Porady ogrodnicze

Pozyskiwanie nasion warzyw. Dlaczego warto zbierać je własnoręcznie i kiedy to robić?

Pozyskiwanie nasion warzyw to w tych czasach niepopularna praktyka. Jeśli chcemy mieć nasiona, wystarczy pójść do sklepu i je po prostu zakupić. Nie ma więc potrzeby, aby je samodzielnie pozyskiwać, gdy są łatwo dostępne. Samodzielne zbieranie nasion ma jednak wiele zalet. Jakie są zasady pozyskiwania ich i jak to robić? Wyjaśniamy.

Pozyskiwanie nasion warzyw. Dlaczego warto zbierać je własnoręcznie i kiedy to robić?
Z wielu popularnych warzyw można samodzielnie pozyskiwać nasiona. Fot. CanvaPro

Spis treści:

Dlaczego warto pozyskiwać nasiona własnoręcznie?

Nasiona warto pozyskiwać własnoręcznie, ponieważ to duża oszczędność. Mogłoby się wydawać, że ziarna do zasiania są w sklepach całkiem tanie. Jedna, mała paczka może kosztować od około 2 do 6 zł. Przy jednorazowym wydatku, faktycznie nie jest on duży. Wysoka kwota zaczyna się zbierać, kiedy regularnie siejemy warzywa. Wówczas w skali roku na nasiona można wydać nawet 100 zł lub więcej.

Samodzielne pozyskiwanie nasion pozwoli także na utrzymanie przez lata hodowli tej samej odmiany warzywa. Często nasiona niektórych odmian są wycofywane ze sprzedaży, co uniemożliwia ich zakup, a tym samym ponowne zasianie ich. Własnoręcznie zbierając ziarna, unikniemy takiej sytuacji i będziemy mogli cieszyć się ulubionymi warzywami, nie będąc uzależnionym od producentów.

Własnoręcznie pozyskując nasiona warzyw, bierzemy udział w ochronie środowiska. Do produkowania nasion wykorzystywane są duże ilości wody i energii elektrycznej. Zużywane są one głównie na hodowanie produktu, a następnie jego transport. Nie kupując w sklepie ziaren warzyw do posiania, nie wspieramy nieekologicznych rozwiązań.

Ostatnią, ale równie ważną zaletą pozyskiwania nasion własnoręcznie jest przyjemność i satysfakcja z tego, co się robi. Wyhodowanie rośliny, którą stworzyliśmy od podstawy, czyli właśnie tego ziarna, daje o wiele więcej radości niż zakupienie nasion lub nawet sadzonki w sklepie.

Zasady pozyskiwania nasion

Ważną zasadą pozyskiwania nasion jest wykonywanie tej czynności w odpowiednim terminie. Będzie to czas, w którym osiągną dojrzałość. W przypadku każdego warzywa ten okres jest indywidualny. Jeśli nie zrealizujemy zabiegu w odpowiednim czasie, może dojść do tego, że nasiona same zaczną się wykruszać. Po tym nie ma już możliwości na zbiór ziaren.

Czytaj także: Odkażanie gleby po ogórkach. Jak wykonać ten zabieg i dlaczego jest ważny?

Kolejną zasadą pozyskiwania nasion jest wybór odpowiedniego warzywa. Okaz, z którego pobierzemy ziarna, powinien być zdrowy i silny. Nie powinny przejawiać braku odporności na ataki chorób czy szkodników. Jeśli roślina, z której pobraliśmy ziarna, była chora, to patogeny mogą przejść na następny sezon wegetacyjny. Egzemplarz nie może być także zbyt wyrośnięty. Wówczas jego nasiona mogłyby być za słabe, aby wytworzyć nową sadzonkę.

Ważna jest również pora samodzielnego zbierania nasion. Najlepiej to robić z rana lub przed południem. Należy unikać zbierania ziaren w południe, gdyż wtedy mogą być wysuszone od słońca.

Jak pozyskiwać nasiona z konkretnych warzyw?

Pozyskiwanie nasion różni się w zależności od tego, z jaką grupą warzyw mamy do czynienia. Każda z nich w inny sposób tworzy ziarna. W ten sposób samodzielnie zbierzesz nasiona najpopularniejszych warzyw.

