Spis treści:
Dlaczego maliny trzeba przycinać?
Przycinanie malin letnich jest bardzo ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym, który bezpośrednio wpływa na jakość i ilość przyszłorocznych plonów. Panuje błędne przekonanie, iż po zbiorze owoców krzewy nie wymagają już interwencji ze strony człowieka – nic bardziej mylnego.
Maliny letnie owocują na pędach dwuletnich, które w następnym sezonie już nie wydadzą plonów. Przycinanie krzewów po owocowaniu pozwala usunąć te pędy, które zaowocowały w tym roku i tym samym nie przyniosą plonu w następnym sezonie. Ich usunięcie sprawia, że roślina kieruje całą siłę na wzrost młodych, silnych pędów.
Dodatkowo cięcie po owocowaniu zapobiega nadmiernemu zagęszczeniu krzewów malin, co poprawia przepływ powietrza wewnątrz rośliny i zapobiega rozwojowi chorób. Dzięki temu nowe przyrosty mają więcej światła i miejsca, co skutkuje obfitszym kwitnieniem i lepszym plonowaniem w kolejnym sezonie.
Podczas cięcia przeprowadza się również selekcję młodych pędów – należy usunąć wszystkie słabe, chore, a także połamane fragmenty rośliny. Pozostawia się tylko najsilniejsze i zdrowe przyrosty (ok. 5-7), dzięki czemu krzewy są łatwiejsze w prowadzeniu, a każda roślina ma optymalne warunki do zawiązania dużych, smacznych owoców w kolejnym roku.
Przeczytaj również: Trzy najważniejsze zabiegi malin latem. Podlewanie, nawożenie i ściółkowanie
Letnie cięcie malin – jak to zrobić?
Letnie cięcie malin (owocujących na pędach dwuletnich) najlepiej wykonać tuż po zakończeniu zbiorów, czyli na przełomie lipca i sierpnia. Zbyt późne cięcie (np. w październiku) może obniżyć mrozoodporność krzewów i zwiększyć ich podatność na choroby. Do wykonania zabiegu wybierz suchy i pogodny dzień, najlepiej po kilku dniach bez deszczu. Jednak unikaj cięcia w czasie upałów czy suszy.
Maliny letnie powinno się przycinać zaraz po tym, jak zbierze się z nich owoce. Fot. KirsanovV/CanvaPro
Usuń pędy, które w tym sezonie owocowały. Możesz je poznać po ciemniejszej, bardziej zdrewniałej łodydze. Wycinaj je jak najniżej, najlepiej tuż u nasady krzewu. Cięcie wykonuj ostrym i czystym sekatorem – tępy lub zabrudzony sprzęt może miażdżyć pędy i przenosić choroby. Po cięciu możesz podwiązać młode pędy do podpór, co ułatwi ich wzrost i owocowanie w kolejnym sezonie.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Bez wysiłku, wydatków i koparki. Łatwo pozbędziesz się pnia po ściętym drzewie
Na wzmocnienie gleby, gnojówkę i do kompostowania. Wykorzystanie liści buraka w ogrodzie
Ślimaki niszczą ci ogród warzywny? 10 przetestowanych sposobów, by wypędzić je z ogrodu