Spis treści:
- Jakie właściwości mają łupiny orzecha włoskiego?
- Do czego wykorzystać łupiny orzechów włoskich?
- Jak otwierać orzecha, by nie uszkodzić skorupki?
Jakie właściwości mają łupiny orzecha włoskiego?
Orzechy włoskie oprócz charakterystycznego smaku mają wiele właściwości zdrowotnych. Działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie, łagodzą dolegliwości żołądkowe. Zawierają dużo fosforu, dzięki czemu wspierają pracę mózgu. Lekarze zalecają spożywanie 6 –7 sztuk orzechów dziennie, by usprawnić układ nerwowy i mózg.
Nie mniej korzystnych właściwości zawierają łupiny orzecha włoskiego, które zazwyczaj wyrzucamy. Ich zadaniem jest chronienie wnętrza orzechów, działają więc grzybobójczo i antybakteryjnie. Podobnie jak orzechy, zawierają fosfor, a także żelazo, cynk i magnez. Juglon zawarty w skorupkach to naturalny barwnik. Warto więc wycisnąć z łupin orzecha włoskiego, ile się da.
Do czego wykorzystać łupiny orzechów włoskich?
Łupiny orzechów włoskich nie nadają się do bezpośredniego spożycia, są zbyt twarde. Jednak właśnie ta cecha decyduje o ich przydatności w kosmetyce. W połączeniu z właściwościami grzybobójczymi i bakteriobójczymi mogą stać się remedium na niedoskonałości cery. Twardość skorupek nie przeszkadza w robieniu z nich wywarów i nalewek. Nasze prababcie stosowały je na kaszel i na bóle żołądka. Oto 10 sposobów na to, do czego wykorzystać łupiny orzechów włoskich:
-
Farbowanie
Łupiny orzechów włoskich zawierają juglon, który jest naturalnym barwnikiem. Można to wykorzystać do farbowania tkanin, włóczek i włosów. Zalej dwie garście łupin orzecha włoskiego połową litra gorącej wodą i odstaw na godzinę. Powstałą w ten sposób miksturą przepłucz włosy. Pogłębi ona brązowy kolor, nadając mu kasztanowego połysku i wpłynie na nie zdrowotnie. Jeśli chcesz ufarbować tkaninę, zanurz ją w gorącej płukance i gotuj przez 45 minut. Tkaniny, włóczki czy przędze nabiorą brązowego koloru.
-
Peeling
Zmiel garść łupin orzechów i dodaj do ulubionego balsamu. Możesz też zrobić peeling bardziej skomplikowany – do zmielonych łupin dodaj fusy z kawy, mąkę ryżową i olejek oraz glicerynę. Przechowuj w słoiczku i stosuj do peelingu całego ciała. Poprawi to krążenie, wygładzi skórę i pomoże w walce z cellulitem.
Łupiny orzechów włoskich mają wiele właściwości zdrowotnych. Fot.123RF.com
-
Płyn do wybielania zębów
Łupiny orzecha włoskiego, choć przyciemnią włosy, na zęby wpłyną wybielająco. Zmiażdż szklankę łupin, zalej trzema szklankami wody i powoli zagotuj. Po ostudzeniu płyn przelej do butelki. Maczaj w nim szczoteczkę do zębów i przecieraj dokładnie 3 razy w tygodniu. Płyn ma również działanie przeciwpróchnicze.
-
Nalewka
Łupiny z 30 orzechów włoskich wrzuć do słoika, zalej 900 ml wódki i 300 ml spirytusu. Możesz dorzucić kilka goździków. Słoik zakręć i odstaw w słoneczne miejsce na 4 miesiące. Codziennie nim potrząsaj, by zawartość się wymieszała. Po tym czasie nalewkę przefiltruj dwa razy przez gazę i rozlej do butelek. Stosuj w przypadku problemów z trawieniem, w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego czy pleśniawek.
-
Środek czyszczący
Garść łupin dokładnie zmiel i wymieszaj z sodą oczyszczoną oraz wodą tak, by powstała pasta. Możesz ją stosować do czyszczenia metali, drewna czy szkła. Sprawdź wcześniej jej działanie na małej powierzchni czyszczonych powierzchni.
Przeczytaj również: Błyskawiczny sposób na wyczyszczenie brudnych ram okiennych. Firmy sprzątające tylko tak to robią
-
Herbata
Herbata pomoże wykorzystać właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne łupin orzecha włoskiego. Skorupki z 8 orzechów zmiażdż. Wrzuć do garnka, dodając laskę cynamonu, 1 cm korzenia imbiru i jedną nieobraną, pokrojoną w części cebulę. Zalej całość zimną wodą i gotuj pod przykryciem przez kwadrans. Po upływie pół godziny przecedź herbatę, dodaj miodu. Stosuj przy infekcjach i problemach z trawieniem, pijąc ją trzy razy dziennie po jednej szklance.
-
Okład na żylaki
Łupiny z 15 włoskich orzechów zalej 0,5 litra octu jabłkowego. Odstaw na trzy tygodnie, a potem maczaj w miksturze gazę i okładaj nią żylaki. Przyniesie to ulgę w bólu i zmniejszy dyskomfort.
Garść łupin zalej 1,5 litra zimnej wody i gotuj przez 20 minut. Po wystygnięciu przecedź i rozcieńcz z wodą w stosunku 1 do 3. Wlej do konewki i podlewaj rośliny domowe.
Z łupin orzechów włoskich można zrobić nawóz dla roślin. Fot.123RF.com
-
Ściółka i drenaż
Łupiny orzechów włoskich wykorzystaj jako drenaż. Wsyp je na dno doniczki, zanim posadzisz w niej rośliny. W ogrodzie możesz łupinami ściółkować rośliny. Tak zastosowane nie tylko zatrzymają wilgotność i zapobiegną wyrastaniu chwastów, ale też odżywią uprawy.
-
Ozdoby
Łupinami orzechów możesz ozdabiać choinkę, wieńce i kompozycje kwiatowe. Potrzebne są do tego połówki łupin, w których możesz zrobić dziurki lub przykleić je klejem. Możesz zostawić je w formie naturalnej lub pomalować na złoto, srebrno, albo posypać brokatem.
Jak otwierać orzecha, by nie uszkodzić skorupki?
Orzechy zazwyczaj rozłupujemy dziadkiem do orzechów. Jeśli jednak potrzebujemy połówek orzechów lub skorupek, ta metoda może okazać się zbyt drastyczna. Aby otworzyć orzecha, by nie uszkodzić skorupki, należy najpierw podważyć łupinę na łączeniu obu części ostrym nożem. Orzech się przepołowi, a wtedy można wyciągnąć jego wnętrze. Jeśli będziesz wykorzystywać orzechy w kuchni, możesz je najpierw podgotować przez kilka minut. Ułatwi to podważanie łupin tak, by pozostały nienaruszone.
Źródła: deccoria.pl, smaker.pl
Przeczytaj również: Gdzie wyrzucać skorupki po jajkach, a gdzie zepsute jajka? Wiele osób nadal robi to źle