Spis treści:
- Anginka – ulubiona roślina naszych babć
- Dlaczego warto mieć w domu anginkę?
- Uprawa anginki, czyli pelargonii pachnącej
- Rozmnażanie anginki krok po kroku
Anginka – ulubiona roślina naszych babć
Pelargonia pachnąca, nazywana też anginką lub geranium, jest rośliną, którą dobrze znamy z babcinych parapetów. Niegdyś cieszyła się ogromną popularnością ze względu na właściwości lecznicze. Dziś, gdy wielu z nas szuka naturalnych sposobów na wsparcie swojego zdrowia, staroświecki gatunek wraca do łask. Prozdrowotne działanie to jednak niejedyny powód, dlaczego warto mieć anginkę w domu.
Najcenniejsze są liście anginki, które po roztarciu wydzielają bardzo przyjemny, cytrynowo-różany zapach – niezwykle silny i orzeźwiający. Dzieje się tak za sprawą olejków eterycznych, które występują w dużym stężeniu. Z anginki możemy przyrządzać lecznicze napary lub po prostu ją podziwiać, ponieważ jej gęste i silnie rozkrzewione kępy wyglądają bardzo efektownie. Charakterystyczne liście tej rośliny są głęboko powcinane i pokryte delikatnym meszkiem. Jej ogromnym atutem jest również prostota uprawy.
Anginka nie bez powodu cieszy się niesłabnącą popularnością. Z powodzeniem wykorzystuje się ją w medycynie ludowej, stosując jako wsparcie w leczeniu zapalenia ucha środkowego oraz przeziębień i grypy. Napary z jej liści mogą złagodzić ból gardła i pomóc przy chorobach skóry. Stosuje się je także na nerwobóle oraz do dezynfekcji stanów zapalnych w jamie ustnej. Pamiętajmy jednak, aby korzystać z anginki tylko po uprzedniej konsultacji z lekarzem.
Anginka, choć znana z babcinych parapetów, nie traci na popularności. Fot. cynsha/123RF.com
Przeczytaj również: Zamiast wylewać, podlej nią paprotkę. Wypuści mnóstwo soczyście zielonych liści
Dlaczego warto mieć w domu anginkę?
Pelargonię pachnącą warto docenić ze względu na właściwości lecznicze, jak również fakt, że po prostu pięknie wygląda na okiennym parapecie. To jednak nie wszystkie jej atuty. Dlaczego warto mieć w domu anginkę?
- Prostota uprawy – anginka jest bezproblemową rośliną, z którą poradzą sobie nawet początkujące osoby.
- Oczyszczanie powietrza – co ciekawe, geranium należy do roślin poprawiających jakość powietrza w mieszkaniu. Warto ją trzymać zwłaszcza w sypialni.
- Odstraszanie owadów – silnego zapachu anginki nie lubią niektóre owady – szczególnie komary oraz mole.
- Właściwości lecznicze – jak już wspominaliśmy, znana z babcinych parapetów anginka od lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej.
- Zastosowanie w kuchni – liśćmi anginki możemy aromatyzować cukier, przekładając te dwa składniki warstwowo. Niektórzy dodają je do szarlotki, aby nadać jej wyjątkowy zapach. Liście możemy też wrzucać do ulubionej herbaty, dzięki czemu zyska ciekawą nutę.
- Łatwość rozmnażania – pelargonia pachnąca jest rośliną, którą bez kłopotu rozmnaża się przez sadzonki zielne.
Prostota rozmnażania to jedna z wielu zalet anginki. Fot. Cynthia Shirk/CanvaPro
Uprawa anginki, czyli pelargonii pachnącej
Anginka nie ma wygórowanych wymagań, więc jej uprawa nikomu nie sprawi większego kłopotu. Najlepiej postawić ją na wschodnim lub zachodnim parapecie, gdzie będzie miała dostęp do wystarczającej ilości dziennego światła. W cieniu może się wyciągać, a jej liście pachną dużo słabiej. Jak uprawiać anginkę? Poniżej przedstawiamy kilka podpowiedzi.
- Gleba – angince warto zapewnić przepuszczalne podłoże z warstwą drenażu (np. drobnego żwiru lub keramzytu). Ziemia nie musi być żyzna.
- Stanowisko – w ciepłym i słonecznym miejscu geranium najlepiej rośnie.
- Podlewanie – anginkę podlewajmy systematycznie, aby podłoże w doniczce było stale lekko wilgotne. Uważajmy jednak, aby rośliny nie przelać, bo możemy doprowadzić do gnicia korzeni.
- Nawożenie – przez cały okres wegetacji, czyli od wiosny do jesieni, roślinę tę dwa razy w miesiącu zasilamy nawozem wieloskładnikowym.
- Przycinanie – pelargonii pachnącej nie trzeba systematycznie ciąć, ale można usuwać z niej czubki pędów, dzięki czemu będzie ładnie się rozkrzewiać. Fragmenty łodyg o długości ok. 10 cm można przeznaczyć na sadzonki.
Pamiętajmy, że jesienią i zimą anginkę podlewa się rzadziej niż w okresie intensywnego wzrostu. W czasie najchłodniejszych miesięcy w roku wstrzymujemy nawożenie i przenosimy roślinę do pomieszczenia, gdzie utrzymuje się temperatura 10-15°C (nieco niższa niż pokojowa).
Anginka dzięki rozgałęzionym pędom i mnóstwie liści ma ładny, gęsty pokrój. Fot. lalalulustock/123RF.com
Rozmnażanie anginki krok po kroku
Pelargonia pachnąca jest rośliną bardzo popularną, ale – o dziwo – trudno znaleźć ją w sklepach ogrodniczych. Z łatwością jednak można ją rozmnożyć, wystarczy zatem, że znamy posiadacza anginki. Jeśli sąsiadka lub znajoma podzieli się z nami gałązką tej rośliny, bez kłopotu założymy własną uprawę. Szybko rozrośnie się na cały parapet, więc już wkrótce sami będziemy mogli podarować komuś sadzonkę w prezencie. Jak rozmnożyć anginkę w łatwy sposób? Oto instrukcja krok po kroku:
- W pierwszym kroku wybieramy zdrową gałązkę o długości 10-15 cm i obcinamy ją nad węzłem, czyli miejscem, z którego wyrastają liście. Warto zrobić to dobrze naostrzonym, czystym nożem;
- Z dolnej części obciętego pędu usuwamy wszystkie liście (możemy je wykorzystać w celach kulinarnych lub leczniczych). Liście rosnące na górze zostawiamy;
- Gałązkę wkładamy do przegotowanej, wystudzonej wody w szklance i zostawiamy na kilka dni w jasnym miejscu. Codziennie zmieniamy wodę na świeżą, czekając, aż pojawią się korzonki;
- Sadzonka powinna wypuścić korzenie po 3-4 tygodniach. Wtedy sadzimy ją w doniczce wypełnionej przepuszczalną ziemią i podlewamy.
Tak rozmnożona anginka dobrze przyjmuje się w podłożu. Postawmy ją w widnym miejscu i nie zapominajmy o regularnym podlewaniu, dzięki czemu szybko się rozrośnie.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Co zrobić, żeby fiołek miał dużo kwiatów? Pielęgnacja i problemy w uprawie sępolii fiołkowej
Dlaczego fikus benjamina gubi liście? Oto 3 przyczyny i proste rozwiązania problemu
Ma kształt grzebienia, wygląda jak kaktus. Wilczomlecz mleczny Cristata – uprawa i pielęgnacja