Z artykułu dowiesz się:
Domowej roboty środki ochrony roślin mają wiele zalet. Są w pełni naturalne, a więc niegroźne dla środowiska, tanie, proste w przygotowaniu, łatwo dostępne, a przede wszystkim - skuteczne. Należy jednak pamiętać, że lepiej sprawdzą się jako środek profilaktyczny, czy doraźna pomoc, niż docelowa terapia. Czasami atak szkodników lub infekcja są zbyt duże, by zwalczyć je w ten sposób. Jak jednak wiadomo - lepiej zapobiegać niż leczyć. Jak zwalczyć mszyce? Co odstrasza ślimaki? Czego użyć na mrówki w ogrodzie? Oto lista przepisów na skuteczne preparaty, które można wykonać samodzielnie.
20 przepisów na domowe opryski na mrówki mszyce, ślimaki i inne szkodniki:
1. Wywar z cebuli — na co stosować?
Oprysk na: mszyce, przędziorki, skoczki, miodówki
Przygotowanie: 40 g cebuli gotujemy w 5 litrach wody przez ok. 30 minut.
Przeczytaj: Apteka w ogrodzie: Czosnek. Dlaczego warto jeść go na czczo?
2. Wywar z czosnku
Domowy środek na: przędziorki, choroby bakteryjne oraz grzybicze, mszyce, połyśnicę marchwiankę
Przygotowanie: ok. 20 ząbków czosnku (200 g) przeciskamy przez praskę, zalewamy wodą, odstawiamy w ustronne miejsce. Wywar będzie gotowy do użycia po 4 dniach.
Przeczytaj również: Tak wzmocnisz pomidory i uchronisz je przed chorobami. Jak wykonać oprysk z czosnku?
2. Gnojówka z czosnku
Na co działa: połyśnicę marchwiankę, ogólne wzmocnienie roślin
Przygotowanie: 8 ząbków czosnku rozcieramy razem z kwiatostanami, łuskami i liśćmi rośliny. Powstałą papkę zalewamy pięcioma litrami wody i odstawiamy do fermentacji na ok. 2 tygodnie w lekko zacienione miejsce. Po pierwszych 2-3 dniach całość należy przemieszać. Przed użyciem ferment przecedzamy i rozcieńczamy wodą w proporcji 1:10.
Czosnek od lat stosowany jest jako warzywo przyprawowe, preparat leczniczy i naturalny środek ochrony roślin Fot. 123RF/PICSEL
4. Wywar z aksamitki
Oprysk na: mszyce
Przygotowanie:
I sposób: 500 g suszu z aksamitek zalewamy pięcioma litrami wody i namaczamy je tak przez 48 godzin.
II sposób: 500 g aksamitek zalewamy wodą, odstawiamy w spokojne miejsce na 2 dni. Po tym czasie w wyciągu rozpuszczamy 40 g startego na tarce mydła potasowego lub łyżkę płynu do mycia naczyń.
Przeczytaj: Aksamitki - przyjaciółki ogrodu. Dlaczego warto je mieć w ogrodzie?
5. Gnojówka z pokrzywy
Oprysk na: mszyce, przędziorki, tarczniki, miseczniki, chloroza liści, szara pleśń
Przygotowanie: kilogram pokrzyw tniemy na mniejsze części, układamy na dnie pojemnika (najlepiej plastikowego), a następnie zalewamy 10 litrami wody. Całość przykrywamy gazą i odstawiamy do fermentowania w ciche, lekko zacienione miejsce. Nawóz będzie gotowy po ok. dwóch tygodniach, kiedy to zmieni barwę na lekko brunatną. Przez ten czas mieszamy go każdego dnia. Przed użyciem gnojówkę należy dodatkowo rozcieńczyć wodą – w proporcji 1:10 (jedna część gnojówki, na 10 wody), jeśli planujemy oprysk, 1:20 jeśli podlewanie.
Przeczytaj również: Gnojówka z pokrzyw – jak zrobić nawóz z pokrzyw i do czego go używać?
6. Wywar z chrzanu pospolitego
Oprysk na: brunatną zgniliznę
Przygotowanie: 200 g liści i korzeni chrzan namaczamy w 5 litrach ciepłej wody przez ok. 5 godzin.
7. Wywar z tymianku
Oprysk na: pętnówka kapustnica
Przygotowanie: 150 g tymianku moczymy w 5 litrach wody przez 12 godzin. Gotowy wywar można stosować do oprysków oraz do podlewania.
8. Nać ziemniaka — oprysk
Oprysk na: mszyce, przędziorki
Przygotowanie: 500 g naci ziemniaczanej zalewamy pięcioma litrami ciepłej wody, odstawiamy do odleżenia na 5 godzin.
Przeczytaj również: Apteka w ogrodzie: Czarny bez
9. Gnojówka z czarnego bzu
Oprysk na: krety, nornice
Przygotowanie: 100 g świeżych lub suszonych liści i kwiatów czarnego bzu zalewamy wodą, odstawiamy na kilka dni do fermentacji. Stosujemy ją, wylewając bezpośrednio do nor i korytarzy wykopanych przez szkodniki.
