Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Ogród warzywny w marcu. Wysiew ziół - bazylia, majeranek, melisa, stewia

W marcu śmiało można zaplanować wysiew bazylii, majeranku, stewii, kminku, melisy, lubczyku, kopru czy rumianku. Powiemy też o wysiewie cebuli, cebuli z dymki i uprawie arbuza.

Ogród warzywny w marcu. Wysiew ziół - bazylia, majeranek, melisa, stewia
Fot.123RF.com

Rozsady przygotowywane od lutego rosną. Część z nich jest już w szklarni, część w domu, przy oknie od strony południowej. Pomału zaczyna brakować miejsca, ale liczę na to, że już niedługo aura pozwoli na wyniesienie sadzonek odpornych na wiosenne chłody. 

W zeszłym tygodniu przesadzałam też arbuzy wysiane w lutym. Wiele osób w komentarzach obawiało się, że zabrałam się za nie za wcześnie. Rzeczywiście, po wykiełkowaniu, mimo wieczornego doświetlania, zanadto się wydłużyły. Postanowiłam je więc przesadzić do większych pojemników, zagłębiając łodygę w podłoże. Posadziłam też cebulę dymkę, ponieważ brakuje nam już w domu szczypiorku. Oczywiście na szczypior możemy też użyć dużych cebul, zakupionych w sklepie spożywczym. Sadzimy je w doniczce z podłożem lub umieszczamy w szklance lub miseczce z wodą na dnie. Ale ja akurat miałam te cebulki pod ręką, bo pora z nimi wyruszyć do ogrodu.

Autor: Ogrod_Na_Co_Dzien

Groch i bób jeszcze nie wykiełkowały, ale przyglądając się z bliska widać, że nastąpi to już niedługo. Wypełniając więc czas oczekiwania uszykowałam kolejne 3 donice, tym razem nieco mniejsze, w których posadzę cebulę z dymki za pierwszy zbiór. Za mniej więcej tydzień kolejne sadzenie cebuli z dymki, tym razem już na późniejszy, letni zbiór przeprowadzę jak zwykle na podwyższanej grządce, w połączeniu z marchwią.

REKLAMA

Wracając do dymki sadzonej teraz, udało mi się ją nabyć w trzech odmianach, w tradycyjnym żółtym kolorze, w kolorze czerwonym i białym. Posadzę je dość gęsto, ponieważ będą zbierane na bieżąco, jak tylko szczypior nieco podrośnie. Ziemia do uprawy cebuli powinna być żyzna, przepuszczalna, wilgotna, ale nie mokra. Czeka mnie więc systematyczne i dość częste, ale jednocześnie niezbyt obfite podlewanie tej donicy. Cebulki zagłębiamy w ziemi tak, żeby ich wierzchołki, skierowane ku górze, wystawały nad powierzchnię.

Donica obok będzie moim inspektem do przygotowania rozsady cebuli. Tu wysieję nasiona trzech odmian, również w kolorze żółtym, czerwonym i białym. Cebule uzyskane z siewu są późniejsze niż te uprawiane z dymki, za to znacznie lepiej się przechowują. Wymagania co do ciepła w uprawie tego warzywa nie są duże, nasiona można wysiewać na grządkach już na przełomie marca i kwietnia. Jest ona dość wytrzymała na przymrozki. Gleba jak już wspomniano powinna być żyzna, próchniczna i zasobna w składniki pokarmowe, nie zakwaszona. Rozsady cebuli się nie pikuje. Gdy podrośnie, przesadzę ją od razu na wybrane dla niej miejsce stałe.

Marzec to też najwyższa pora, żeby wysiać koper. Na razie zrobię to także w szklarni, w trzeciej donicy, głównie z myślą o jego wykorzystywaniu na bieżąco. Młode liście z gotowanymi ziemniakami lub w ziemniaczanej sałatce smakują świetnie. Zeszły sezon nie był dla mnie udany w uprawie koperku. Za każdym razem, gdy nieco podrósł, zatakowały go mszyce. Może tym razem się uda, przy wczesnej uprawie w szklarni.

I tym sposobem przeszliśmy do tematu ziół. Najwyższa pora, aby przygotować rozsady tych ulubionych. W moim przypadku jest ich sporo. Uważam, że nie powinno ich zabraknąć ani w ogrodzie warzywnym, ani w kuchni. Dzięki nim potrawy nabierają aromatu, smaku i lepiej wyglądają. Ponadto, wiele z nich pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Ale to temat rzeka. Najważniejsze, żeby uprawiać te zioła, które po prostu lubimy.

Ja na pewno wysieję pietruszkę naciową w odmianie Festival 68 o gładkich, intensywnie zielonych liściach. Wszystkie zioła będę wysiewać do niewielkich doniczek, potem grupami będę przesadzać do większych tarasowych donic lub bezpośrednio do gruntu, na miejsce stałe. Nasiona pietruszki przysypujemy cienką warstwą ziemi.

