Porady ogrodnicze

Jest większy, łagodniejszy i słodszy od zwykłego. Sadzenie i uprawa czosnku słoniowego

Czosnek słoniowy to prawdziwy olbrzym. Jedna główka może ważyć nawet 0,5 kg, a jeden ząbek jest wielkości główki zwykłego czosnku. W Polsce zdobywa coraz większą popularność ze względu na łatwą uprawę i łagodniejszy smak. Aby czosnek słoniowy osiągną swoje imponujące rozmiary, należy posadzić go jesienią.  

Jest większy, łagodniejszy i słodszy od zwykłego. Sadzenie i uprawa czosnku słoniowego
Czosnek słoniowy można sadzić jesienią na przełomie września i października. Fot. OlyaSolodenko/CanvaPro

Spis treści: 

 Czosnek słoniowy - czym różni się od zwykłego? 

Czosnek słoniowy zwany też czosnkiem wielkogłówkowym (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) pochodzi z rodziny amarylkowatych podobnie jak czosnek zwykły i por. Jednak z botanicznego punktu widzenia bliżej mu do pora niż do czosnku. 

Czosnek słoniowy osiąga imponujące rozmiary. Jedna główka może ważyć nawet 0,5 kg, kiedy główka zwykłego czosnku średnio waży 45–50 g. Różnic pomiędzy czosnkiem słoniowym i zwykłym jest nieco więcej. W jeden główce czosnkowego giganta znajdziemy tylko od 4 do 5 ząbków, za to jeden ząbek osiąga nawet 10 cm i jest wielkości całej główki zwykłej odmiany.  

Warto także przyjrzeć się zawartości składników odżywczych czosnku słoniowego. Badania przeprowadzone przez naukowców ze Słowenii wskazują, że zawiera on podobne składniki mineralne i substancje czynne w tym cenną allicynę o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Czosnek słoniowy jednak zawiera jej nawet 6 razy mniej niż zwykły czosnek. Choć ma nieco odmienne wartości odżywcze i właściwości nadal stanowi ważny element w budowaniu odporności organizmu i walki z sezonowymi infekcjami, a także chorobami układu krwionośnego. 

Allicyna należy do związków siarkowych odpowiadających między innymi za ostry smak czosnku. Jej mniejsza zawartość w czosnku słoniowym powoduje, że ma on łagodniejszy smak, wręcz słodki. Jest zatem lepiej tolerowany przez osoby o wrażliwym żołądku i nieprzepadające za smakiem zwykłego czosnku. Jako dodatek do potraw nie zdominuje on smaku całego dania.   

Przeczytaj również: Najważniejsze przed sadzeniem czosnku ozimego. Zdrowe, duże główki i żadnych strat

Sadzenie czosnku słoniowego 

W sprzedaży internetowej jeden ząbek czosnku słoniowego osiąga cenę nawet 10 zł. Warto jednak rozważyć jego hodowlę w ogrodzie, ponieważ jest rośliną łatwą w uprawie, odporną na choroby i szkodniki. Aby jednak osiągnął swoje imponujące rozmiary, należy posadzić go w odpowiednim terminie.  

Czosnek słoniowy można sadzić jesienią na przełomie września i października lub wiosną w okolicach marca. Wielu ogrodników zaleca jednak sadzenie jesienne, ponieważ wówczas roślina zdąży zakorzenić się przed nadejściem przymrozków, a nawet wypuścić część naziemną. Z kolei na wiosnę szybciej rozpoczyna wzrost. Mając dłuższy czas na wytworzenie główki, zdąży urosnąć do olbrzymich rozmiarów. Czosnek sadzony w marcu nie osiąga maksymalnej wielkości.  

Jakie wymagania ma czosnek słoniowy? 

  • stanowisko słoneczne, 
  • żyzna, przepuszczalna gleba o pH zasadowym lub obojętnym (6,5–7), 
  • stale wilgotna ziemia, ale bez zastojów wody. 

Przed zasadzeniem czosnku warto odchwaścić glebę i wzbogacić ją o kompost lub obornik. Jeśli ziemia jest zbyt zbita, może to doprowadzić do rozwoju chorób grzybowych. Aby tego uniknąć, warto rozważyć podwyższone grządki, w których zapewnisz roślinom właściwy drenaż.  

Do gruntu sadź pojedyncze ząbki, ostrym końcem skierowanym do góry na głębokość 2-3 wysokości ząbka. Wiosną należy je posadzić nieco płycej. Odległość pomiędzy ząbkami powinna wynosić minimum 25-30 cm. Na koniec przysyp ząbki 5-centymetrową warstwą gleby i podlej.  

W sprzedaży internetowej jeden ząbek czosnku słoniowego osiąga cenę nawet 10 zł. Fot. NatPix/CanvaPro

Pielęgnacją i zbiór czosnku słoniowego 

Podczas wegetacji utrzymuj stale wilgotną glebę na grządkach. Zarówno przesuszona gleba, jak i zbyt wilgotna źle wpływa na rozwój cebul.  

Wiosną czosnek może wypuszczać pędy kwiatostanowe. Jeśli się pojawią, koniecznie je usuń, dzięki czemu roślina skieruje całą swoją energię na rozwój cebul. Pamiętaj, aby regularnie odchwaszczać grządkę. 

Przeczytaj również: Zaprawianie czosnku przed sadzeniem. Wypróbuj starą metodę, główki będą jak piłeczki

Kiedy zbierać czosnek słoniowy? Zbiory przypadają na lato, jeśli posadzony był jesienią. Czosnek sadzony na wiosnę zbiera się późnym latem. Jak rozpoznać, że cebule są gotowe do wyrwania? Kiedy liście rośliny żółkną i brązowieją, jest to sygnał do zbioru główek. Nie warto przetrzymywać w glebie czosnku, ponieważ może to doprowadzić do rozpadu cebul. 

Po zbiorach pamiętaj, aby odciąć od cebul liście. Następnie susz całe główki przez 3-8 tygodni w miejscu suchym, chłodnym, z dobrą cyrkulacją powietrza. Dzięki temu czosnek będzie lepiej się przechowywał i na dłużej zachowa swój wyjątkowy smak.  

Źródło: deccoria.pl 

Przeczytaj również:

Sadzenie róż jesienią. Jak przygotować glebę, by rosły zdrowo i kwitły latami?

Jak przygotować ziemię pod uprawę czosnku ozimego? Będziesz mieć tylko duże główki

Posadź w ogrodzie jesienią. Na wiosnę będziesz mieć roślinę na wagę złota

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.