Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Liściaste

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)

Aktinidia ostrolistna jest mało znaną u nas rośliną z jadalnymi owocami z rodziny aktinidiowatych. Co warto wiedzieć o uprawie aktinidii ostrolistnej?

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)
Aktinidia ostrolistna Fot.123RF.com

Aktinidia ostrolistna: występowanie i wygląd rośliny

Aktinidia ostrolistna to wieloletnie pnącze znane bardziej pod potoczną nazwą jako mini kiwi. Krzew pochodzi z Dalekiego Wschodu. Naturalnie występuje m.in. w Mandżurii, Japonii, Chinach, Syberii i w Korei. Spotykana jest również w Polsce. Uprawia się ją ze względu na smaczne owoce, jako roślinę jadalną i użytkową.

Roślina osiąga w Polsce do 4-8 m wysokości. W naturalnych miejscach występowania może to być nawet 50 m. Młode pędy są brązowe. Starsze zmieniają kolor na jasnoszary. Aktinidia kwitnie na biało. Ma drobne kwiaty rosnące w gronach, wyposażone w liczne pręciki z ciemnymi pylnikami. Liście aktinidii są zielone, ząbkowane na brzegach, ostro zakończone, szerokie i mają jajowaty kształt. W październiku zmieniają kolor na żółty. Owoce to drobne, zielono-żółte jagody ważące ok. 10 g. Mają one słodko-kwaśny smak.

Wymagania i uprawa aktinidii ostrolistnej

Aktinidia ostrolistna lubi stanowiska w słońcu i w półcieniu, osłonięte od silnego wiatru. Dobrze rozwija się na glebach żyznych, dostatecznie wilgotnych, przepuszczalnych, o lekko kwaśnym odczynie. Na roślinę dobrze wpłynie nawożenie kompostem i obornikiem, a podczas okresu wegetacyjnego warto stosować nawozy mineralne z dużą ilością potasu i fosforu. W dobrych warunkach może żyć ponad 100 lat. Nie znosi przesuszenia ani zalania.

Aktinidia ostrolistna jest dwupienna. Oznacza to, że do obfitego owocowania, przy większej uprawie potrzebne są egzemplarze żeńskie i męskie (po jednym na 6-8 żeńskich). Roślina jest mrozoodporna, ale jej okres wegetacji rozpoczyna się bardzo wcześnie, dlatego nowe pędy mogą przemarzać i dawać mniejsze plony. Z jednej rośliny w dobrym sezonie można zebrać ponad 10 kg owoców.

Zastosowanie aktinidii ostrolistnej

Owoce aktinidii ostrolistnej są jadalne, zawierają dużą ilość witaminy C oraz kwasy organiczne, cukry i sole mineralne. Świeże i surowe owoce zaleca się przy leczeniu szkorbutu, paradontozy, na sezonowe wzmocnienie organizmu oraz jako wsparcie w leczeniu grypy i przeziębienia.

Aktinidię można uprawiać również w celach ozdobnych jako okrywowe pnącze, sadząc ją przy ogrodzeniach, altankach, siatkach i innych podporach, w ogrodach przydomowych i na działkach.

Stanowisko: Słoneczne

Wilgotność: Podłoże umiarkowanie wilgotne

Roślina ozdobna z: Owoce, liście

Podlewanie: Obfite

Wysokość: 5-10m

Pokrój: Pnącze

Termin kwitnienia: Maj, czerwiec

Zimozielone: nie

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do rośliny "Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.