W moim zielniku nie może zabraknąć bazylii. Do wyboru jest wiele odmian tej rośliny. Jak co roku, pokuszę się o wysianie kilku. Zaczynając od bazylii właściwej, czyli takiej, jaką zazwyczaj możemy nabyć w sklepach spożywczych. Do niej dołączy bazylia sałatowa. Ta odmiana ma znacznie większe liście, niemal tak duże jak sałata. Są one ciemnozielone i karbowane, idealnie nadają się do sałatek i dekoracji potraw. Bardzo dekoracyjna jest także bazylia czerwona, choć jej liście są bardziej fioletowe niż czerwone. Smakiem nie różni się od bazylii właściwej, za to na pewno będzie się rzucać w oczy. Kolejna to bazylia grecka, o znacznie mniejszych liściach i bardziej zwartym pokroju. Ta odmiana rośnie bez żadnych problemów i jest najbardziej odporna na choroby i szkodniki. Idelanie nadaje się również na pesto. Nasiona bazylii przysypujemy cienką warstwą podłoża. 

Sprawdź, jak samodzielnie wykonać doniczkę na zioła

W kuchni warto mieć także majeranek. Można go wysiewać bezpośrednio do gruntu, lub przygotować rozsadę. Nasiona majeranku są bardzo drobne, należy umieścić je na podłożu i jedynie delikatnie przygnieść. Podobnie postąpić należy z kminkiem. Jednak, jego nasiona są na tyle duże, że należy je przysypać podłożem. 

Wysieję również stewię, która doskonale zastępuje cukier. Jej suszone liscie są bardzo słodkie. Do wykiełkowania drobne i podłużne nasiona tej rośliny potrzebują lekkiego i wilgotnego podłoża oraz sporo światła. Dlatego nie przysypujemy ich ziemią, jedynie delikatnie przyklepujemy do podłoża. Wysieję także szczypiorek. To roślina wieloletnia, której nasiona należy przysypać lekką warstwą ziemi. 

Do grona roślin wieloletnich zaliczają się także lubczyk oraz melisa, je również przysypujemy i na koniec całość delikatnie podlewamy, np. zraszając za pomocą opryskiwacza. Wysiewy warto także przykryć szybą oraz folią, aby utrzymać stałą wilgotność podłoża do czasu wschodów. Pamiętajmy jednak o codziennym wietrzeniu rozsad.

REKLAMA

Które zioła wybierać?

Bazylia - jest niezwykle prosta w uprawie, bez problemu zaadaptuje się w warunkach domowych. Należy jedynie pamiętać o regularnym podlewaniu i ekspozycji na słońce.

Oregano - to obok bazylii numer jeden w kuchni włoskiej. Możesz używać świeżych liści, jak i zasuszyć ich część.

Mięta - ta orzeźwiająca roślina powinna znaleźć się w każdej kuchni. Jest bajecznie prosta do wyhodowania i utrzymania. Jeśli lubisz miętę, kup więcej, niż jedną odmianę - każda smakuje inaczej!

Melisa - to prawdziwa roślina XXI wieku - ma bowiem działanie uspokajające. Zaparzając jej świeże listki, otrzymasz kojący napar. W zamian za jej cudowne działanie, musisz zapewnić jej jedynie dużo światła.

Cząber - bez problemu utrzymasz go w bloku czy na balkonie. Jest niezwykle prosty w uprawie. Nie wymaga żadnej specjalnej gleby ani dodatkowego nawożenia.

Majeranek - nie tylko pięknie wygląda i pachnie, ale też smakuje. Dobrze dopełni twój parapetowy ogród.

Pietruszka - to jedno z ulubionych ziół Polaków. Ta w doniczce utrzyma się znacznie dłużej niż cięta. W uprawie potrzebuje dużo światła i wody - nie można jednak doprowadzić do jej przesuszenia.

Kolendra - z pozoru przypomina pietruszkę jednak smakuje zupełnie inaczej! Jest dodatkiem do kuchni ze wszystkich regionów świata. Ma nieco cytrynowy posmak. Nie warto lekceważyć także nasion kolendry. Są równie cenione jak jej listki.

Rozmaryn - przyda się w kuchni do ryb, mięs czy ziemniaków. Doskonale znosi warunki domowe. Jeśli niechcący go zasuszysz, nie musisz go wyrzucać! Taki też możesz dodawać do gotowania.

Tymianek - potrzebuje mniej wody niż inne zioła. Wystarczy podlewać go tylko raz w tygodniu. Dobrze natomiast, aby był wystawiony na słońce. Odwdzięczy się aromatycznymi, drobnymi listkami, które możesz dodawać do wszystkich potraw.

Lubczyk - to nie tylko przepyszne zioło, ale też słynny afrodyzjak. Możesz dodawać go do zup zamiast pietruszki. Świetnie znosi także suszenie.

Nie musisz posiadać dużego ogrodu, aby cieszyć się świeżymi ziołami na co dzień. Bez problemu możesz uprawiać je w mieszkaniu lub na balkonie. Pamiętaj jedynie, aby przesadzić je do większych doniczek niż te, w których sprzedają je w marketach. Musisz też zapewnić im dużo światła i nie dopuścić do ich wysuszenia. Zwiędłe i suche zioła już nie podniosą się do życia.

Ekspert serwisu Deccoria.pl Porady ogrodnicze

Izabela Schick
Ogród na co dzień

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.