Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady domowe

Do czego można wykorzystać łupiny orzechów włoskich? 10 nietypowych zastosowań

Łupiny orzechów włoskich nie wzbudzają naszego entuzjazmu. Utrudniają dostęp do wnętrza, a otwieranie orzechów zabiera dużo czasu. Zazwyczaj je wyrzucamy, okazuje się, że niepotrzebnie. Łupiny orzechów włoskich mają cenne właściwości i można je wykorzystać na wiele sposobów. W ogrodzie, w kuchni, w kosmetyce, a nawet w ozdabianiu domu skorupki są naszym sprzymierzeńcem.  

Do czego można wykorzystać łupiny orzechów włoskich? 10 nietypowych zastosowań
Nie wyrzucaj łupin z orzecha włoskiego. Zafarbują włosy, wybielą zęby, wyczyszczą metal i wzmocnią organizm. Fot.CanvaPro

Spis treści:

Jakie właściwości mają łupiny orzecha włoskiego? 

Orzechy włoskie oprócz charakterystycznego smaku mają wiele właściwości zdrowotnych. Działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie, łagodzą dolegliwości żołądkowe. Zawierają dużo fosforu, dzięki czemu wspierają pracę mózgu. Lekarze zalecają spożywanie 6 –7 sztuk orzechów dziennie, by usprawnić układ nerwowy i mózg.  

Nie mniej korzystnych właściwości zawierają łupiny orzecha włoskiego, które zazwyczaj wyrzucamy. Ich zadaniem jest chronienie wnętrza orzechów, działają więc grzybobójczo i antybakteryjnie. Podobnie jak orzechy, zawierają fosfor, a także żelazo, cynk i magnez. Juglon zawarty w skorupkach to naturalny barwnik. Warto więc wycisnąć z łupin orzecha włoskiego, ile się da.  

Do czego wykorzystać łupiny orzechów włoskich? 

Łupiny orzechów włoskich nie nadają się do bezpośredniego spożycia, są zbyt twarde. Jednak właśnie ta cecha decyduje o ich przydatności w kosmetyce. W połączeniu z właściwościami grzybobójczymi i bakteriobójczymi mogą stać się remedium na niedoskonałości cery. Twardość skorupek nie przeszkadza w robieniu z nich wywarów i nalewek. Nasze prababcie stosowały je na kaszel i na bóle żołądka. Oto 10 sposobów na to, do czego wykorzystać łupiny orzechów włoskich:  

  • Farbowanie 

Łupiny orzechów włoskich zawierają juglon, który jest naturalnym barwnikiem. Można to wykorzystać do farbowania tkanin, włóczek i włosów. Zalej dwie garście łupin orzecha włoskiego połową litra gorącej wodą i odstaw na godzinę. Powstałą w ten sposób miksturą przepłucz włosy. Pogłębi ona brązowy kolor, nadając mu kasztanowego połysku i wpłynie na nie zdrowotnie. Jeśli chcesz ufarbować tkaninę, zanurz ją w gorącej płukance i gotuj przez 45 minut. Tkaniny, włóczki czy przędze nabiorą brązowego koloru.  

  • Peeling 

Zmiel garść łupin orzechów i dodaj do ulubionego balsamu. Możesz też zrobić peeling bardziej skomplikowany – do zmielonych łupin dodaj fusy z kawy, mąkę ryżową i olejek oraz glicerynę. Przechowuj w słoiczku i stosuj do peelingu całego ciała. Poprawi to krążenie, wygładzi skórę i pomoże w walce z cellulitem.  

jak wykorzystać łupiny orzechów włoskich Łupiny orzechów włoskich mają wiele właściwości zdrowotnych. Fot.123RF.com

  • Płyn do wybielania zębów 

Łupiny orzecha włoskiego, choć przyciemnią włosy, na zęby wpłyną wybielająco. Zmiażdż szklankę łupin, zalej trzema szklankami wody i powoli zagotuj. Po ostudzeniu płyn przelej do butelki. Maczaj w nim szczoteczkę do zębów i przecieraj dokładnie 3 razy w tygodniu. Płyn ma również działanie przeciwpróchnicze.  

