Spis treści:
Przycinanie pora podczas rozsady
Por jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Nadaje się do spożycia na surowo, jak i po obróbce termicznej, a jego smak przypomina cebulę (ale jest łagodniejszy i słodszy). Ze względu na długi okres wegetacji (150-170 dni), najlepiej uprawiać go z rozsady. Pozwala to nie tylko na wcześniejsze zbiory, ale również lepszą kontrolę nad wzrostem roślin. Dzięki temu warzywa urosną duże i grube. Rozsadę pora można zacząć przygotowywać od połowy stycznia do połowy lutego (dotyczy to odmian na wczesny zbiór). Na zbiór późny nasiona wysiewamy w marcu, z kolei sadzenie rozsady do gruntu możemy przeprowadzić w maju lub czerwcu.
Wielu ogrodników radzi wykonać cięcie rozsady. Zabieg ten nie jest obowiązkowy, ale może być pomocny w celu uzyskania silniejszych i grubszych roślin. Jeśli jednak zdecydujemy się na przycinanie pora podczas rozsady, należy to zrobić w odpowiednim terminie. Nie należy tego robić zbyt wcześnie – najlepiej poczekać, aż sadzonki osiągną 10-12 cm wysokości. Następnie za pomocą nożyczek delikatnie przycinamy ich czubki o 1-2 cm. Po cięciu rozsadę pora należy podlać.
Jeśli pominiemy zabieg przycinania, por nadal będzie dobrze rósł. Natomiast po cięciu będzie on większy i grubszy. Jeśli nie przycięliśmy pora na etapie produkcji rozsady, można to zrobić przed posadzeniem sadzonek do gruntu (przy okazji możemy również minimalnie przyciąć korzenie, dzięki czemu młode rośliny lepiej się przyjmą).
Przycinanie pora podczas rozsady sprawi, że urośnie duży i gruby. Fot.HoneybeeRohm/CanvaPro
Co daje cięcie pora podczas rozsady?
Przycinanie pora podczas rozsady to bardzo przydatny zabieg. Zabieg ten stymuluje rośliny do intensywniejszego rozwoju systemu korzeniowego oraz wytwarzania grubszych łodyg rzekomych. To sprawi, że por urośnie duży, gruby i będzie miał więcej białej części. Przycinanie sprawia, że roślina skupia swoje zasoby na rozwoju części podziemnych, dzięki czemu lepiej ona znosi niekorzystne warunki i wydaje lepszy plon.
Warto również pamiętać, że kluczowym elementem w uprawie pora jest właściwe przygotowanie podłoża. Powinno ono być żyzne, próchnicze, dobrze przepuszczalne, o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7). Glebę należy uprzednio dokładnie odchwaścić i spulchnić, warto również dodać do niej kompost lub obornik (pomoże to nie tylko zapewnić roślinom odpowiednie składniki odżywcze, ale i poprawić strukturę ziemi). Dzięki temu uzyskamy zdrowe i dobrze rosnące pory.
Źródła: infouprawa/YouTube, deccoria.pl
Przeczytaj również:
Sadzonki będą rosły dwa razy szybciej. Wystarczy kupić w aptece tani produkt na wzmocnienie
Sposób na dużo zdrowego kopru w ogrodzie. Siew i pielęgnacja kopru ogrodowego