Spis treści:
- Oliwka europejska, czyli drzewko oliwne
- Jak uprawiać drzewko oliwne w domu?
- Czy drzewko oliwne uprawiane w domu owocuje?
Oliwka europejska, czyli drzewko oliwne
Oliwka europejska (Olea europaea) to gatunek drzewa z rodziny oliwkowatych. Naturalnie występuje w rejonie Morza Śródziemnego, gdzie od tysięcy lat jest uprawiany przede wszystkim ze względu na swoje owoce, wykorzystywane do produkcji oliwy. Natomiast nazwę "drzewko oliwne" najczęściej stosuje się w kontekście oliwek formowanych na pniu, które są przeznaczone do uprawy amatorskiej jako rośliny doniczkowe w domach lub ogrodach.
W środowisku naturalnym oliwka europejska może osiągać do 10 m wysokości, natomiast uprawiana w doniczce dorasta zazwyczaj do 2-3 m. Starsza roślina charakteryzuje się krzywym, sękatym pniem i gęstą koroną. Jej lancetowate, skórzaste liście są zimozielone z ciemnozieloną wierzchnią stroną i srebrzystym spodem. Latem oliwka pokrywa się drobnymi, żółto-białymi i pachnącymi kwiatami. Po przekwitnięciu zawiązuje owoce, które dojrzewają do czarnofioletowego koloru.
To długowieczna, odporna i małowymagająca roślina, ale tylko wtedy, gdy zapewni się jej odpowiednie warunki do wzrostu i rozwoju. Należy pamiętać, że z uwagi na śródziemnomorskie pochodzenie, oliwka europejska ma dość specyficzne wymagania względem stanowiska i gleby.
Przeczytaj również: Rośliny balkonowe na palące słońce. To żelazne gatunki, które nie boja się suszy
Jak uprawiać drzewko oliwne w domu?
Uprawa drzewka oliwnego w domu nie jest skomplikowana, jednak na starcie trzeba zapewnić jej warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Na stanowisko najlepiej wybrać jasne i słoneczne miejsce, np. przy oknie o wystawie południowej lub południowo-zachodniej. Oliwka europejska wymaga dużej ilości światła, by prawidłowo rosnąć i się rozwijać – nie grożą jej poparzenia słoneczne. O czym jeszcze warto pamiętać?
- Podłoże
Oliwka najlepiej rośnie w żyznym, lekkim i bardzo dobrze przepuszczalnym podłożu o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym (pH 6-7). Roślina źle reaguje na nadmiar wody zalegający w korzeniach. Dlatego na dnie doniczki warto zadbać o drenaż, np. w postaci keramzytu. Drzewko oliwne najlepiej sadzić w doniczce z gliny lub terakoty, dzięki czemu ewentualny nadmiar wody w podłożu szybko wyparuje, dzięki "oddychającemu" materiałowi.
- Podlewanie
Oliwka przeważnie rośnie w na terenach suchych, gdzie rzadko pada, dzięki czemu jest stosunkowo odporna na suszę. Jej podlewanie powinno być umiarkowane, ale regularne. Latem można to robić średnio co 3-4 dni, natomiast zimą wystarczy podlewać roślinę raz w tygodniu lub rzadziej.
- Nawożenie
W sezonie wegetacyjnym (od wiosny do późnego lata) drzewko oliwne wymaga nawożenia głównie potasem i fosforem. Nawóz można stosować ok. co 6 tygodni w formie granulowanej, bezpośrednio do gruntu lub podawać mniejsze dawki nawozu co 2 tygodnie przez cały okres wegetacji. Najlepsze efekty daje użycie specjalistycznego nawozu do roślin śródziemnomorskich (zgodnie z zaleceniami producenta). Jesienią należy stopniowo zmniejszać dawkę, a zimą całkowicie zrezygnować z nawożenia.
- Zimowanie
Do prawidłowego rozwoju i późniejszego owocowania oliwka europejska wymaga spoczynku zimowego. Jednak jest wrażliwa na niskie temperatury, występujące zimą w klimacie umiarkowanym. Dlatego drzewka uprawiane w Polsce, zimą muszą być chowane w chłodnych (5-12°C), ale jasnych pomieszczeniach na ok. 2-3 miesiące.
Jeżeli drzewko jest uprawiane na zewnątrz i z jakiegoś powodu nie można go przenieść do środka, należy zabezpieczyć doniczkę warstwą słomy lub styropianem. Natomiast gałęzie dobrze jest owinąć włóknem ogrodniczym. O ile to możliwe, dobrze jest ustawić doniczkę w osłoniętym miejscu, np. przy ścianie budynku.
Drzewka oliwne najlepiej rosną w doniczkach z gliny lub terakoty. Fot. Baloncici/CanvaPro
Czy drzewko oliwne uprawiane w domu owocuje?
Owoce oliwki europejskiej są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu oleinowego, który korzystnie wpływa na zdrowie serca poprzez obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL i podniesienie "dobrego" HDL. Oliwki dostarczają także ważnych minerałów takich jak żelazo, potas, magnez, miedź oraz wapń.
Przy odpowiednich warunkach uprawy oliwki europejskie uprawiane w domu mogą owocować, ale zazwyczaj ma to miejsce dopiero po ok. 5-10 latach wzrostu – kupne sadzonki często mają już zawiązane pierwsze oliwki. Aby zwiększyć szanse na owocowanie w warunkach domowych, niektórzy ogrodnicy zalecają posiadanie dwóch drzewek na podobnym etapie rozwoju lub ręczne przenoszenie pyłku z jednego na drugi za pomocą pędzelka, co imituje naturalny proces zapylania.
Warto jednak pamiętać, że ich plony są skromniejsze niż w naturalnym środowisku. Owoce drzewka oliwnego, uprawianego w domu są jadalne, ale mogą nie dojrzewać tak szybko i intensywnie, jak w krajach śródziemnomorskich. Oliwki dojrzewają zazwyczaj od późnej jesieni do wczesnej zimy. Są gotowe do zbioru, gdy zmienią kolor na fioletowy lub ciemnogranatowy – co stosunkowo rzadko ma miejsce w polskim klimacie. Dlatego owoce obecne na drzewkach uprawianych w doniczkach zazwyczaj pełnią głównie funkcję dekoracyjną.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Niszczy chwasty aż do koszeni. Zrób oprysk, wiosną będziesz mieć piękny trawnik
Najlepszy sposób na zimowanie pelargonii. Wiosną rozkwitną bajkowo
Mało znana roślina okrywowa, która tłumi chwasty. Jest zielona nawet w zimie