Spis treści:
- Herbatka tymiankowa – co to jest i jak działa?
- Jak zrobić i stosować herbatkę tymiankową do ogórków i pomidorów?
Herbatka tymiankowa – co to jest i jak działa?
Dla wielu ogrodników stosowanie środków chemicznych w warzywniku to ostateczność. Czy można poradzić sobie bez takich preparatów? Dzięki wyciągom z ziół i innych naturalnych surowców jest to możliwe, choć wymaga od nas sporej cierpliwości. Jednym z najlepszych sposobów na ochronę ogórków, pomidorów i innych warzyw, które często chorują, jest herbatka tymiankowa.
Zastanawiasz się, czym jest herbatka tymiankowa? To nic innego jak skuteczny oprysk, który działa grzybo- i bakteriobójczo, nie szkodząc przy tym środowisku. Dzięki swoim właściwościom doskonale nadaje się do zwalczania szkodników (mszyc oraz przędziorków) oraz zabezpieczania roślin przed chorobami. Swoje działanie zawdzięcza wysokiej zawartości naturalnych, bardzo silnych antyoksydantów – tymolu i karwakrolu.
Herbatkę tymiankową najczęściej wykorzystuje się do profilaktycznego spryskiwania ogórków, cukinii, papryki i pomidorów. Możemy jednak stosować ją także do gatunków ozdobnych, truskawek czy krzewów owocowych, np. malin oraz porzeczek. Środek ten sprawia, że rośliny się wzmacniają i lepiej odpierają ataki chorób i szkodników. Może zapobiec nawet najbardziej niebezpiecznej z infekcji, czyli zarazie ziemniaczanej na pomidorach.
Opryski herbatką tymiankową świetnie sprawdzają się w uprawie ogórków. Fot. alekskan12/123RF.com
Przeczytaj również: Naturalne opryski przeciwko chorobom grzybowym. Ochronisz pomidory na cały sezon
Jak zrobić i stosować herbatkę tymiankową do ogórków i pomidorów?
Herbatkę tymiankową można przygotować na kilka sposobów. Dziś chcemy zachęcić do zrobienia jej na bazie drożdży piekarskich, które spotęgują ochronne działanie mieszanki. Ten kuchenny produkt tworzy na liściach roślin warstwę dodatkowo zabezpieczającą przed patogenami. Choć drożdże same są grzybami, nie musimy się obawiać ich stosowania. Nie powodują chorób i są pożyteczne dla naszych roślin.
Jak zrobić herbatkę tymiankową na bazie drożdży piekarskich?
- W 1 l wrzątku rozpuszczamy 1 szklankę cukru. Czekamy, aż płyn się nieco wystudzi;
- Gdy woda z cukrem będzie letnia, wrzucamy do niej ½ kostki pokruszonych, świeżych drożdży piekarskich (50 g). Mieszamy do połączenia i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 10-14 dni;
- Po tym czasie wsypujemy po 20 g suszonych przypraw: tymianku oraz oregano. Odstawiamy na tydzień, po czym cedzimy przez sito.
Jak sugeruje ekspert z kanału Ogród na piasku na portalu YouTube do opryskiwania ogórków, pomidorów i innych warzyw stosujemy 100 ml herbatki tymiankowej na 2-3 l wody. Zabieg warto powtarzać co tydzień przez całe lato, by otrzymać zdrowe plony bez grama chemii.
Źródła: Deccoria.pl, Ogródnapiasku/YouTube.pl
Przeczytaj również:
Jak uratować zwiędłe pomidory? Odzyskają wigor i będą miały dużo owoców
Dlaczego liście pomidorów żółkną? Sposób na uratowanie żółknących krzewów pomidorów
Liście wyrastają na gronach kwiatowych pomidorów. Co z nimi robić?