Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Żółte lub zielone plamy zostaną na pomidorach. Dlaczego pomidory nie dojrzewają w pełni?

Równiutko wybarwione od piętki po szypułkę pomidory to coś, na co czekałam cały sezon. Z przyjemnością obserwowałam, jak krzaczki kwitną i zawiązują pierwsze owoce, które dzień po dniu stawały się bardziej dorodne. Jednak z czasem coś mnie zaniepokoiło – kolor skórki, mimo wyboru soczyście czerwonej odmiany, nie był równomierny. Zapytałam ogrodniczkę, dlaczego na pomidorach pojawiają się żółte lub zielone plamy. Wyjaśnienie wytknęło mi pielęgnacyjne błędy. Przeczytaj i dowiedz się, czego unikać i jak dbać o pomidory, by dojrzewały w pełni.

Żółte lub zielone plamy zostaną na pomidorach. Dlaczego pomidory nie dojrzewają w pełni?
Co zrobić, żeby pomidory w pełni dojrzały? Pilnuj, aby warunki w uprawie im sprzyjały. Kilka zabiegów ma kluczowe znaczenie. Fot. dianazh/CanvaPro

Spis treści:

Dlaczego na pomidorach pojawiają się żółte lub zielone plamy?

Jakość naszych warzyw z grządki oceniamy organoleptycznie, czyli oglądamy je z każdej strony, cieszymy się ich aromatem i smakujemy. Pierwszym wykorzystywanym w ocenie zmysłem jest wzrok. Przyglądamy się krzaczkom pomidorów, jak zielenieją się, wypuszczają nowe pędy, kwiaty, a w końcu zawiązują długo oczekiwane owoce, często bardzo różne od siebie.

W ogrodach uprawiamy rozmaite odmiany pomidorów, nie tylko te czerwone. Spotkałam się już z owocami wybarwionymi na żółto, zielono, malinowo czy czekoladowo. Głównym celem ich pielęgnacji jest dbanie o to, by równomiernie dojrzewały i dzień po dniu nabierały smaku. Muskane słońcem, a nie palone pomidory przybierają charakterystyczny dla swojej odmiany kolor, a każde odstępstwo od normy widać, jak na dłoni. Żółte lub zielone plamy na dojrzewających pomidorach to dość częste zmiany. Nie zawsze są one objawem chorób infekcyjnych. Niekiedy wyjaśnienie zaburzeń w wybarwianiu jest znacznie prostsze. 

Dlaczego na pomidorach pojawiają się żółte lub zielone plamy? Zapytałam o to doświadczoną ogrodniczkę, gdy po raz pierwszy zauważyłam ten problem w moich uprawach – nie wszystkie owoce były równiutko czerwone, niektóre miały wyraźne plamy, co mocno mnie zaniepokoiło.

plamy Dojrzewające pomidory powinny wybarwiać się równomiernie. Gdy tak się nie dzieje, oznacza to, że warunki uprawy nie pozwoliły na utrzymanie prawidłowych procesów rozwojowych, w tym m.in. produkcji likopenu. Fot. Diana Taliun/CanvaPro

Co sprawia, że skórka pomidorów nie jest idealna? Wpływa na to kilka czynników: 

  • skacząca temperatura na początku sezonu (gdy pod koniec maja pojawiają się jeszcze przymrozki, początek czerwca jest zimny i pochmurny, a chwilę później aura zmienia się zupełnie i przychodzą letnie upały); 
  • silna i długotrwała ekspozycja krzaczków pomidorów i dojrzewających owoców na słońce; 
  • błędy pielęgnacyjne związane m.in. z nawożeniem. 

Niekiedy zdarza się, że wszystkie te czynniki występują jednocześnie, jak np. niedobory potasu i wysokie temperatury prowadzące do bielenia pomidorów. Taka kumulacja skutecznie zakłóca większość procesów metabolicznych uprawianych roślin.

Jakie przebarwienia możesz spotkać na pomidorach? Ogrodniczka wskazała na: 

  • ceglaste plamy, 
  • białe plamy, 
  • bielenie owoców, 
  • zieloną i żółtą piętkę,  
  • pomarańczową piętkę ze spękaniami, 
  • tzw. złote punkty, czyli maleńkie, świecące plamki na całych owocach. 

Zmianom zewnętrznym często towarzyszą zmiany wewnętrzne, gdy np. miąższ pomidorów pozostaje zielony lub pojawiają się ślady wewnętrznego brązowienia owoców.  

