Spis treści:
Jakie choroby atakują winorośl?
Każdy właściciel ogrodu może cieszyć się winogronami z własnego ogrodu. Również w naszym kraju, choć musimy wybrać dla ciepłolubnej winorośli słoneczne, osłonięte od silnego wiatru i łatwo nagrzewające się stanowisko. Nie możemy zapominać także o zabiegach pielęgnacyjnych oraz ochronie przed patogenami i szkodnikami, na które roślina ta jest podatna.
Niestety choroby nie są rzadkością w uprawie winorośli, zwłaszcza grzybowe. Dużym zagrożeniem dla tej rośliny jest mączniak prawdziwy. Jego objawem jest mączysty nalot pojawiający się na liściach, pędach i młodych owocach. Na tych ostatnich zauważyć możemy też przebarwienia przypominające pajęczynki. Mączniak prawdziwy doprowadza do znacznych strat w plonie, ponieważ porażone winogrona pękają i gniją.
Kolejną chorobą często dotykającą winorośl jest mączniak rzekomy, który podobnie jak mączniak prawdziwy powodowany jest przez patogeny grzybowe. W tym przypadku atakowane są jednak głównie liście, a nieco rzadziej owoce. Infekcję tę rozpoznamy po początkowo żółtawych, później brązowych i oleistych plamach. Na spodniej stronie liści możemy zauważyć białawy nalot grzybni. Zdarza się, że winorośl porażają także takie choroby jak szara pleśń i biała zgnilizna.
Pierwszy prewencyjny oprysk winorośli warto wykonać wczesną wiosną. Fot. irenefox/123RF.com
Przeczytaj również: Najważniejszy oprysk przeciwko mszycom. Krzewy owocowe trzeba zabezpieczyć już w marcu
Prewencyjny oprysk winorośli
Winorośl można chronić przed chorobami grzybowymi na kilka sposobów. Jednym z nich jest uprawa odmian najbardziej odpornych na patogeny wywołujące mączniaka rzekomego i prawdziwego, a także szarą pleśń i białą zgniliznę. Rośliny warto sadzić z zachowaniem co najmniej 1 m odstępu, aby nie rosły zbyt gęsto, co sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób. Należy również systematycznie usuwać z nich suche, zniekształcone czy przebarwione liście. Dla zachowania zdrowia niezbędne jest także systematyczne przycinanie winorośli.
Aby zabezpieczyć winorośl przed chorobami, powinniśmy realizować też prewencyjne opryski. Pierwszy z nich warto wykonać już wczesną wiosną, zanim nastąpi kwitnienie rośliny (w marcu). Choć możemy wykorzystać w tym celu chemiczne środki ochrony, warto zdecydować się na ekologiczne, bezpieczne dla środowiska preparaty. Jednym z najlepszych w przypadku winogron jest wywar ze skrzypu polnego.
Jak go przygotować? Wystarczy, że wsypiemy do dużego garnka 100 g suszonego skrzypu polnego (kupimy go np. w sklepie zielarskim), zalejemy 5 l wody i odstawimy na całą dobę. Następnie całość gotujemy na małym gazie ok. 30 min, zdejmujemy z palnika i czekamy, aż się wystudzi. Cedzimy przez sito i rozcieńczamy wodą w proporcji 1:4 (1 część wywaru na 4 części wody). Tak otrzymanym naturalnym roztworem spryskujemy winorośl wczesną wiosną, przed kwitnieniem (co 3-4 dni, kontynuując przez miesiąc). Oprysk warto stosować z taką samą częstotliwością także po kwitnieniu – w momencie zawiązywania się owoców.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Co posadzić obok truskawek? Dobre towarzystwo wpłynie na plonowanie
Przytniesz źle lub w nieodpowiednim czasie, będzie słabo owocować. Kiedy ciąć jagodę kamczacką?
Posadź obok borówki amerykańskiej. Takie sąsiedztwo sprzyja owocowaniu