Spis treści:
Jakie funkcje pełni ściółka?
Ściółkowanie jest powszechnym zabiegiem pielęgnacyjnym w przypadku wielu roślin kwasolubnych oraz gatunków mało odpornych na suszę czy mróz. Aby zapewnić sobie duże plony, ogrodnicy ściółkują również krzewy owocowe. Wbrew pozorom warstwa słomy czy kory spełnia szereg funkcji, które ułatwiają hodowlę krzewów.
- Chroni przed nadmiernym parowaniem wody. Krzewy owocowe, szczególnie owoców jagodowych preferują stale wilgotną glebę. Mają również płytki system korzeniowy, więc nie mogą pobierać wody z głębszych warstw gleby. W okresie letnim wierzchnia ziemia szybko przesycha, czemu może zapobiec ściółkowanie.
- Ściółkowanie ogranicza straty wody w przypadku nagłych i ulewnych deszczy. Woda nie spływa, ale zostaje wchłonięta przez ściółkę. Ponadto chroni glebę przed wymywaniem i zmianą struktury.
- Warstwa ściółki chroni korzenie krzewów owocowych przed nagłymi zmianami temperatury, co sprzyja rozwojowi mikroorganizmów, a zimą przed mrozami.
- Naturalna ściółka wokół krzewów owocowych spełnia również rolę długo działającego nawozu. Rozkładając się, dostarcza ziemi cennych substancji odżywczych łatwo przyswajalnych dla roślin, poprawia jej żyzność i strukturę.
- Ściółkowanie zapobiega rozwojowi chwastów wokół krzewów owocowych, które mogłyby stanowić dużą konkurencję. Dzięki niej nie musisz tak często pielić swoich grządek.
- Niskie krzewy owocowe takie jak maliny czy truskawki są często narażone na choroby grzybowe pochodzące z gleby np. mączniaka. Warstwa ściółki izolując owoce od gleby, chroni je przed zarażeniem chorobami grzybiczymi.
Ściółkowanie nie tylko ułatwia uprawę wielu krzewów owocowych, ale także przyczynia się do zwiększenia plonów. Szczególną rolę odgrywa ściółkowanie jesienne i letnie.
Przeczytaj również: Jesień to najlepszy czas na ściółkowanie. Te rośliny potrzebują tego wzmocnienia już we wrześniu
Kiedy ściółkować krzewy owocowe?
Krzewy owocowe, które tego wymagają, warto ściółkować zaraz po posadzeniu. Ułóż warstwę ściółki o grubości od 5 do 10 cm wybranym materiałem dopasowanym do wymagań rośliny, twoich preferencji czy nawet estetyki ogrodu. Naturalne ściółki rozkładają się, dlatego w czasie okresu wegetacyjnego należy je uzupełniać.
- Ściółkowanie wiosenne
Ściółkę warto uzupełnić już wiosną. Zimą ulega rozkładowi. Pod zalegającą warstwą śniegu może również zacząć gnić, co ściągnie na twoje krzewy choroby. Z wiosenną wymianą lub uzupełnieniem ściółki nie warto jednak się śpieszyć, ponieważ w ten sposób możesz opóźnić nagrzewanie się gleby, a tym samym okres wegetacyjny.
- Ściółkowanie letnie
Latem ściółka przede wszystkim chroni przed nadmiernym przesychaniem gleby w okresie upałów i susz. Warto zatem dbać o jej odpowiednią warstwę, aby dobrze spełniała swoją funkcję. Latem ściółka nie ulegnie całkowitemu rozkładowi. Możesz uzupełnić jednak jej braki lub zastosować grubsze zrębki drzewne do ściółkowania.
- Ściółkowanie jesienne
Jesienią koniecznie sprawdź stan ściółki wokół krzewów owocowych. Jej wymiana lub uzupełnienie stanowi ważny element ochrony przed mrozem. Dzięki temu korzenie krzewów będą dobrze zabezpieczone zimą i nie przemarzną. Od tego w dużej mierze zależy wielkość plonów. Szczególnie zadbaj o młode sadzonki borówki amerykańskiej, które są wrażliwe na mróz.