  • Warzywa cebulowe

Nasiona cebuli zbiera się w drugim roku uprawy. Zabieg przeprowadzany jest na jesień. W tym czasie wybiera się najdorodniejsze warzywa, które są wysiewane z nasion. Pozbawia się je szczypioru i części korzeni. Następnie tak przygotowaną cebulkę należy podsuszyć. Na wiosnę następnego roku wsadza się ją do ziemi. Pod koniec sierpnia zbieramy jej zielone owocostany i suszymy.

Nasiona czosnku z cebulek powietrznych zbiera się pod koniec lata. Ozimy należy sadzić jesienią, zebrać pod koniec lata i znów posadzić kolejnej jesieni. Jary natomiast sadzone są wiosną, a zbierane latem.

  • Warzywa dyniowate

Przy samodzielnym zbieraniu nasion ogórka czy dyni wybieramy najbardziej dojrzałe i dorodne owoce. Już przy drugim zbiorze owoców należy pozostawić je do zżółknięcia.

Nasiona dyni pozyskujmy z dorodnych i w pełni dojrzałych owoców. Nasiona dyni pozyskujmy z dorodnych i w pełni dojrzałych owoców. Fot. 123RF.com

  • Warzywa kapustne

Do warzyw kapustnych należą m.in. brukselka, kapusta głowiasta, jarmuż czy kalarepa. Ich nasiona pozyskujemy w drugim roku uprawy. Rośliny te (oprócz jarmużu) wykopywane są z gruntu na zimę. Do wiosny przechowuje się je w dołach o głębokości 50 cm. Muszą być one przykryte deskami oraz liśćmi. Przed wysadzeniem ich na wiosnę kapustę nacina się na krzyż. W ten sposób łodyga nasienna może łatwiej wyjść. Także ścina się brązowiejące łuszczyny i dosusza.

  • Warzywa korzeniowe

Nasiona buraka ćwikłowego, marchwi, pietruszki czy selera można samodzielnie zbierać dopiero w drugim roku uprawy. Na jesień wybierane są najlepsze okazy tych warzyw. Usuwa się z nich wszystko poza wierzchołkiem. Sadzonki są wykopywane, a następnie do wiosny przechowywane w plastikowych pojemnikach. Wiosną wsadza się je do gruntu, a nasion zbierzemy już pod koniec lata.

Czytaj także: Jak uprawiać buraki, żeby były zdrowe i słodkie. Naturalne nawożenie buraków

Marchew oraz pietruszkę można natomiast zostawić w podłożu na zimę. Nasiona marchwi zbieramy w dłoń, najlepiej mając założone rękawiczki.

  • Warzywa liściowe

Z warzyw liściowych, czyli takich jak koper, sałata, szczaw, szpinak, nasiona pozyskuje się najłatwiej. Wystarczy, że pozwolimy tym roślinom zakwitnąć. Pędy nasienne zbiera się, gdy zbrązowieją. Wyjątkiem jest sałata, której pędy najlepiej zbierać, kiedy pojawi się na nich biały puch. Nasiona zbieramy na tackę, a następnie dajemy im wyschnąć.

  • Warzywa psiankowate

Nasiona warzyw psiankowatych, czyli pomidorów i papryk, zbiera się z najlepszych plonów. Wyjmuje się je z wnętrza owocu i pozbywamy się z nich miąższu. Następnie są one suszone.

  • Warzywa rzepowate

Nasiona warzyw rzepowatych najlepiej siać wczesną wiosną. Do zakwitnięcia pozostawiamy tylko najdorodniejsze okazy. Na zimę je wykopujemy, a wiosną sadzimy ponownie.

  • Warzywa strączkowe

Warzywa strączkowe zostawia się na sadzonkach aż do wyschnięcia. Nasiona powinny być całkowicie suche. Kiedy już do tego dojdzie, należy je wyłuskać.

Źródło: Deccoria.pl

Przeczytaj również:

Co siejemy, sadzimy i rozsadzamy w sierpniu? Nie przegap ważnych terminów

Warzywa poplonowe. Jakie warzywa siać i sadzić na poplon?

Jak zbierać nasiona pomidorów, żeby posadzić je w przyszłym roku? Kluczowe jest ich przechowywanie

Warzywa, grzyby i przyprawy, które chronią przed groźnymi chorobami na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.