Spis treści:
- Układanie kompostu warstwami – zalety i wady
- Przerzucanie kompostu – na czym polega?
- Warstwowanie czy przerzucanie kompostu?
- Kiedy i do czego używać kompostu?
Układanie kompostu warstwami – zalety i wady
Chcąc wytworzyć dobrej jakości kompost, wiele osób decyduje się na układanie poszczególnych warstw materiałów organicznych, tworząc w ten sposób tak zwaną pryzmę kompostową.
Rzeczone warstwy układa się zgodnie z odpowiednią kolejnością. Na samym dnie kompostownika umieszcza się gałązki, które tworzą pewnego rodzaju drenaż. Następnie owe gałązki trzeba pokryć torfem, słomą lub ziemią ogrodową. Potem pokrywamy całość kolejnymi materiałami organicznymi – resztkami warzyw i owoców, zerwanymi chwastami, skoszoną trawą bądź liśćmi i tworzymy kolejne warstwy przekładane ziemią ogrodową.
Zaletą wyżej opisanej metody jest jej prostota. Odpowiednio wykonana pryzma w zasadzie nie wymaga późniejszej ingerencji. Wadą układania warstwami jest to, że cały proces wytwarzania kompostu zajmuje nieco więcej czasu niż w przypadku przerzucania.
Przeczytaj również: Kompost śmierdzi i nie rozkłada się? To trzeba zrobić, by zaczął pracować
Przerzucanie kompostu – na czym polega?
W przeciwieństwie do wyżej opisanej metody układania kompostu warstwami przerzucanie jest techniką, która polega na regularnym mieszaniu resztek wchodzących w skład kompostu. Owo działanie wzmaga aktywność mikrobiologiczną oraz zapewnia odpowiednią ilość tlenu w masie kompostowej. Przerzucanie kompostu powinno się odbywać raz na tydzień lub dwa tygodnie. Zbyt częste wykonywanie rzeczonego zabiegu mogłoby zakłócić aktywność mikrobiologiczną.
Do przerzucania kompostu wykorzystuje się łopatę lub widły. Na rynku dostępne są także specjalne bębny kompostowe, które mogą w znaczący sposób usprawnić cały proces. Zazwyczaj przyjmuje się, że właściwe proporcje w kompostowniku powinny wynosić – 75 proc. materiału zielonego (resztek warzyw i owoców, skoszonej trawy) i 25 proc. materiału brązowego (ścinek gałęzi itp.).
Warstwy w kompostowniku układa się zgodnie z odpowiednią kolejnością. Fot. viviendo/123RF.com
Warstwowanie czy przerzucanie kompostu?
Warstwowanie i przerzucanie to metody znacząco różniące się od siebie. Jeśli zależy nam na szybkim wytworzeniu kompostu, to technika przerzucania okaże się tutaj lepszym rozwiązaniem. Jeżeli natomiast nie mamy czasu na regularne mieszanie masy kompostowej, to lepiej postawić na warstwowanie.
W obydwóch przypadkach należy pamiętać o tym, że do kompostu nie powinny trafiać niektóre rodzaje resztek. Mowa tutaj między innymi o odpadach po mięsie lub rybach oraz pozostałości roślinnych porażonych przez choroby.
Przeczytaj również: Kompostowanie grządek na wiosnę. Jakie warzywa lubią kompost?
Kiedy i do czego używać kompostu?
Kompost może być wykorzystywany przede wszystkim przed sadzeniem lub sianiem roślin. Zanim umieścimy sadzonki w docelowym miejscu, warto przemieszać kompost z ziemią. Dostarczy on roślinom odpowiednią dawkę składników odżywczych, a także poprawi strukturę gleby. Kompost można stosować cały rok – uznaje się, że jest to jeden z najbardziej naturalnych nawozów.
Warto pamiętać o tym, by kompostu używać z umiarem. Zbyt duża ilość rzeczonego nawozu może przyczyniać się do zbyt dużej retencji wody w glebie oraz zbytniego rozluźnienia podłoża.
Przeczytaj również:
Jak przycinać róże w czerwcu? Zrobisz to dobrze, zakwitną nawet trzy razy w sezonie
Dlaczego pomidory słabo kwitną? Jak zadbać o krzewy pomidorów i pobudzić je do kwitnienia
Jak przygotować zdrowy kompost? Tego nie możesz do niego dodawać