Spis treści:
- Malinotruskawka (Rubus illecebrosus) – krzewinka o smacznych owocach
- Jak uprawiać malinotruskawkę?
- Właściwości i zastosowania owoców malinotruskawki
Malinotruskawka (Rubus illecebrosus) – krzewinka o smacznych owocach
Malinotruskawka (Rubus illecebrosus), nazywana też maliną ponętną, nie cieszy się w naszym kraju popularnością. Z pewnością jednak wzbudzi ciekawość każdego ogrodnika, który szuka oryginalnych krzewów owocowych na swoją działkę. Ta niewielka krzewinka, osiągająca zazwyczaj nie więcej niż 60 cm wysokości, doskonale się sprawdzi zarówno w dużych, jak i małych ogrodach.
Ten rzadko spotykany krzew owocowy ceniony jest ze względu na kuliste, jadalne, sporych rozmiarów owoce, które mogą mieć nawet 5 cm średnicy. Wyglądem przypominają zarówno truskawki, jak i maliny. Nie smakują jednak tak samo jak one. Są dużo słodsze niż truskawki i zawierają lekko kwaskowe nuty charakterystyczne dla malin. W smaku zbliżone są bardziej do morwy, a zbierać je możemy od późnego lata (sierpnia) aż do jesieni.
Co ciekawe, malinotruskawka wcale nie jest połączeniem maliny i truskawki, choć wiele na to wskazuje. To odrębny gatunek z rodziny różowatych, który przybył do nas z Japonii. Jest kompaktowym krzewem o kulistym pokroju, stworzonym wręcz do uprawy w pojemnikach. Malinotruskawka świetnie radzi sobie w donicach, ale możemy sadzić ją też w gruncie. Pamiętajmy tylko, by systematycznie ją przycinać, ponieważ ze względu na rozłogi może stać się ekspansywna.
Nie zapominajmy, że malinotruskawka jest ciekawą ozdobą ogrodu. Uwagę zwracają nie tylko jej jaskrawoczerwone i okazałe owoce, ale również pojawiające się w lipcu białe kwiaty (roślina ta jest samopylna). Liście tej krzewinki są pierzaste oraz ostro zakończone, mają ząbkowane brzegi i jasnozielony kolor.
Cenna wskazówka: Podczas zbiorów i pielęgnacji malinotruskawki uważajmy na kolce, które występują na ogonkach liści oraz pędach.
Malinotruskawki są słodkie z kwaskowatą nutą. Fot. itija/123RF.com
Przeczytaj również: Pielęgnacja winogron w czerwcu, gdy wypuszczają wąsy. Jak wzmocnić owocowanie?
Jak uprawiać malinotruskawkę?
Malinotruskawka szybko rozrasta się na boki i bardzo obficie owocuje, ma przy tym niewielkie wymagania. Nie musimy wykonywać wielu zabiegów pielęgnacyjnych, aby uzyskać obfite zbiory tych smakowitych owoców. Warto jednak znać podstawowe potrzeby i najważniejsze zasady uprawy malinotruskawki.
- Ziemia – malinotruskawka nie ma wygórowanych wymagań glebowych. Dobrze rośnie zarówno w lekkiej i przepuszczalnej, jak i ciężkiej ziemi. Ziemia powinna jednak być żyzna i umiarkowanie wilgotna, najlepiej o pH 6,0-6,5.
- Stanowisko – krzewinka ta najlepiej czuje się w słońcu, ale możemy posadzić ją też w półcieniu. Na słonecznych stanowiskach wymaga częstszego podlewania.
- Podlewanie – malinotruskawka nie toleruje suszy, dlatego trzeba ją systematycznie podlewać.
- Ściółkowanie – krzewinkę warto podsypać naturalną ściółką (np. korą), by gleba w miejscu uprawy nie traciła wilgoci.
Warto pamiętać o podlewaniu malinotruskawki. Fot. rusyach/123RF.com
- Nawożenie – roślina ta nie wymaga częstego nawożenia, warto jednak podsypywać ją kompostem lub podlewać biohumusem, by pobudzić owocowanie.
- Przycinanie – to bardzo ważny zabieg w uprawie malinotruskawki, która bez cięcia może stać się ekspansywna. Wiosną skracamy wszystkie jej zeszłoroczne łodygi tuż nad ziemią. Zróbmy to bez obaw, ponieważ stymuluje to wytwarzanie młodych pędów, na których roślina owocuje. Ze względu na kolce pracujmy w rękawicach ochronnych.
- Zimowanie – krzewinka ta nie jest całkowicie odporna na mróz i w najzimniejszych regionach kraju warto ją okrywać przed zimą, np. gałązkami iglaków lub agrowłókniną.
- Choroby i szkodniki – roślina ta jest na nie odporna.
Właściwości i zastosowania owoców malinotruskawki
Malinotruskawka rodzi soczyste, słodko-kwaśne owoce, które stanowią idealną przekąskę. Możemy jeść je prosto z krzaczka lub dodawać do domowych wypieków i deserów. Niespotykany wygląd owoców przykuwa wzrok, świetnie więc sprawdzają się jako smakowita dekoracja galaretek, gofrów, kisielu czy lodów. Nie ma przeszkód, by dodawać je też do sałatek owocowych, jeść z jogurtem i płatkami śniadaniowymi czy robić z nich tradycyjne przetwory – dżemy, konfitury, syropy czy soki.
Warto wprowadzić te oryginalne owoce do swojej diety. Są prawdziwą skarbnicą witamin (zwłaszcza C, E, A oraz z grupy B) i błonnika pokarmowego, który wspiera pracę jelit. Mają korzystny wpływ nie tylko na nasz układ trawienny, ale też odporność, wzrok i skórę. Docenimy je także za to, że dzięki antyoksydantom spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Co zrobić, żeby szpaki nie wyjadały czereśni? Przetestowane sposoby ogrodników
Dlaczego warto posadzić aronię w ogrodzie? Najlepsze odmiany i wymagania uprawowe aronii