Spis treści:
- Cebula 'Cymes' – najlepsza do wiosennego siewu
- Sadzenie cebuli dymki
- Cebula 'Cymes' – załamywanie szczypioru
Cebula 'Cymes' – najlepsza do wiosennego siewu
Przygotowanie gleby na grządce pod uprawę wczesnych odmian cebuli należy zacząć od dokładnego oczyszczenia i odchwaszczenia, ponieważ warzywa te należą do gatunków szczególnie wrażliwych na konkurencję. Nawet najbardziej wytrzymałe odmiany muszą rosnąć w czystej glebie, powinny być regularnie podlewane oraz nawożone produktami zawierającymi siarkę w najlepiej przyswajalnej dla nich formie. Brzmi to tak, jakby uprawa cebuli w ogrodzie była zadaniem złożonym i wymagającym, jednak w praktyce prace na grządkach są proste i wcale nie takie czasochłonne.
Dlaczego warto wysiewać cebule wprost do gruntu? W ten sposób uzyskuje się warzywa o najwyższej przydatności przechowalniczej. Wysiane na grządce i zebrane z niej po załamaniu szczypioru cebule dobrych odmian mogą przeleżeć w spiżarni nawet do początku kolejnego sezonu.
Od kilku sezonów do wczesnego wysiewu wybieram jedną i tę samą odmianę. Cebula 'Cymes', królowa wiosennego siewu, powinna być wysiewana do gruntu jak najwcześniej. Jej główną zaletą jest bardzo wysoka plenność, a także doskonała odporność na choroby grzybowe.
Po niedługim czasie na grządce, gdzie wysiewam nasiona, pojawiają się sporych rozmiarów kuliste cebule o białokremowym, lekko ostrym miąższu. Jest twardy i chrupki, ukryty pod mocno przylegającą, suchą łuską o brązowozłotym odcieniu. Jedna taka cebulka potrafi ważyć nawet 120 gramów, a plon zwykle utrzymany jest w całości, jeśli tylko nie popełni się błędów w uprawie.
Przeczytaj również: Sposób na dorodną i zdrową cebulę. Kiedy i jak siać cebulę?
Sadzenie cebuli dymki
Odmianę 'Cymes' ogrodnicy wskazują jako jedną z lepszych do produkcji dymki. Czym jest wspomniany rodzaj warzywa i jak przebiega sadzenie cebuli dymki w ogrodzie? Niektórzy wolą je, zamiast wysiewów gruntowych. Dymka to młodziutka cebula będąca wczesnym etapem rozwoju cebuli zwyczajnej. Łatwo ją poznać m.in. po wielkości i kolorze, ponieważ dymka jest zupełnie biała lub jasnokremowa z intensywnie zielonymi, twardszymi, wzniesionymi równo liśćmi. To gotowy materiał do sadzenia na grządce w marcu lub kwietniu. Tak wykształcony materiał jest odporny na niekorzystne warunki pogodowe i bez trudu radzi sobie z krótko trwającymi spadkami temperatur poniżej 0°C.
Sadzenie cebuli dymki warto zaplanować na przełom marca i kwietnia, ale raczej nie później niż po 15 kwietnia.
- Zacznij od przygotowania podłoża. Ziemia, do której trafią młodziutkie rośliny z drobnym, świeżo wykształconym zgrubieniem, powinna zostać wcześniej dobrze odżywiona i mocno spulchniona. Wówczas dymki mają szansę na intensywny wzrost i wytworzenie naprawdę pokaźnych cebul przed zbiorem.
- Zwróć uwagę nie tylko na pozbycie się chwastów, lecz także na utrzymanie pH na poziomie 6,5-7,5, które jest najkorzystniejsze dla cebul.
- Niech stanowisko uprawy będzie możliwie najlepiej nasłonecznione. Im więcej światła, tym zdrowsze i bardziej kształtne zgrubienia wytworzy.
Cebula 'Cymes' to odmiana, która doskonale nada się do zbiorów na dwóch etapach: jako dymka oraz jako w pełni wykształcone, dojrzałe warzywo. Zawsze lubiłam tę propozycję, ponieważ zbiór w obu przypadkach przebiegał płynnie i zwykle w jednym, ściśle określonym terminie.
Cebule odmiany 'Cymes' można uprawiać na dymki, ale jako dojrzałe, pełnokształtne warzywa również stanowią smakowity cel uprawy. Fot. yuris010/huertinadetoni/123rf.com
Cebula 'Cymes' – załamywanie szczypioru
Wartość cebuli 'Cymes' jest naprawdę wysoka i to nie tylko w uprawie przydomowej, lecz także przemysłowej. Świetnie nadaje się do rozmaitych form przetwarzania, zachowuje intensywny smak nawet po przemrożeniu, a przy tym można ją długo przechowywać, jeśli tylko zostanie zebrana we właściwym terminie.
Charakterystyczną cechą wybranej odmiany jest budowa łusek wokół świeżego zgrubienia – są twarde, suche i pokryte woskowym nalotem. To on zapewnia warzywom dodatkową ochronę przed atakiem patogenów i rozwojem infekcji grzybowych. Cebule 'Cymes' wyróżnia coś jeszcze, a mianowicie możliwość przeprowadzania jednego, obfitego zbioru bez konieczności rozkładania prac w czasie. Wszystko za sprawą silnej tendencji wybranej odmiany do jednoczesnego załamywania szczypioru.
Świeże dymki o optymalnej wielkości i kolorze zgrubień można zbierać już 8 tygodni po wysiewie nasion na grządkę. Z kolei dojrzałe warzywa zbiera się zwykle jednorazowo w terminie przypadającym na sierpień lub przełom sierpnia i września. Właściwy moment zbioru poznasz po tym, że na roślinach pozostaną 2 zielone liście, a reszta szczypioru położy się po podłożu. Równomiernie dojrzewające zgrubienia i jednoczesne załamywanie szczypioru to cecha charakterystyczna dla danej odmiany. Chcesz szybko odzyskać wolne miejsce na późniejsze uprawy, a przy tym zebrać w spiżarni spory zapas smacznych cebul, które przeleżą z powodzeniem aż do kwietnia? Odmiana 'Cymes' pozwoli ci na jedno i na drugie.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Siew wczesnej marchwi do gruntu. Odporne i smaczne odmiany
Jaka ziemia pod pomidory? Przygotowanie podłoża w szklarni i tunelu
Przekopywanie gleby lekkiej, średniej i ciężkiej. Ważny zabieg na wiosnę