Przeczytaj również: Kwiaty czarnego bzu (Sambucus nigra): zbieranie, właściwości i zastosowanie
Fot. 123RF/PICSEL
10. Wyciąg z tytoniu
Oprysk na: mszyce, przędziorki, miodówki, mączliki, wciornastki
Przygotowanie: 500 g liści tytoniu (lub wkładu z najtańszych papierosów) parzymy pod przykryciem we wrzącej wodzie (5 litrów). „Napar” będzie gotowy po 24 godzinach. Pryskamy nim rośliny po uprzednim rozcieńczeniu wodą w proporcji 1:2. Uwaga! Po zastosowaniu oprysku obowiązuje tydzień karencji.
11. Wywar z wrotyczu
Oprysk na: mrówki, rośliniarki, mączlik szklarniowy, kwieciaki, roztocza truskawkowe i opuchlaka truskawkowca
Przygotowanie: 250 g świeżego wrotyczu mielimy lub rozcieramy na drobno. Następnie moczymy go w 5 litrach wodzy przez ok. 30 minut. Uwaga! Wrotycz jest rośliną trującą, dlatego nie należy stosować jej do oprysków truskawek, malin, czy warzyw o krótkim okresie wegetacji.
Przeczytaj: Apteka w ogrodzie: wrotycz pospolita Tanacetum vulgare
12. Soda oczyszczona
Oprysk na: czarną plamistość liści, mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy.
Przygotowanie: W 5 litrach wody rozpuszczamy 50 g sody oczyszczonej. Roztwór rozpylamy na zainfekowane rośliny przez 10 dni. Widocznym objawem działania preparatu będzie ciemnienie białego nalotu. Aby poprawić jego skuteczność, można dodać do niego 10 g starego szarego mydła.
Soda oczyszczona ma szerokie zastosowania w ogrodzie. Fot. 123RF/PICSEL
13. Szare mydło
Oprysk na: roztocza, mszyce, przędziorki, wełnowce i gąsienice motyli
Przygotowanie: 75 g szarego mydła ścieramy na tarce i rozpuszczamy w 5 litrach ciepłej wody.
Przeczytaj również: Szare mydło zwalcza mszyce, tarczniki i choroby grzybowe. Oprysk zrobisz z dwóch składników
14. Woda i mleko — oprysk
Na co: mszyce oraz choroby grzybowe: mączniak prawdziwy,
Przygotowanie: Najczęściej stosuje się połączenie świeżego mleka z wodą w stosunku 1:5 do opryskiwania lub 1:10 do podlewania. Jeśli chcesz stosować oprysk na mszyce i inne szkodniki, sprawdzi się mieszanina w proporcji 1:1.
Roztwór mleka i wody warto stosować zarówno jako oprysk, jak i nawóz do podlewania roślin Fot. 123RF/PICSEL
15. Wywar z rabarbaru
Oprysk na: ślimaki, gąsienice, mszyce burakowe, przędziorki
Przygotowanie: Kilogram liści rabarbaru należy poszarpać i zagotować w ok. 10-15 litrach wody. Stosować bez rozcieńczenia.
16. Gnojówka z rabarbaru
Oprysk na: ślimaki, gąsienice
Przygotowanie: Do gnojówki z rabarbaru używamy liści i zielnych części rośliny. 2 kilogramy drobnopokrojnego warzywa zalewamy ok. 15 litrami wody i odstawiamy w zacienione miejsce na 1-2 tygodnie. Używamy do oprysków po rozcieńczeniu z wodą - bezpośrednio podlewamy grządki.
17. Wywar z piołunu
Oprysk na: mrówki, gąsienice, mszyce, ślimaki, pchły ziemne
Przygotowanie: kilogram świeżych liści (można je zastąpić 100 g suszonego ziela) zalewamy na noc ok. 2 litrami wody. Odwar zlewamy do butelki. Rozmokłe liście rośliny zagotowujemy w niedużej ilości wody i dolewamy do wywaru. Stosujemy po przecedzeniu.
Uwaga: nie stosować podczas silnego nasłonecznienia
Wywar z piołunu zwalcza mrówki i ślimaki. Fot. 123RF/PICSEL
18. Oprysk z drożdży
Oprysk na: mszyce, choroby grzybowe m.in. szarą pleśń
Przygotowanie: 10 dkg świeżych drożdży należy starannie rozpuścić w 10 litrach letniej wody. Tak wykonana mikstura jest już gotowa do przelania do opryskiwacza i rozpylenia na roślinach.
Oprysk z drożdży warto stosować również profilaktycznie Fot. 123RF/PICSEL
19. Sok z cytryny
Oprysk na: mszyce i wciornastki
Przygotowanie: cytrynę kroimy wraz ze skórką na małe kawałki, zalewamy w garnku dwoma szklankami wody i gotujemy przez około 5 minut. Następnie studzimy i przecedzamy wywar do butelki z opryskiwaczem. Tym preparatem spryskujemy roślinę zaatakowaną przez szkodniki przez 3 dni pod rząd.
20. Oprysk z octu
Na co: mszyce, muszki owocówki i ziemiórki, ślimaki, gąsienice bielinka kapustnika, czerwce (tarczniki i miseczniki), przędziorki
Przygotowanie: Ocet mieszamy z wodą w proporcji 1:10. Przelewamy do opryskiwacza i spryskujemy roślinę w miejscach występowania szkodników.