Spis treści:
- Jak działa kuchenka indukcyjna?
- Dlaczego płyta indukcyjna nie wykrywa garnka – powody
- Czy zwykłe garnki nadają się do gotowania na indukcji?
Jak działa kuchenka indukcyjna?
Kuchenka indukcyjna działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej – zjawiska odkrytego w 1831 roku przez angielskiego fizyka Michaela Faradaya. Tego rodzaju płyta wykonana jest najczęściej z hartowanego szkła. Pod powierzchnią blatu znajdują się cewki, przez które przepływa prąd. W ten sposób wytwarza się zmienne pole magnetyczne. Po położeniu na płytę indukcyjną garnka, pole te indukuje w jego dnie prądy wirowe, które w wyniku oporu elektrycznego, indukują w nim ciepło.
Wyżej opisany proces wyróżnia płyty indukcyjne spośród innych rodzajów kuchenek. W kuchence gazowej czy klasycznej kuchence elektrycznej – ciepło jest wytwarzane na powierzchni płyty (za sprawą palnika czy grzałek). Tymczasem w płytach indukcyjnych, ciepło powstaje bezpośrednio w dnie naczynia.
Dlaczego płyta indukcyjna nie wykrywa garnka – powody
Ważną kwestią dotyczącą płyt indukcyjnych jest to, że działają one tylko w przypadku określonych rodzajów garnków. Wobec tego czasem zdarza się, że kuchenka nie wykrywa naczynia i najzwyczajniej w świecie nie działa. Dlaczego tak się dzieje?
Powodów wyżej wspomnianego stanu rzeczy może być kilka. Najpowszechniejszym okazuje się zły rodzaj garnka. Naczynia przystosowane do płyt indukcyjnych powinny mieć dno wykonane z materiału ferromagnetycznego.
Przeczytaj również: Garnki na kuchenkę indukcyjną. Jakie garnki wybrać?
Warto wspomnieć o pewnej przyczynie, o której dość rzadko się mówi. Chodzi tutaj o kształt i rozmiar danego naczynia. Na kuchence indukcyjnej raczej nic nie ugotujemy, jeśli garnek lub patelnia mają wypukłe dno lub ich średnica jest mniejsza niż ta, którą zaleca producent.
Czasami zdarza się, że "niewykrywanie" garnka jest spowodowane usterką techniczną kuchenki indukcyjnej. Wówczas warto zrestartować urządzenie, a jeśli to nie pomoże – najlepiej zasięgnąć porady fachowca.
Nie każdy garnek nadaje się do gotowania na kuchence indukcyjnej. Fot. liudmilachernetska/123RF.com
Czy zwykłe garnki nadają się do gotowania na indukcji?
Zwykłe garnki, które nie mają dna wykonanego z materiału ferromagnetycznego, nie nadają się do gotowania na indukcji. Mowa tutaj między innymi o naczyniach ceramicznych, aluminiowych czy szklanych. Co więcej, chcąc w komfortowy sposób gotować na indukcji, należy wybierać garnki czy patelnie o płaskim i grubym dnie, które zapewni równomierne nagrzewanie.
Przeważnie, chcąc kupić w sklepie garnek przystosowany do gotowania na indukcji, możemy rozpoznać taki wyrób po specjalnym oznaczeniu na opakowaniu. Mowa tutaj o charakterystycznym symbolu przedstawiającym cewkę indukcyjną (w kształcie spirali).
Źródło: Deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak usunąć silikon z płytek? Domowe triki, dzięki którym go rozpuścisz w kilka minut
Jak oszczędnie gotować na kuchence indukcyjnej? Zadbaj o jedną rzecz, a rachunki będą niższe
Ile prądu zużywa płyta indukcyjna? Jak zmniejszyć pobór prądu indukcji