Spis treści:
- Gotowanie ścierek kuchennych – stara metoda naszych babć
- Jak prać ścierki kuchenne?
- Jak usunąć stare plamy ze ścierek kuchennych – domowe metody
Gotowanie ścierek kuchennych – stara metoda naszych babć
Ścierki kuchenne używane do sprzątania rozlanych płynów w kuchni i plam po produktach spożywczych, do wycierania naczyń oraz owoców i warzyw mogą stać się siedliskiem niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. Pokryte mało estetycznymi plamami i wydzielające nieprzyjemny zapach również przestają być ozdobą wnętrza. Wszystkiemu winne jest wilgotne środowisko sprzyjające rozwojowi bakterii oraz nieprawidłowe pranie bawełnianych ścierek.
Nasze babcie od lat szczycą się tym, że ich ścierki mają już tyle lat, a dalej są chłonne i czyste. Kluczem jest prawidłowe ich pranie. Dawniej ścierki kuchenne gotowano na wolnym ogniu z dodatkiem szarego mydła. Przed tym często stosowano również ług czy korzenie mydlnicy. Wszystko to powodowało, że bakterie w wysokiej temperaturze ginęły, a naturalne metody doskonale usuwały plamy. Po takim praniu ścierki kuchenne często były maglowane, co również pomagało utrzymać materiał w dobrej kondycji.
Dziś ścierki kuchenne pierzemy w pralce. Nie zawsze jednak to wystarcza, aby pozbyć się wszystkich bakterii. Ich rozwojowi można zapobiec, rozwieszając ścierki po każdym użyciu do wyschnięcia oraz przed włożeniem ich do kosza na pranie.
Przeczytaj również: Tłuste plamy z ubrań usuniesz bez silnych środków. Wystarczą dwa składniki
Każda ścierka w kuchni powinna mieć swoje zastosowanie. Jednej używaj do wycierania produktów spożywczych, inną do wycierania naczyń, a jeszcze inną do sprzątania. W ten sposób zapobiegniesz rozprzestrzenianiu się bakterii. W utrzymaniu czystych ścierek pomaga również regularna ich wymiana. Ścierki do owoców i warzyw wymieniaj co 2–3 dni, a pozostałe przynajmniej raz w tygodniu.
Jak prać ścierki kuchenne?
W metodzie naszych babć istotna jest temperatura prania. Rzeczywiście bakterie namnożone w materiale są wrażliwe na wysoką temperaturę. Z tego powodu ścierki kuchenne warto prać w temperaturze minimum 60 st. Celsjusza, a najlepiej 90 st. Celsjusza. Ustaw więc odpowiedni program w swojej pralce i dodaj detergent do prania.
Ze względu na bakterie ścierki kuchenne warto prać osobno i nie mieszać ich z ubraniami, bielizną czy ręcznikami. Jeśli pokryte są plamami, przed włożeniem do pralki pokryj je odplamiaczem lub zastosuj jedną z domowych metod na uporczywe plamy.
Ścierki kuchenne trzeba prać w wysokiej temperaturze, aby pozbyć się z nich bakterii. Fot. melis/123RF.com
Jak usunąć stare plamy ze ścierek kuchennych – domowe metody
Pranie ścierek w pralce nie zawsze usunie wszystkie plamy. Aby przywrócić im nieskazitelną czystość, wato wypróbować domowe metody. Pierwsza z nich wykorzystuje sklepowy wybielacz, ale dodatek oleju i proszku do pieczenia pomoże pozbyć się plam, które dobrze wniknęły już w tkaninę. Żeby przygotować domowy wybielacz, wymieszaj 2 łyżki oleju, 2 łyżki wybielacza i 5 łyżek proszku do pieczenia. Tak uzyskaną pastą pokryj plamy na ścierce, a następnie wypierz ją w pralce.
Przeczytaj również: Jak umyć okna w zimie, żeby nie było smug? 3 składniki i będą lśniące bez zamarzania
W usuwaniu starych plam na ścierkach pomocny jest również boraks i dobrze znana soda oczyszczona. Za ich pomocą zrobisz nie tylko domowy odplamiacz, ale również środek odkażający. Aby go przygotować, wymieszaj ciepłą wodę z łyżeczką boraksu i 3 łyżkami sody oczyszczonej. Do tej mikstury dodaj też dostępne w każdej drogerii orzechy piorące. Zawierają cenne saponiny, które wytworzą pianę. Ścierki mocz w takim roztworze nawet przez 24 h, a następnie wypierz w pralce. Orzechy piorące możesz też wrzucić do woreczka i dorzucić do bębna.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Pranie firanek przed świętami. Wypróbuj domowy patent, będą świeże i czyste do wiosny
Jak wyczyścić kołnierz kurtki puchowej bez prania? Pomogą 2 produkty z kosmetyczki
Nie ma lepszego środka do czyszczenia. Wchłania tłuszcz, perfekcyjnie myje i usuwa bakterie