Spis treści:
- Czym są nawozy zielone?
- Jakie korzyści dają nawozy zielone?
- Nawozy zielone na przedplon – co wysiać?
- Kiedy i jak siać nawozy zielone?
Czym są nawozy zielone?
Niektóre rośliny uprawia się specjalnie po to, aby w naturalny sposób poprawiały jakość gleby. Są to gatunki wyróżniające się zdolnością magazynowania składników odżywczych, a często także silnym i głębokim systemem korzeniowym, dzięki któremu spulchniają podłoże. Te wyjątkowe rośliny nazywane są nawozami zielonymi i wysiewane są na przedplony lub poplony między głównymi uprawami. Warto stosować je zwłaszcza w warzywniku.
Nawozy zielone możemy uprawiać zarówno na grządkach, jak i w tunelu, aby cieszyć się udanymi zbiorami. Wszystkie gatunki należące do tej grupy charakteryzują się szybkim tempem wzrostu. Gdy osiągają odpowiednią wysokość, powinny zostać nisko skoszone, a następnie przekopane wraz z glebą. W kolejnych tygodniach stopniowo się w niej rozkładają, uwalniając cenne składniki odżywcze oraz materię organiczną, którą dżdżownice i inne organizmy glebowe przetworzą na próchnicę.
Jakie korzyści dają nawozy zielone?
Stosowanie nawozów zielonych przynosi wiele korzyści. Jest tanie i pozwala zrezygnować z obornika, kompostu oraz nawozów sztucznych. W całkowicie naturalny sposób przywraca żyzność glebie i przygotowuje ją pod uprawę roślin, zwłaszcza warzyw o wysokich wymaganiach pokarmowych, takich jak pomidory czy ogórki. Nawozy zielone nie tylko wzbogacają podłoże w substancje odżywcze, ale też głęboko je spulchniają i sprawiają, że staje się lepiej przepuszczalne.
Nawozy zielone warto przekopać z glebą. Fot. foxyz/123RF.com
Co ważne, nawozy zielone uzupełniają próchnicę w glebie, dzięki czemu poprawia się jej zdolność do magazynowania wody. Gatunki kwitnące przyciągają do naszego ogrodu pszczoły i inne pożyteczne owady, a te z kolei dbają o zapylenie naszych drzew owocowych i uzyskanie satysfakcjonujących zbiorów. W przypadku wiosennego siewu na przedplon najczęściej jednak kosimy je, zanim zakwitną.
Jako nawozy zielone często wykorzystywane są rośliny okrywowe, które dzięki gęstemu ulistnieniu chronią powierzchnię gleby przed erozją, utratą wody i wzrostem chwastów. Nie bez znaczenia jest również fakt, że rośliny bobowate wysiewane na przedplon lub poplon wzbogacają glebę w azot. W symbiozie z bakteriami wiążą go z powietrza, dzięki czemu może zostać wykorzystany przez przyszłe uprawy.
Przeczytaj również: Jak odkwasić glebę w ogrodzie warzywnym? Utrzymanie odpowiedniego pH gleby w warzywniku
Nawozy zielone na przedplon – co wysiać?
Wiele roślin można zastosować jako nawóz zielony, który będzie stanowił przedplon dla innych upraw. Warto wysiewać je zarówno w tunelu, jak i na nieosłonięte grządki. Podobnie jednak jak inne gatunki rośliny na zielony nawóz mają konkretne preferencje dotyczące przede wszystkim rodzaju gleby oraz stanowiska. Warto je poznać, zanim zabierzemy się za siew, aby stworzyć dla nich optymalne warunki wzrostu.
