Porady ogrodnicze

Jak zwiększyć żyzność i produktywność gleby? Sposób na szybkie odkwaszenie

Porowata gleba, żyzna i świeża to siedlisko cennych mikroorganizmów, a także źródło łatwego dostępu wody i powietrza dla roślin w ogrodzie. Równie ważny jak żywa struktura jest odczyn – jego wartość określa dostępność składników odżywczych w ziemi dla sadzonych drzew, krzewów, bylin ozdobnych i warzyw w warzywniku. Chcesz zwiększyć produktywność gleby przed wysiewem, bo dotychczas najlepiej rosły na niej najwyżej mech i chwasty? Zasilanie kompostem i umiejętne spulchnianie nie wystarczy. Musisz zmienić jej odczyn. Oto sposób, jak szybko odkwasić glebę  użyj mąki dolomitowej, a stworzysz roślinom najlepsze warunki do wzrostu.

Jak zwiększyć żyzność i produktywność gleby? Sposób na szybkie odkwaszenie
Jak szybko odkwasić glebę? Użyj mąki dolomitowej, to bezpieczniejsze niż czyste wapno, a większe plony zobaczysz już niebawem. Fot. zlikovec/123rf.com

Spis treści:

Odkwaszenie gleby – jak zwiększyć żyzność i produktywność ziemi? 

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co znajdziesz w garści ziemi, zebranej między palcami w ogrodzie? To żywa struktura, dosłownie, ponieważ żyją w niej liczne owady, pajęczaki, obleńce, pierwotniaki, a także grzyby i bakterie, które dbają o zdrowe uprawy. Dobra ziemia powinna być domem rozmaitych organizmów, dlatego wszelkie nasze działania: dbanie o odpowiednią strukturę, przepuszczalność, odżywienie jej i utrzymanie właściwego odczynu, czyli jednym słowem o jej urodzajność, mają utrzymać warunki sprzyjające ich bytowaniu. 

Produktywna ziemia jest niezbędna większości gatunków roślin. W suchej i wyjałowionej glebie lub gliniastej, zbitej strukturze nie wyrosną soczyste pomidory wielkości dłoni, ogórki, dorodne marchwie czy wysokie, dobrze plonujące krzewy owocowe. Dlatego tak ważna przed siewem i sadzeniem roślin jest poprawa jakości podłoża m.in. poprzez umiejętne odkwaszenie gleby. Jak zwiększyć żyzność i produktywność ziemi? W końcu zależy nam na tym, aby w ogrodzie rosło coś więcej niż borówki. Zasilanie kompostem, sezonowe spulchnianie i szereg zabiegów dla utrzymania gruzełkowatej struktury może nie wystarczyć. 

Obniżenie kwasowości gleby jest istotne np. z tych kilku powodów: 

  • w środowisku kwaśnym aktywnie mnożą się drobnoustroje chorobotwórcze;

  • sprzyja ono występowaniu niektórych szkodników marchwi, buraków czy ziemniaków, m.in. drutowców.

dolom Dla pojedynczych sadzonek w warzywniku wystarczy garść proszku, ale przed podaniem warto sprawdzić dokładnie proporcje. Fot. fusssergei/johnalexandr/123rf.com

Chcesz mieć piękny, zdrowy ogród pełen roślin, które dobrze czują się w przygotowanym dla nich podłożu? Zacznij od określenia optymalnego pH dla wybranych przez siebie gatunków i w razie potrzeby odkwaś glebę z pomocą niewielkiej ilości białej posypki, którą polecają doświadczeni ogrodnicy. Co to za magiczny proszek, dzięki któremu wszystko rośnie bardziej okazale? Oczywiście mąka dolomitowa.

Przeczytaj również: Odkwaszanie gleby na wiosnę. Jaką glebę trzeba wapnować?

Jak szybko odkwasić glebę – użyj mąki dolomitowej 

Przed sadzeniem roślin w ogrodzie gleba musi zostać odpowiednio do tego przygotowana. Ważne jest zachowanie jej gruzełkowatej struktury oraz strefowości, dlatego odradzamy ci przerzucanie ziemi z dołu do góry oraz jej intensywne przekopywanie. Jeśli już musisz napowietrzyć, rozluźnić i spulchnić ziemię, zrób to przy pomocy wideł, motyki lub specjalnych „pazurków”. Jednak szczególnie istotna jest poprawa jej produktywności pod kątem planowanego wysiewu.