  • Nalewka 

Łupiny z 30 orzechów włoskich wrzuć do słoika, zalej 900 ml wódki i 300 ml spirytusu. Możesz dorzucić kilka goździków. Słoik zakręć i odstaw w słoneczne miejsce na 4 miesiące. Codziennie nim potrząsaj, by zawartość się wymieszała. Po tym czasie nalewkę przefiltruj dwa razy przez gazę i rozlej do butelek. Stosuj w przypadku problemów z trawieniem, w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego czy pleśniawek.  

  • Środek czyszczący 

Garść łupin dokładnie zmiel i wymieszaj z sodą oczyszczoną oraz wodą tak, by powstała pasta. Możesz ją stosować do czyszczenia metali, drewna czy szkła. Sprawdź wcześniej jej działanie na małej powierzchni czyszczonych powierzchni.  

Przeczytaj również: Błyskawiczny sposób na wyczyszczenie brudnych ram okiennych. Firmy sprzątające tylko tak to robią

  • Herbata 

Herbata pomoże wykorzystać właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne łupin orzecha włoskiego. Skorupki z 8 orzechów zmiażdż. Wrzuć do garnka, dodając laskę cynamonu, 1 cm korzenia imbiru i jedną nieobraną, pokrojoną w części cebulę. Zalej całość zimną wodą i gotuj pod przykryciem przez kwadrans. Po upływie pół godziny przecedź herbatę, dodaj miodu. Stosuj przy infekcjach i problemach z trawieniem, pijąc ją trzy razy dziennie po jednej szklance.  

  • Okład na żylaki 

Łupiny z 15 włoskich orzechów zalej 0,5 litra octu jabłkowego. Odstaw na trzy tygodnie, a potem maczaj w miksturze gazę i okładaj nią żylaki. Przyniesie to ulgę w bólu i zmniejszy dyskomfort.  

Garść łupin zalej 1,5 litra zimnej wody i gotuj przez 20 minut. Po wystygnięciu przecedź i rozcieńcz z wodą w stosunku 1 do 3. Wlej do konewki i podlewaj rośliny domowe.  

łupiny orzechów włoskich Z łupin orzechów włoskich można zrobić nawóz dla roślin. Fot.123RF.com

  • Ściółka i drenaż 

Łupiny orzechów włoskich wykorzystaj jako drenaż. Wsyp je na dno doniczki, zanim posadzisz w niej rośliny. W ogrodzie możesz łupinami ściółkować rośliny. Tak zastosowane nie tylko zatrzymają wilgotność i zapobiegną wyrastaniu chwastów, ale też odżywią uprawy.  

  • Ozdoby 

Łupinami orzechów możesz ozdabiać choinkę, wieńce i kompozycje kwiatowe. Potrzebne są do tego połówki łupin, w których możesz zrobić dziurki lub przykleić je klejem. Możesz zostawić je w formie naturalnej lub pomalować na złoto, srebrno, albo posypać brokatem.  

Jak otwierać orzecha, by nie uszkodzić skorupki?

Orzechy zazwyczaj rozłupujemy dziadkiem do orzechów. Jeśli jednak potrzebujemy połówek orzechów lub skorupek, ta metoda może okazać się zbyt drastyczna. Aby otworzyć orzecha, by nie uszkodzić skorupki, należy najpierw podważyć łupinę na łączeniu obu części ostrym nożem. Orzech się przepołowi, a wtedy można wyciągnąć jego wnętrze. Jeśli będziesz wykorzystywać orzechy w kuchni, możesz je najpierw podgotować przez kilka minut. Ułatwi to podważanie łupin tak, by pozostały nienaruszone.  

Źródła: deccoria.pl, smaker.pl 

Przeczytaj również: Gdzie wyrzucać skorupki po jajkach, a gdzie zepsute jajka? Wiele osób nadal robi to źle

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.