Spis treści:
Jak przyspieszyć kompostowanie jesienią?
Jesienią w ogrodach gromadzą się ogromne ilości odpadów organicznych, które powinny trafić do kompostowników. Opadłe liście, pozostałości upraw, suche kwiaty czy gałęzie w ciągu najbliższych miesięcy mogą przemienić się w najlepszy naturalny nawóz. Stanie się tak, o ile stworzymy odpowiednie warunki do kompostowania i sprawimy, że proces rozkładu resztek będzie przebiegał jak najszybciej.
Kompostowanie jest łatwe latem, zarówno ze względu na pogodę, jak i duży udział zielonych resztek, które błyskawicznie się rozkładają. Jesienią i zimą proces ten przebiega dużo wolniej, ponieważ aktywność mikroorganizmów, które go przeprowadzają, jest ograniczona w niskich temperaturach. Dlatego ważne jest, aby pod koniec sezonu utrzymywać ciepło w kompostowniku. Warto też wykonać kilka prostych zabiegów i zastosować odpowiednie dodatki, które sprawią, że kompost dojrzeje do wiosny.
Jak przyspieszyć kompostowanie jesienią?
- Rozdrabniamy resztki – warto to zrobić zwłaszcza w przypadku gałęzi czy grubych, twardych łodyg.
- Przerzucamy kompost – wykonujemy co 2-3 tygodnie, by napowietrzyć wsad. Rezygnujemy z przerzucania, gdy temperatura na zewnątrz spadnie poniżej 4°C, by z kompostownika nie uciekało ciepło.
- Przekładamy warstwowo – resztki bogate w azot (zielone) układamy naprzemiennie z odpadami obfitującymi w węgiel (brązowymi).
- Dodajemy nawozy – jesienią do wsadu warto systematycznie dorzucać dojrzały kompost albo kurzy obornik granulowany, który zawiera dużo azotu. Najlepiej rozrabiać je z wodą.
- Stosujemy zioła – napar rumianku czy mniszka lekarskiego przyspieszą kompostowanie. Używamy 2 łyżki suszonych ziół na 1 l wody.
Cenna wskazówka: Jesienią przyspieszymy rozkład resztek za pomocą aktywatorów kompostu, które kupimy w sklepach ogrodniczych. Zamiast nich dobrze sprawdzi się drożdżowa mieszanka.
Przed zimą kompostownik trzeba zabezpieczyć, aby rozkład resztek się nie zatrzymał. Fot. photobykristi/123RF.com
Przeczytaj również: Najlepszy darmowy sposób na użyźnianie gleby. Czego unikać w kompoście?
Jak zabezpieczyć kompostownik przed zimą?
Jesienią trzeba przygotować kompostowniki na nadchodzące miesiące i pogorszenie się warunków atmosferycznych. Najważniejsze jest, aby zapobiec zamarzaniu wsadu. Utrzymanie ciepła w kompostowniku sprawi, że mikroorganizmy będą rozkładały materię organiczną nawet zimą. Oczywiście proces ten będzie przebiegał wolniej niż latem, nie zatrzyma się jednak całkowicie.
Co trzeba zrobić jesienią, by na wiosnę cieszyć się dojrzałym nawozem? Oto kilka wskazówek, jak zabezpieczyć kompostownik przed zimą:
- Przykrywamy wsad grubą włókniną, która będzie chronić nie tylko przed chłodem, ale również opadami deszczu czy wysuszającym wiatrem. Możemy skorzystać też z naturalnych materiałów, takich jak słoma lub gałęzie iglaków;
- Jeśli mamy taką możliwość, przestawiamy kompostownik w cieplejsze miejsce – słoneczne i osłonięte od wiatru, np. blisko ściany domu;
- Śnieg działa jak naturalna izolacja przed mrozem, dlatego najlepiej zimą najlepiej zostawić go przy kompostowniku i poczekać, aż stopnieje.
Może się zdarzyć, że zimą kompost zacznie zamarzać. W takiej sytuacji pomocne okaże się włożenie do wsadu dużego baniaka z gorącą wodą i przykrycia go grubą warstwą słomy.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Zakładanie pryzmy kompostowej krok po kroku. Dojrzewanie i zastosowanie kompostu w ogrodzie
Jak przyspieszyć kompostowanie? Domowa mieszanka działa jak aktywator kompostu
Czy larwy w kompostowniku są pożyteczne? Ich obecność ma sporo zalet, ale na niektóre uważaj