Porady ogrodnicze

Uprawa grzybów w domu. Boczniaków i wzmacniających odporność shiitake będą pełne miski

Widzimy je w marketach, warzywniakach i na bazarkach, kuszą perspektywą zdrowej i smacznej diety, ale niekoniecznie ceną. Uprawiając je samodzielnie, wiele zyskasz – nie tylko finansowo. Tłumaczymy, dlaczego warto hodować boczniaki i shiitake oraz jak to robić w domowych warunkach. Zdziwisz się, jakie to proste.

Uprawa grzybów w domu. Boczniaków i wzmacniających odporność shiitake będą pełne miski
Boczniaki i grzyby shiitake możesz wyhodować korzystając z kilku sposobów. Fot. CanvaPro/123rf.com

Spis treści:

Dlaczego warto hodować boczniaki i twardziaki jadalne w domu?

Kupowanie grzybów w sklepach jest wygodne, ponieważ są one stale dostępne, praktycznie popakowane, oczyszczone, co pozwala oszczędzić czas, ale na pewno nie pieniądze. Najbardziej popularne z uwagi na swoje wartości odżywcze i działanie prozdrowotne w diecie gatunki nie należą do najtańszych. To tłumaczy, dlaczego warto hodować boczniaki i inne, cenione na świecie grzyby samodzielnie.

Nie trzeba być wegetarianinem, aby wprowadzić do codziennej diety wartościowe składniki ze świata grzybów. To nie tylko smaczne zamienniki mięsa i alternatywne źródła białkowe, ale przede wszystkim zdrowe produkty naturalne o olbrzymiej zawartości cennych związków aktywnych: składników mineralnych, witamin czy aminokwasów.

Jakie właściwości mają grzyby shiitake i boczniaki

Podstawowym budulcem grzybów boczniaków i shiitake, a także innych gatunków są białka. Nie byle jakie, bo zawierające w sobie wszystkie niezbędne aminokwasy, których ludzki organizm nie wytwarza samodzielnie. Co więcej, ich biodostępność i przyswajalność przekraczają wartość 60%, niekiedy osiągając pułap nawet 90%.

Fakt, że grzybami możemy z powodzeniem i zdrowo zastępować zwierzęce źródła białkowe, pozwala nazywać je „mięsem lasów”, choć nie jest to wciąż popularne określenie. Co ciekawe, ich bogactwo wartości odżywczych idzie w parze z niewielką kalorycznością. To także doskonałe źródła cennego błonnika pokarmowego, a także wysoce pożądanych i niezbędnych w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Badania nad właściwościami, jakie mają grzyby shiitake i boczniaki wykazały, że gatunki te zawierają związki prozdrowotne o działaniach:

  • antyoksydacyjnych,
  • przeciwalergicznych,
  • przeciwbólowych,
  • przeciwzapalnych,
  • przeciwbakteryjnych,
  • hipoglikemicznych,
  • immunostymulujących,
  • przeciwnowotworowych.

To także istne bomby witaminowe i niezastąpione źródło składników mineralnych m.in. selenu, cynku, żelaza, wapnia i fosforu, a także jodu, fluoru czy miedzi. Warto podkreślić, że twardnik japoński, czyli właśnie shiitake stosowany jest w medycynie chińskiej i japońskiej od przeszło kilkuset lat. Dla mieszkańców tamtej części globu to prawdziwy eliksir życia, dla nas zaś pełnowartościowy dar natury, który już teraz możesz mieć w swoim domu.

Przeczytaj również: Dywan kapeluszy w ogrodzie. Jak uprawiać pieczarki, boczniaki i grzyby shiitake?

Jak w domu uprawiać boczniaki krok po kroku?

Perspektywa tworzenia przydomowych hodowli grzybów brzmi, jak czasochłonna inicjatywa, wymagająca wiedzy, doświadczenia i masy pracy. Dlatego z pewnością zaskoczy cię, jak łatwo w domu uprawia się boczniaki czy smakowite grzyby shiitake.

Możesz wybrać jeden ze sposobów:

  • kupienie od producenta gotowej grzybni i jej pielęgnacja,
  • przygotowanie grzybni z pomocą jutowego worka.

Jeśli zlokalizujesz stanowisko upraw w domu, będziesz cieszyć się boczniakami przez okrągły rok. Prowadząc hodowlę w warunkach zewnętrznych np. ogrodowej altanie, konieczna będzie przerwa zimowa.

  • Gotowe baloty

Foliowe, sześcienne worki wypełnione wilgotną sieczką to optymalne środowisko rozwoju np. boczniaka ostrygowego. Z czasem, pod twoim czujnym okiem, w fabrycznie zrobionych dziurkach balotów zaczną dojrzewać dorodne kapelusze, zachęcając do zbiorów i smakowitej obróbki.

  • Ręcznie przygotowane podłoże

Powodów, dla których warto hodować boczniaki w domu lub w ogrodzie jest naprawdę wiele. Stworzenie im od podstaw korzystnych warunków do wzrostu i rozwoju oraz samodzielna pielęgnacja w okresie dojrzewania dają niemałą satysfakcję. Hodowlę możesz założyć w jutowym worku, wypełnionym drobno siekaną słomą. Pamiętaj jednak o wykonaniu otworów o średnich 1 cm, rozmieszczonych co ok. 10 cm pod młode kapelusze.