Przeczytaj również: Co zrobić z pomidorami na koniec sezonu? 5 ważnych wskazówek pielęgnacyjnych

Co zrobić, żeby pomidory w pełni dojrzały? 

Najważniejszym barwnikiem owoców pomidorów odmian czerwonych jest likopen, który wytwarza się prawidłowo w określonym zakresie temperatur. Gdy upały utrzymują się długo, a temperatura przekracza 30°C, jego produkcja jest ograniczana. Skutkiem tych zmian są wspomniane jako pierwsze ceglaste plamy. Palone słońcem owoce (szczególnie te w szklarniach) przebarwiają się też na biało, gdy tkanki pod wpływem skrajnie wysokiej temperatury zamierają.

U mnie problemem były żółte plamy na pomidorach, jak się okazało, wynikające z niedoborów potasu. Drobne przebarwienia nie wpływały na smak, a zmiana była jedynie wizualnym defektem. Wiem jednak, że w skrajnych przypadkach niedobory składników odżywczych mogą prowadzić do twardości rdzenia w pomidorach oraz bielenia i twardnienia miąższu.

Zmian, które już zaszły nie da się cofnąć, jednak można zapobiegać im w przyszłości. Ogrodniczka podpowiedziała mi, co robić, aby pomidory w pełni dojrzały, a ich kolor był równomierny od piętki aż po szypułkę.

  1. Najważniejsze jest przygotowanie do uprawy odpowiedniego podłoża – żyznego, czystego o optymalnym pH dla roślin. Wahania pH gleby lub stale utrzymujący się niewłaściwy odczyn mogą prowadzić do zaburzeń wchłaniania potasu przez tkanki roślinne. Pilnuj odpowiednich wartości, utrzymując je między pH 5,5 a 6,5.

  2. Uważaj z podlewaniem. Za rzadko powtarzane może wysuszać podłoże do tego stopnia, że rośliny nie będą w stanie pobierać z niego żadnych składników. Z kolei zbyt mocne nawadnianie, jak i długotrwałe opady w połączeniu z nadmiernym podlewaniem mogą prowadzić do wypłukiwania z gleby cennych dla roślin związków, w tym właśnie potasu.

  3. Cieniuj swoje uprawy. Stosuj w tym celu specjalne ogrodowe osłony i siatki ochronne, ale pamiętaj, że naturalne cieniowanie również ma wielką wartość w uprawie. Dlatego, jeśli lato jest naprawdę upalne, ograniczaj obrywanie liści na krzaczkach, to one najlepiej osłonią owoce.

  4. Nie przeciągaj dojrzewania. Nie przetrzymuj owoców na krzakach, kiedy z nieba leje się żar. Zrywaj je, gdy zaczną dojrzewać i układaj w domu, w wyznaczonym do tego miejscu, aby spokojnie sobie dojrzały bez ryzyka spalenia słońcem.

  5. Uzupełniaj niedobory. Nie pozwól, aby roślinom w czasie intensywnych procesów dojrzewania brakowało potasu, podawaj im wysokiej klasy nawozy kierunkowe o odpowiednim składzie.

pomidory Dojrzewające w słońcu pomidory mają wyjątkowy smak. Jednak, gdy słońce pali, temperatury są za wysokie, a w uprawie pojawią się niedobory, owoce mogą nie być już takie smaczne, o ile w ogóle równo dojrzeją. Fot. gosphotodesign/CanvaPro

Drobne przebarwienia nie wpłyną na smak owoców, a zmiany prawdopodobnie będą jedynie wizualnym defektem, o którym szybko zapomnisz, szykując kanapki ze świeżymi pomidorami z działki. Jednak ogrodnicy podkreślają, że w skrajnych przypadkach niekorzystne warunki w uprawach oraz wyraźne niedobory składników odżywczych mogą prowadzić nie tylko do powstawania żółtych czy zielonych plam na zewnątrz, lecz także do zwiększenia twardości rdzenia w pomidorach oraz bielenia i twardnienia miąższu. Tego za wszelką cenę chciałoby się uniknąć.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Nawóz na bazie serwatki do pomidorów. Najlepsza odżywka na koniec lata

Pielęgnacja selera na koniec lata. Czym nawozić go we wrześniu, aby korzenie były większe?

Kwas bursztynowy — eliksir życia dla roślin. Jak stosować w ogrodzie i do roślin doniczkowych?

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.