Spis treści:
Czyszczenie blach z piekarnika
Blachy do pieczenia wykorzystywane są na wiele sposobów. Przyrządzamy na nich mięsa, warzywa, bułeczki i domowe ciasteczka. Choć doskonale wiemy, że powinno się je dokładnie czyścić po każdym użyciu, nie zawsze robimy to z należytą starannością. Z czasem nagromadzone na powierzchni przypalone resztki i tłuszcz przywierają do niej tak mocno, że wydają się wręcz niemożliwe do usunięcia. Czyszczenia blach z piekarnika nie powinno się odkładać na później również z innych powodów.
Jeśli będziemy piec na brudnych blachach, smak i aromat przyrządzanego jedzenia się pogorszy, a na domiar złego stanie się ono szkodliwe dla naszego zdrowia. Stary, zjełczały tłuszcz i spalenizna dostające się do potraw działają toksycznie na organizm. Co więcej, ciągle podgrzewanie zanieczyszczeń na blasze skraca żywotność piekarnika. Jeżeli chcemy utrzymać urządzenie w dobrym stanie jak najdłużej, powinniśmy regularnie myć wszystkie jego elementy, również blachy. Jak je czyścić bez użycia chemii? Okazuje się, że jest na to kilka skutecznych, domowych metod.
Płyn do mycia naczyń to zwykle za mało, aby dobrze wyczyścić blachę z piekarnika. Fot. nikirov/123RF.com
Przeczytaj również: Jak często trzeba czyścić piekarnik? Z tym sposobem to będzie przyjemność, a nie przymus
Jak wyczyścić blachę z piekarnika – domowe sposoby
W sklepach znajdziemy wiele profesjonalnych środków do czyszczenia piekarnika i jego wyposażenia. Choć zwykle okazują się skuteczne, są drogie, działają agresywnie na powierzchnię oraz zawierają szkodliwe substancje – niebezpieczną zarówno dla nas, jak i środowiska. Nie musimy z nich korzystać, jeśli chcemy, aby zaschnięte blachy z piekarnika wyglądały jak nowe. Naturalne metody pomogą usunąć nawet najgorszy brud.
Jak wyczyścić blachę z piekarnika? Oto najlepsze domowe sposoby:
- Pasta z wody utlenionej i sody oczyszczonej – łączymy ½ szklanki sody oczyszczonej z 2-3 łyżkami wody utlenionej. Otrzymaną papkę rozprowadzamy na powierzchni blachy do pieczenia i zostawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie szorujemy gąbką, spłukujemy wodą i osuszamy;
- Ocet i soda oczyszczona – na brudnej blasze rozsypujemy grubą warstwę sody oczyszczoną. Całość polewamy octem spirytusowym i czekamy 15-20 min, obserwując burzliwą reakcję między składnikami. Po tym czasie szorujemy blachę szczoteczką i płuczemy pod bieżącą wodą;
- Mieszanka z płynem do mycia naczyń – do ½ szklanki sody oczyszczonej dodajemy 4-5 łyżek płynu do mycia naczyń. Mieszamy, po czym pastą smarujemy brudną blachę. Czekamy ok. 15 min, a następnie czyścimy powierzchnię wilgotną gąbką. Na koniec spłukujemy zanieczyszczenia i całość osuszamy ręcznikiem papierowym;
- Kwaśny winian potasu i ocet – kamień winny, czyli kwaśny winian potasu, jest produktem ubocznym otrzymywania wina i składnikiem proszku do pieczenia. Najłatwiej kupimy go w sklepach internetowych z asortymentem cukierniczym. Do czyszczenia blachy potrzebujemy mieszanki kwaśnego winianu potasu i octu (proporcja 1:1). Rozprowadzamy ją na powierzchni i czekamy, aż pasta wyschnie. Następnie usuwamy brud gąbką i ciepłą wodą;
- Folia aluminiowa – odrywamy kawałek folii aluminiowej i zwijamy ją w kulkę. Na blasze do pieczenia rozprowadzamy 2-3 łyżki płynu do mycia naczyń, po czym przygotowanym zawiniątkiem szorujemy powierzchnię, zdrapując brud. Płuczemy wodą i osuszamy.
Te proste i bezpieczne metody sprawią, że przypalona blacha będzie lśnić czystością.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Bez wysiłku i szorowania wyczyścisz dywan. Znikną nawet stare, trudne do usunięcia plamy
Lustro łazienkowe bez smug i zacieków, żadnej pary po kąpieli. Jest na bardzo dobry sposób
Jak czyścić chromowane elementy w łazience? Chemia ze sklepu je niszczy