegetację, czyli w czasie spoczynku – od przełomu stycznia i lutego do marca. Z zabiegiem warto się wstrzymać, jeśli na początku roku nadal utrzymują się silne mrozy, nie zwlekajmy jednak za długo. Późne cięcie osłabia winorośl i naraża ją na infekcje.
Jak przyciąć winorośl w zimie? W warunkach amatorskich warto skorzystać z następujących technik:
- Młoda winorośl – roślinę w pierwszym roku po posadzeniu formujemy tak, aby miała 2 silne pędy. Wszystkie pozostałe, słabsze gałązki usuwamy. Te pędy, które zostawiamy, dodatkowo skracamy nad 2. lub 3. oczkiem;
- Winorośl w drugim roku uprawy – powtarzamy czynności z poprzedniego roku;
- Winorośl w kolejnych latach – w przypadku dorosłych pnączy nie bójmy się radykalnego cięcia, bo przełoży się ono na lepsze owocowanie. W tym momencie mamy już pieniek z dwoma ramionami, które zbudowane są z silnych pędów – musimy je skrócić. Niżej osadzoną gałąź skracamy na wysokości 2. oczka, a rosnącą wyżej – zostawiając 5-9 pąków. Wszystkie słabsze pędy usuwamy.
Pamiętajmy, aby pędy winorośli ciąć zawsze pod skosem, zachowując 1,5-2 cm od pąka. Zabieg zaplanujmy na pogodny, bezdeszczowy dzień zimy, gdy będzie dodatnia temperatura.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak poprawić jakość gleby w zimie? Dołóż teraz do warzywnika, a zwiększysz plony w sezonie
Kiedy najlepiej sadzić borówki wiosną? Przygotowanie podłoża i sadzenie borówki amerykańskiej
Kiedy zacząć nawożenie malin? Gdy jest odwilż, zakop pod każdym krzakiem