Poznaj sekret doświadczonych ogrodników, jak szybko odkwasić glebę. Użyj mąki dolomitowej, a z czasem może ci się udać nawet potroić plony. Biały, drobniutki proszek nazywany mąką dolomitową to mineralny nawóz, który powstaje w wyniku mielenia skał osadowych. Im mniejsze cząsteczki dolomitu trafiają do ziemi, tym większa jest jego przyswajalność w kontakcie z glebą oraz pożądane właściwości neutralizujące.  

Mąka dolomitowa wpływa na stan gleby znacznie lepiej niż zwykłe wapno, ponieważ jej działanie jest dwutorowe: 

  • po pierwsze prowadzi do spadku kwasowości i tworzy warunki odpowiednie do poprawy aktywności ważnych mikroorganizmów, 

  • po drugie zawiera w sobie węglan magnezu, czyli składnik niezbędny przy odżywianiu roślin.

Technika nawożenia mąką dolomitową

Do posypywania gleby przygotuj proszek dolomitowy w wiadrze zamkniętym drobniutką siateczką. Wystarczy, że nałożysz na otwór kawałek siatki i naciągniesz dużą gumką recepturką lub przewiążesz sznurkiem, aby nie spadła przy sypaniu. Dolomit jest jak pył, dlatego bez odpowiedniego zabezpieczenia wiatr mógłby wywiewać zawartość wiaderka. Z tego powodu również przygotuj się do nawożenia, gdy pogoda będzie spokojna, bezwietrzna i bez deszczu.  

Jeśli nawozisz ziemię pod przyszłe uprawy, pamiętaj o dokładnym jej wymieszaniu. Najlepszy efekt uzyskasz, dodając około 350 gramów pyłu na 1 metr kwadratowy gleby. Pamiętaj, aby do mieszania wybrać grabie o szerokim rozstawie zębów, a nie szpadel.

dolo Mąkę dolomitową możesz podać, gdy rośliny już się przyjęły i właśnie szykujesz im azotowy dressing lub podczas sadzenia, prosto do dołu. Fot. lianem/123rf.com/CanvaPro

Gdy podsypujesz dolomitem określone punkty w ogrodzie, rób to ostrożnie, dodając mąkę bezpośrednio do dołków pod sadzonki lub przygotowanych odkrywek do zasilenia już rosnących roślin. Pod drzewa owocowe i krzewy rozsyp proszek równomiernie, otaczając pień w promieniu 1 metra i intensywnie grabiąc ziemię, aby nawóz wszedł jak najgłębiej w podłoże. 

Czas nawożenia mąką dolomitową

Zabieg odkwaszania gleby i poprawy jej produktywności proszkiem dolomitowym możesz wykonać: 

  • o każdej porze roku,

  • po jesiennych zbiorach i przed oczyszczeniem ziemi, 

  • podczas wiosennego spulchniania. 

Ogrodnicy podpowiadają, żeby mąkę odkwaszającą mieszać z obornikiem, a jeszcze lepiej: z obornikiem i popiołem. Wówczas skuteczność nawozu jest jeszcze większa. Planujesz podanie nawozów azotowych roślinom w ogrodzie? Sięgnij wcześniej po mąkę dolomitową – taka kolejność poprawi działanie obu substancji. Pamiętaj, że żaden środek nie zmieni składu gleby od razu, na efekty będzie trzeba trochę poczekać. Jednak stopniowe odtlenianie mąką dolomitową sprawi, że już nawet w kolejnym sezonie pomidory, ogórki, bakłażany czy rośliny strączkowe będą większe, smaczniejsze niż dotychczas i to bez ryzyka oparzenia, jak przy aplikacji czystego wapna. 

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Obowiązkowe przed wiosennym sadzeniem roślin. Jak zbadać odczyn gleby w ogrodzie i na działce?

Jak użyźnić glebę? Kwiaty i warzywa będą rosły jak na drożdżach

Kompost śmierdzi i nie rozkłada się? To trzeba zrobić, by zaczął pracować

Kompost ciepły czy zimny – który jest lepszy? Do czego używać, wady i zalety stosowania

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.