Porady ogrodnicze

Odkwaszanie gleby na wiosnę. Jaką glebę trzeba wapnować?

Odkwaszanie gleby jest zabiegiem obowiązkowym na wszystkich grządkach warzywnych. Dzięki niemu zmniejszasz zakwaszenie ziemi, co ma pozytywny wpływ na strukturę gleby, ale także rozwój roślin i ich owocowanie. Warto zatem co kilka lat przeprowadzać odkwaszanie gleby, aby cieszyć się obfitymi plonami. Sprawdź, jak odkwaszać glebę i jak często to robić.

Odkwaszanie gleby na wiosnę. Jaką glebę trzeba wapnować?
Wapnowanie gleby można wykonać również na wiosnę. Przyniesie to rezultaty już podczas pierwszych nasadzeń. Fot.123RF/Piscel

Spis treści:

Po co wapnować ziemię? 

Odkwaszanie gleby, czyli jej wapnowanie polega na wymieszaniu gleby ze specjalnie przygotowanym wapnem lub nawozami wapniowymi. Zabieg ten ma na celu przede wszystkim obniżenie pH gleby. Większość warzyw najlepiej rozwija się i owocuje na ziemi zasadowej o pH 6–7,5 pH. Jeśli gleba jest zbyt kwaśna, możesz szybko zauważyć zmniejszenie plonów oraz większą podatność roślin na choroby grzybowe.

Jak jeszcze rozpoznać zakwaszenie gleby? Na trawniku pojawiają się chwasty, a darń wyraźnie się przerzedza. Z kolei na grządkach warzywnych lub w ich pobliżu zaczyna wyrastać skrzyp polny. Zbyt kwaśną glebę możesz rozpoznać także po wielkości grudek na korzeniach roślin strączkowych. Niskie pH nie sprzyja aktywności bakterii brodawkowych. Wiążą one mniejszą ilość azotu w korzeniach roślin motylkowych, dlatego grudki na korzeniach nie są tak duże. 

Korzyści z odkwaszania gleby, czyli wapnowania jest znacznie więcej. Dzięki temu zabiegowi: 

  • Poprawisz strukturę gleby, woda lepiej będzie zatrzymywała się w ziemi, ale jednocześnie jej nie zbije. Tlen dobrze się w niej rozprzestrzeni, a korzenie roślin będą miały dużo miejsca na swobodny rozwój; 
  • wapno jest potrzebne roślinom do wzrostu – jest składnikiem ich ścian komórkowych. Owoce roślin rosnących na zasadowej glebie łatwiej przechowuje się w lodówce; 
  • dzięki wapnu składniki pokarmowe są lepiej przyswajalne przez rośliny; 
  • zwiększa się odporność roślin na choroby szczególnie grzybowe. 

W Polsce większość ziemi jest kwaśna lub lekko kwaśna. Wyróżnia się gleby lekkie i ciężkie, które warto odkwaszać nieco innymi produktami. Ponadto zakwaszanie gleby jest procesem przebiegającym nieustannie w wyniku opadów deszczu, które wypłukują wapno, ale także w wyniki nawożenia ziemi przez człowieka. Z tego powodu, wapnowanie gleby należy powtarzać.  

Przeczytaj także: Zakwaszanie gleby jesienią. Jak przygotować kwaśne podłoże dla rododendronów, borówki czy żywotników?

Jak często wapnować ziemię? 

W zależności od rodzaju gleby wapnowanie warto powtarzać co 2-4 lata. Ziemię lekką, przepuszczalną można odkwaszać co 4 lata, a gleby ciężkie częściej - co 2 lata. Wapnowanie ziemi warto też przeprowadzić, kiedy zauważysz typowe objawy obniżenia się pH ziemi lub sprawdzisz jej pH za pomocą specjalnych mierników dostępnych w sklepach ogrodniczych. Dzięki temu zyskasz pewność, że twoje grządki warzywne trzeba jak najszybciej odkwasić.  