Idealne warunki do uprawy boczniaków tworzą:

  • odpowiednie proporcje masy grzybni do masy posiekanej słomy,
  • duża wilgotność powietrza (przyda się ręczne spryskiwanie),
  • stała temperatura (ok. 20°C) i czasowe zaciemnienie.

Grzybnie hodowane w jutowych workach należy przenieść do chłodniejszego pomieszczenia dopiero po upływie 2-3 tygodni. Koniecznie powiększ też otwory, aby owocniki miały dość miejsca do rozrostu i dozuj im światło. Gdy wiesz już, jak w domu uprawiać boczniaki, krok po kroku możesz przygotować się na szykowanie efektownego menu z ich dodatkiem – pierwsze plony pojawią się już nawet po 3 tygodniach.

Przeczytaj również: Uprawa grzybów w domu. Co zrobić, by po 3 tygodniach ściąć pełną miskę?

Trzy proste tipy, jak uprawiać grzyby shiitake w domu – takich plonów się nie spodziewasz

Twardnik japoński lub inaczej twardnik jadalny to grzyb, który po krótkotrwałej obróbce cieplnej zachwyca smakiem i przekazuje do organizmu mnóstwo drogocennych substancji o najwyższej przyswajalności. W naturalnym środowisku porasta on gęsto martwe pniaki starych drzew liściastych. Pochodzi z Azji, a jego właściwości od setek lat sprawiają, że jest częstym gościem kuchni chińskiej, japońskiej i tajlandzkiej. Ma charakterystyczną, mięsistą strukturę i podkręcony kapelusz.

W Polsce nie spotkamy go na łąkach ani nie zbierzemy w gęstych lasach, ponieważ nie pozwalają na to warunki środowiskowe. Da się jednak, bez większych trudności, uprawiać grzyby shiitake w domu, a pełna masa plonów z jednej grzybni może wynieść nawet 5 kg.

  • Uprawa na kostce

W sklepach ogrodniczych dostępne są gotowe grzybnie na kostce. Fabrycznie zamkniętą kostkę przechowuj początkowo w stałej temperaturze ok. 15°C. Dopiero po 2-3 dniach zdejmij z niej folię. Aby na grzybni mogły zawiązać się owocniki, w miejscu upraw konieczne jest utrzymanie bardzo wysokiej wilgotności na poziomie nawet 90%, czyli warto stosować system spryskiwania i luźnego okrywania z wierzchu specjalnie dziurkowaną folią. Na tym etapie temperatura w miejscu hodowania shiitake powinna być nieco wyższa ok. 17-19°C. Do tego dochodzi potrzeba zapewnienia dostępu światła średnio przez 8 godzin.

Uprawa shiitake na kostce Domowa uprawa shiitake na kostce. Fot. 123rf.com

  • Uprawa na ciętym pniu

Sposób uprawy nie ma wpływu na to, jakie właściwości mają grzyby shiitake, ale warto zadbać o dobrej jakości podłoże. Gotowa kostka ułatwia zadanie, choć wybór drewna pod pniak hodowlany też do trudnych nie należy. Możesz wykorzystać dąb, buk, grab czy inne drewno z popularnych u nas drzew iglastych. Kołki lub gałęzie do upraw powinny mieć długość większą niż 1 metr i średnicę ok. 15 cm. Dobierz podłoże, które nie leżało zbyt długo, a tym samym nadmiernie nie przeschło. Naturalna wilgotność, niepożądana przy obróbce przemysłowej drewna, w przypadku upraw grzybów jest niezwykle cenna.

Przeczytaj również: Jak suszyć grzyby – domowe sposoby. Jak przechowywać suszone grzyby?

Proste sposoby na grzyby shiitake i boczniaki w kuchni

Plony shiitake należy zbierać codziennie, delikatnie odcinając z pomocą ostrych narzędzi najbardziej dojrzałe okazy. Każdy zbiór trwa około 2 tygodni. Po takim czasie materiał grzybni wymaga oczyszczenia, solidnego nawilżenia i przygotowania pod kolejny plon. Zarówno dla boczniaków, jak i grzybów shiitake liczba cykli produkcyjnych jest podobna – od 3 do 5 zbiorów z jednego substratu. To dość dużo, aby regularnie przygotowywać naprawdę ciekawe, zdrowe i przepyszne dania, które pokochają nawet najmłodsi.

W zależności od upodobań kulinarnych, wielkości zbioru oraz chęci wprowadzania nowinek do stałej diety, z pełnych prozdrowotnych właściwości grzybów shiitake i boczniaków można przygotować:

  • smakowite zupy,
  • aromatyczne sosy,
  • dania warzywne np. lecho,
  • ryż z dodatkami lub risotto,
  • kolorowe sałatki z dodatkiem orzechów.

Danie z shiitake Z grzybami shiitake i boczniakami przygotujesz smaczną sałatkę. Fot. 123rf.com

Dla osób ciekawych nowych smaków z pewnością interesujące będą domowe nuggetsy, śledzie z boczniaka czy zaskakująco chrupki bekon z shiitake na plastrach awokado. Zdrowo, aż ślinka cieknie, a jak oryginalnie – takim daniem zaskoczyć gości, a dzieciom przemycisz masę odżywczych wartości.

Źródło: deccoria.pl; researchgate.net/publication; 

Przeczytaj również:

Uprawa grzybów w domu i ogrodzie

Jak wyhodować pieczarki w 20 dni? Poznaj tajniki uprawy pieczarek we własnym domu

Borowiki możesz wyhodować nawet na parapecie. Znajoma grzybiarka pokazała mi, jak to zrobić

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.