Spis treści:
Pielęgnacja pomidorów i ogórków
Pomidory i ogórki to jedne z najchętniej i najczęściej uprawianych warzyw w ogrodach przydomowych. Wynika to nie tylko z ich walorów smakowych i zdrowotnych, lecz także stosunkowo prostej uprawy. Można je uprawiać bezpośrednio w gruncie, a także w szklarni lub tunelach foliowych. Zarówno pomidory, jak i ogórki najbardziej lubią stanowiska ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru. Najlepiej sprawdzi się żyzne, przepuszczalne podłoże, zasobne w składniki pokarmowe. Z kolei nie lubią gleb zimnych, ciężkich i podmokłych.
W uprawie pomidorów i ogórków bardzo ważnym zabiegiem jest regularne podlewanie. W okresie letnim nawadnianie powinno odbywać się dwa razy w tygodniu w godzinach porannych lub wieczornych. Warto przy tym uważać, aby nie moczyć liści i kwiatów. Niestety pomidory i ogórki są podatne na różne choroby i ataki szkodników. Dlatego tak ważne są działania prewencyjne, dzięki czemu skutecznie wyprzedzimy potencjalne problemy.
Przeczytaj również: Pomidory kwitną, obficie owocują i nie chorują. Poznaj przepis na hitowy oprysk
Zrób domowy oprysk, a pomidory będą smaczne i zdrowe. Fot.123RF/CanvaPro
Jak wzmocnić ogórki i pomidory – odżywka z węgla
Do prawidłowego wzrostu, rozwoju, a w końcowym etapie obfitego owocowania ogórki i pomidory potrzebują odpowiednich składników pokarmowych. W sklepach ogrodniczych można znaleźć wiele preparatów przeznaczonych do dokarmiania tych warzyw. Zdecydowanie lepiej jest jednak zrobić je samodzielnie w domu. Są tańsze, bezpieczne dla środowiska i, co najważniejsze, bardzo skuteczne.
Jak wzmocnić ogórki i pomidory? Przygotuj odżywkę z węgla drzewnego. Jest on bogaty potas, który odpowiada za gospodarkę wodną roślin oraz poprawia odporność na warunki stresowe. Zawiera też fosfor zapewniający prawidłowy wzrost korzeni, a także wapń, który jest kluczowym składnikiem budującym ściany komórkowe. Ponadto węgiel jest źródłem magnezu, który odgrywa ważną rolę w procesie fotosyntezy.
Włóż kawałek węgla drzewnego do reklamówki i stłucz młotkiem. Następnie przygotuj litr ciepłej wody i dodaj łyżkę sproszkowanego węgla. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie przecedź roztwór (czynność tę można pominąć). Tak przygotowaną odżywką z węgla podlewaj pomidory i ogórki raz w miesiącu. Już po krótki czasie zobaczysz, że ich wzrost nabierze prędkości. Co więcej, domowy nawóz chroni i wzmacnia rośliny przed atakiem chorób i szkodników. Dzięki temu plony będą obfite, a warzywa smaczne i dorodne.
Przeczytaj również:
Kwasek cytrynowy – pierwsza pomoc w ogrodzie. Nawożenie, podlewanie i walka z chorobami grzybowymi
Jak przygotować gnojówkę z odwaru skrzypu polnego? Pomidorki i ogórki zyskają naturalną ochronę