Facelia to doskonały nawóz zielony na przedplon. Fot. kimbobo/123RF.com
Co wysiać na przedplon? Polecamy następujące zielone nawozy:
- Koniczyna – sprawdzi się zarówno koniczyna biała, jak i czerwona oraz krwistoczerwona. Nadają się na słoneczne stanowiska, gleby ciężkie i umiarkowanie wilgotne. Dostarczają dużo cennego azotu;
- Łubin żółty – nie ma wygórowanych wymagań co do gleby i stanowiska, choć nie lubi nadmiaru wilgoci. Łubin żółty głęboko spulchnia podłoże i podobnie jak koniczyna wzbogaca je w azot i inne niezbędne dla roślin składniki;
- Facelia błękitna – wyrośnie w każdej ziemi, choć warto unikać silnie zakwaszonej. Najlepsze są dla niej mocno nasłonecznione stanowiska. Doskonale tłumi chwasty, rozluźnia glebę i dostarcza dużo próchnicy, a jej kwiaty przyciągają zapylacze;
- Gorczyca – ma właściwości fitosanitarne, więc ogranicza występowanie chorób i szkodników. Warto ją uprawiać zwłaszcza przed pomidorami czy ziemniakami. Dla gorczycy znajdźmy słoneczne stanowisko i gliniasto-piaszczystą glebę;
- Wyka siewna – ten zielony nawóz często wybierany jest na przedplon w warzywnikach. Jako roślina bobowata wiąże azot z powietrza i gromadzi go w glebie. Najlepiej rośnie w słońcu i wilgotnym podłożu;
- Peluszka – rośnie bardzo szybko, wytwarza dużą ilość zielonej masy i uzupełnia azot w podłożu. Radzi sobie nawet na słabych glebach;
- Rzodkiew oleista – doskonale sprawdza się jako zielony nawóz. Przyczynia się do zmniejszenia występowania szkodliwych nicieni, napowietrza glebę i wzbogaca ją w cenne pierwiastki. Rzodkiew oleistą warto wysiewać m.in. przed uprawą buraków oraz ziemniaków. Zasobna gleba jest dla niej najlepsza, ale wyrośnie również w tej przeciętnej.
Siew nawozów zielonych jest prosty. Fot. mariiaboiko/123RF.com
Kiedy i jak siać nawozy zielone?
W zależności od gatunku nawozy zielone możemy wysiewać w ogrodzie od marca do października. Jesienią, po zakończeniu zbiorów, uprawiamy rośliny ozime, które pozostaną na grządkach aż do kolejnego sezonu. Wczesną wiosną natomiast możemy rozpocząć siew jarych nawozów zielonych na przedplony. Warto zrobić to w momencie, gdy nie będzie im już zagrażał silny mróz. Charakteryzują się krótkim okresem wegetacji i szybkim tempem wzrostu, więc przekopiemy je z glebą, zanim przystąpimy do uprawy plonu głównego.
Jak siać nawozy zielone? Zaczynamy od przygotowania stanowiska – usunięcia chwastów i spulchnienia gleby. Nie musimy jej wyrównywać. Następnie ręcznie lub za pomocą siewnika rozprowadzamy nasiona na powierzchni, po czym delikatnie rozgrabiamy lub przykrywamy cienką warstwą gleby. Na koniec ugniatamy ziemię walcem do trawy i zraszamy wodą, aby nasiona szybciej wykiełkowały.
Od tego momentu czekamy, aż rośliny osiągną odpowiedni rozmiar (ok. 20 cm wysokości) i będziemy mogli je skosić, a następnie połączyć z glebą. Kiedy przekopać nawóz zielony? W zależności od gatunku na 4 do 10 tygodni od chwili siewu. Warto je ściąć przed ich kwitnieniem, ścinając pędy za pomocą ręcznej kosy lub podkaszarki akumulatorowej. Możemy też skorzystać z kosiarki z funkcją mulczowania, która dodatkowo rozdrobni zieloną masę. Rośliny przekopujemy na głębokość 10-15 cm. W tak przygotowanej glebie można uprawiać warzywa po 2-3 tygodniach.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Zastosowanie wapna magnezowego w ogrodzie. Czy wapno magnezowe odkwasza glebę?
Kompostowanie grządek na wiosnę. Jakie warzywa lubią kompost?
Działaj, nim pędraki zniszczą trawnik. Naturalny sposób na uciążliwe szkodniki w ogrodzie