Czym ściółkować truskawki? Wielu ogrodników poleca słomę. Można też użyć zielonych pozostałości z ogrodu. Fot. salarko/CanvaPro
Najlepsza ściółka pod krzewy owocowe
Ilu ogrodników, tyle sposobów ściółkowania roślin. Wiele osób sięga po wygodną agrowłókninę, jednak korzystanie z naturalnych produktów niesie ze sobą znacznie więcej korzyści dla roślin i gleby.
Ściółkowanie trawą
Świeżo skoszoną trawę możesz wykorzystać do ściółkowania krzewów owocowych. Najlepsza jest trawa regularnie koszona pozbawiona chwastów. Wówczas masz pewność, że wraz ze ściółką nie podsypujesz krzewów nasionami traw i chwastów.
Ściółkowanie trawą ma jeden minus. Sama trawa ma tendencję do zapadania się i ubijania, co powoduje ograniczenie dopływu powietrza do głębszych warstw ściółki. To z kolei prowadzi do gnicia ściółki i rozprzestrzeniania się pleśni. Aby temu zapobiec, wystarczy wymieszać trawę np. z pokruszonymi gałęziami krzewów owocowych z ostatniego przycinania. W ten sposób poprawisz strukturę ściółki i zapewnisz dopływ powietrza do najgłębszych jej warstw.
Ściółkowanie korą
Ściółkowanie korą jest najczęściej wybieraną metodą przez ogrodników. Do roślin kwasolubnych warto wybrać korę drzew iglastych, która lekko zakwasza podłoże. Do krzewów owocowych preferujących neutralne podłoże lepiej sprawdzi się kora drzew liściastych. Ściółka z kory powinna mieć ok. 8-10 cm grubości. Na jeden metr kwadratowy ziemi będziesz potrzebować ok. 50-80 l kory.
W obu przypadkach warto wybierać korę przekompostowaną. Świeża do rozkładu potrzebuje azotu, który pobiera z gleby, zabierając go tym samym krzewom. Przekompostowana kora może mieć różne frakcje – od drobnych wiórów po większe zrębki drzewne. Do ściółkowania nadają się wszystkie rodzaje. Im kora jest drobniejsza, tym szybciej uwolni do gleby cenne substancje, ponieważ szybciej ulegnie rozkładowi. Wióry i trociny są jednak łatwo rozwiewane przez wiatr, dlatego dobrze przykryć je warstwą ziemi, kompostu lub kory o większej frakcji.
Przeczytaj również: Najlepsza ze ściółek - jedna aplikacja wystarczy na cały sezon. Szczelnie chroni przed chwastami, przepuszcza wodę
Ściółkowanie słomą
Słoma równie dobrze nadaje się do ściółkowania co trawa. Jest jednak od trawy sztywniejsza, dzięki czemu nie zapada się i zapewnia dostęp powietrza. Do ściółkowania warto wybierać słomę dobrze wymłóconą, pozbawioną nasion zbóż.
Do rozkładu słoma potrzebuje azotu, co powoduje, że wiąże go z ziemi. Przed jej zastosowaniem warto podsypać grządki krzewów owocowych np. wiórami rogowymi, aby zapewnić roślinom odpowiednią ilość azotu.
Czym ściółkować truskawki? Wielu ogrodników poleca słomę. Nie zakwasza ona gleby, czego truskawki nie preferują, a jednocześnie skutecznie chroni owoce przed grzybami pochodzącymi z gleby. Ponadto jest znacznie delikatniejsza niż kora, która mogłaby uszkadzać owoce. Czym ściółkować maliny? Podobnie jak truskawki, najlepiej sprawdzi się do tego słoma.
Przekompostowaną korę drzew sosnowych, zrębki drzewne czy trociny najlepiej wykorzystać do krzewów kwasolubnych np. borówki amerykańskiej. Z kolei ściółkowanie trawą wymieszaną z gałęziami krzewów jest dość uniwersalne i można stosować je do większości krzewów owocowych. Warto jednak przed zastosowaniem rozważyć wszystkie plusy i minusy tego rozwiązania.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Ściółkowanie odwrotne. Metoda, która odżywia glebę, wspomaga wzrost roślin i oszczędza wodę
Do ściółkowania, nawożenia i regeneracji gleby. Nie wyrzucaj z ogrodu "zielonego złota"
Nietypowy sposób ściółkowania pomidorów. Zatrzymuje wodę w glebie, tłumi chwasty i jest ekologiczny