Porady domowe

Jak naostrzyć tarkę kuchenną domowym sposobem? Koniecznie wypróbuj ten prosty trik

Tarka to niezbędne i uniwersalne narzędzie w kuchni. Dzięki niej z łatwością zetrzemy warzywa, owoce, ser, a nawet czekoladę. Niestety przyrząd ten, podobnie jak noże do krojenia, również może się stępić. Nie oznacza to jednak, że musimy wyrzucić tarkę kuchenną do śmietnika. Wystarczy zastosować jeden trik, by była jak nowa. Jak to zrobić? Sprawdź!

Jak naostrzyć tarkę kuchenną domowym sposobem? Koniecznie wypróbuj ten prosty trik
Aby naostrzyć tarkę kuchenną, wystarczy zastosować prosty domowy trik. Fot.123RF.com

Spis treści:

Dlaczego tarka kuchenna się tępi?

Powszechnie wiadomo, że tarka jest niezastąpiona w kuchni. Trudno się temu dziwić. Używamy jej, gdy przyrządzamy m.in. surówki, szarlotkę, zupę ogórkową czy placki ziemniaczane.

Wysoka częstotliwość wykorzystywania tarki kuchennej sprawia, że jej ostrza z czasem się zużywają. Wówczas wiele osób decyduje się na zakup nowego sprzętu. Okazuje się jednak, że jest to niepotrzebny wydatek pieniędzy. Wystarczy zastosować prosty domowy trik, a tarka kuchenna znów odzyska funkcjonalność.

Jak naostrzyć kuchenną tarkę domowym sposobem?

Aby naostrzyć tarkę kuchenną, należy sięgnąć po zwykły papier ścierny, który większość z nas ma w swoich domach. W tym celu przyda się papier o dwóch gradacjach – 240 i 800.

Źródło: Take Look/YouTube

Przed ostrzeniem narzędzie powinno się dokładnie oczyścić. Zanim przystąpisz do zabiegu, stabilnie ułóż tarkę na kuchennym blacie. Trzymając ją za rączkę, potrzyj stępioną powierzchnię najpierw papierem o mniejszej gradacji. Ruch pocierania powinien być wykonany w kierunku przeciwnym do tarcia warzyw. Warto też pamiętać o zeszlifowaniu wypukłych krawędzi oczek.  

Po około 40 przetarciach zmień papier na ten o większej gradacji, by ostatecznie wygładzić powierzchnię. Gdy tarka będzie naostrzona, usuń z niej resztki papieru. W tym celu należy ją dokładnie umyć (przy użyciu zwykłego detergentu). Pozostałości papieru ściernego nie powinny zostać na ząbkach, gdyż potem mogą się znaleźć w naszym jedzeniu.     

Co zrobić, żeby tarka się nie tępiła?    

Aby tarka kuchenna służyła nam jak najdłużej, należy o nią odpowiednio zadbać. Po każdym użyciu sprzęt należy opłukać i wysuszyć. Wówczas zmniejszy się szansa, że ostrza zaczną rdzewieć. Nie zaleca się też mycia tarki w zmywarce, ponieważ wysokie temperatury i silnie detergenty łatwo niszczą ostrze. Dlatego zamiast mycia w zmywarce należy ją po prostu umyć pod bieżącą wodą.    

Przeczytaj również:

Domowe sposoby na ostrzenie noży. Będą ostre jak brzytwa

Czyszczenie filtra w zmywarce. Zrób w domu płyn, który działa lepiej niż sklepowe detergenty

Porysowana płyta indukcyjna. Jak domowymi sposobami usunąć zarysowania?

"Na zdrowie": Ziemniaki to bogactwo składników odżywczych. A kalorie? na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.