Podobnie jest z trawnikiem. Częstotliwość jego odkwaszania możesz uzależnić od rodzaju gleby, stanu trawnika lub pomiarów pH.

Wapnowanie gleby to prosty zabieg, który powinien zostać wykonany przynajmniej raz na dwa lata. Fot.123RF/Piscel

Odkwaszanie ziemi na wiosnę krok po korku 

Kiedy przyszedł czas na wapnowanie ziemi, warto je dobrze zaplanować. Kiedy odkwaszać glebę? Termin odkwaszania jest niezwykle ważny. Niezależnie od tego, czy chcesz odkwasić trawnik, czy ziemię pod grządki warzywne – należy to zrobić poza sezonem wegetacyjnym. Grządki najlepiej wapnować późnym latem po zbiorze owoców lub jesienią. Wówczas wapno ma odpowiednią ilość czasu, aby zadziałać i obniżyć pH gleby przed siewem czy posadzeniem pierwszych sadzonek na wiosnę.  

Czasem przeprowadzane jest także wiosenne odkwaszanie gleby. Zazwyczaj jest to zabieg dla spóźnialskich, którzy nie zrobili tego na jesień. Należy wówczas zadbać, aby czas od wapnowania do sadzenia roślin był jak najdłuższy. Wiosną nawozi się glebę kompostem lub obornikiem, aby dobrze przygotować ją do sezonu. Jeśli zaplanowałeś na tę porę roku jeszcze wapnowanie – pomiędzy zabiegami musi minąć min. 30 dni.  

Przeczytaj również: Obornik i wapno. Czy można je łączyć i jak wykorzystać jesienią w ogrodzie?

Drugim ważnym aspektem wapnowania gleby jest wybór produktów. Jakie wapno do odkwaszania gleby warto użyć? Wyróżnia się dwa rodzaje wapna: 

  • węglanowe – długo działające, bezpieczne i możliwe do stosowania na każdej glebie, np. kreda nawozowa czy dolomit 
  • tlenkowe – zawierają wapń w postaci tlenku, który jest znacznie szybciej uwalniany. Dzięki niemu możesz szybko odkwasić glebę, jednak niezalecany jest w ogródkach działkowych. Ten rodzaj wapna stosuje się na glebach ciężkich.  

Przy wyborze produktu do wapnowania gleby warto pamiętać, że nadmiar wapna może zbyt mocno obniżyć pH gleby i tym samym wpłynąć na strukturę gleby czy mikroorganizmy żyjące w ziemi. Dobrym rozwiązaniem, choć mniej efektywnym, jest zastosowanie nawozów wapniowych. W produktach wieloskładnikowych najczęściej występuje mało wapna, więc i jego działanie jest znacznie wolniejsze. Raczej podtrzymują one pH gleby na odpowiednie dla rośliny poziomie, niż odkwaszają już zbyt kwaśną ziemię.  

Odkwaszanie gleby jest zabiegiem prostym. Należy je przeprowadzić na suchej glebie, w dzień suchy i bezwietrzny. Jak wapnować glebę? 

Krok 1. rozrzuć równomiernie wapno na grządkach lub na trawniku 

Krok 2. w przypadku grządek przekop ziemię, aby wapno dostało się około 25 cm w głąb gleby. Nie jest to konieczne przy wapnowaniu trawnika.  

Szybkie odkwaszanie gleby można przeprowadzić także bardzo wczesną wiosną. Należy jednak pamiętać, aby po zabiegu powstrzymać się przed nawożeniem gleby czy trawnika oraz dosiewaniem trawnika. Wapno musi mieć czas, aby zadziałać. W przypadku wiosennego wapnowania grządek – efekty możesz zobaczyć dopiero w przyszłym roku.  

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Do czego stosować wapno ogrodowe? Jak dobrać wapno do ziemi, dawkowanie, pomiar kwasowości gleby

Co siejemy w lutym? Warzywa, kwiaty i rozsada w lutym

Odkażanie gleby po ogórkach. Jak wykonać ten zabieg i dlaczego jest ważny?

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.