Spis treści:
Jak wzbogacić glebę jesienią — naturalne sposoby
Nawet jeśli masz dobrą jakościowo glebę, warto ją wzbogacić jesienią. Dlaczego? Rośliny w trakcie uprawy pobierają sporo składników pokarmowych, więc na koniec sezonu należy je uzupełnić. Zanim zaczniesz poprawiać stan swojej gleby, określ, czy jest ona piaszczysta, czy gliniasta.
Można to zrobić w prosty sposób — wystarczy wziąć odrobinę ziemi w garść i sprawdzić, jak się zachowuje. Jeśli jest sypka i nie zbija się w grudki, to znaczy, że masz do czynienia z glebą piaszczystą. Gdy grudki lekko się zlepiają — piaszczysto-gliniastą, a gdy ziemia mocno się lepi i grudki trudno rozkruszyć — gliniastą.
W przypadku podłoża ciężkiego najlepiej rozsypać na nim jesienią torf lub piasek, by je nieco rozluźnić. Z kolei przy glebie piaszczystej świetnie sprawdzi się kompost lub obornik, zwłaszcza bydlęcy. Tutaj również warto dodać odrobinę cięższej ziemi, a nawet gliny lub glinki.
Przeczytaj również: Co daje nawożenie ogrodu wapnem? Kiedy i jak stosować nawozy wapniowe?
Ekspert ze strony Infouprawa.pl, pan Tomasz Wodziński, doradza, jak dużo dodawać tych komponentów na swoich grządkach:
„To może być zależne od uprawy, jaką mamy. Można przyjąć kilka–kilkanaście centymetrów nowego podłoża, jeżeli gleba jest słabej jakości. Jeśli macie dobrą jakość gleby, to nowego podłoża nie trzeba dawać, chociaż zawsze warto rozsypać obornik granulowany, trochę kompostu, nawozu wieloskładnikowego — w dawkach zalecanych przez producenta” — wyjaśnia pan Tomasz.
Podkreśla też, że świeży obornik doskonale wzbogaca glebę i powinno się go dawać mniej więcej od 100 do 400 kg na 100 m². Ponadto lepiej dodać mniej kurzego lub owczego, a więcej bydlęcego lub końskiego. W jednym momencie można rozsypać obornik, kompost oraz nawóz wieloskładnikowy. Nie trzeba zachowywać odstępów czasowych, jak podczas wapnowania.
Takie przygotowanie jest szczególnie korzystne przy roślinach uprawianych w mniejszym rozstawie, np. cebuli, marchewce lub buraku. Trzeba jednak zaznaczyć, że poprawienie jakości gleby wymaga nieco czasu, szczególnie gdy wcześniej była raczej uboga. Nie oczekuj ogromnych efektów od razu.
Zanim zaczniesz wzbogacać glebę, sprawdź, czy jest piaszczysta, czy gliniasta. Fot. taira42/123RF.com
Przygotowanie gleby pod ogórki, pomidory i paprykę
Pomidory i papryka najlepiej czują się w glebie żyznej, przepuszczalnej, o pH zbliżonym do obojętnego, ewentualnie lekko kwaśnego. Ogórki przepadają za podłożem ciepłym, żyznym i dobrze przepuszczalnym. Trzeba o tym pamiętać, przygotowując grządki pod te uprawy.
Dla roślin rosnących w większych odstępach idealne będzie punktowe przygotowanie ziemi. Wtedy wykop dołek o wymiarach ok. 30 × 30 cm. Wsyp do środka trzy garści obornika granulowanego lub szpadel świeżego. Następnie dodaj warstwę ziemi o grubości 2–3 cm, do której włożysz sadzonkę. Jeśli jedynie przygotowujesz podłoże na kolejny sezon, zakop dołek całkowicie ziemią zmieszaną z kompostem w proporcji 50:50 i zaznacz go za pomocą kijka.
Takie punktowe wzbogacanie gleby doskonale sprawdzi się też przy innych roślinach niż warzywa np. krzewach owocowych oraz drzewach. Jednak wtedy musisz przygotować większe dołki, a także zmienić proporcje dotyczące obornika. Wcześniej dokładnie zapoznaj się z wymaganiami konkretnego gatunku. Przykładowo borówka dobrze czuje się w podłożu na bazie torfu, z korą sosnową oraz nawozem wieloskładnikowym.
Hodując ogórki w rzędzie, przygotowanie dla nich gleby będzie bardzo proste. Jesienią należy wykopać dla nich rządki, wsypać do środka obornik granulowany i z powrotem zasypać całość ziemią. Pan Tomasz Wodziński zaznacza, że takie punktowe wzbogacanie gleby to strzał w dziesiątkę — doskonale działa i znacznie zwiększa prawdopodobieństwo udanej uprawy.
Źródło: deccoria.pl, Infouprawa/YouTube
Przeczytaj również:
Pielęgnacja warzyw wysianych na zimę. Zabezpiecz je przed szkodnikami i chorobami
Kompostowanie w workach foliowych. Szybki i łatwy sposób na zrobienie kompostu
Elegancki ptak, który cudnie świergocze. Na pewno przyleci do karmnika, bo bardzo lubi ten smakołyk