Spis treści:
- Czyszczenie przypalonych garnków i patelni – o czym trzeba pamiętać?
- Domowa pasta do czyszczenia przypalonych garnków
Czyszczenie przypalonych garnków i patelni – o czym trzeba pamiętać?
Tłuszcz, chwila nieuwagi i podwyższona temperatura. To połączenie brzmi jak przepis na katastrofę. Choć nawet doświadczeni kucharze doskonale wiedzą, jak dotkliwe są skutki przypalenia garnka czy patelni, nie zawsze są w stanie tego uniknąć. Nie oznacza to jednak, że w tej niefortunnej sytuacji muszą rozstać się z zabrudzonymi naczyniami lub stosować do ich wyczyszczenia drogie środki chemiczne. Wystarczy, że do ich wymycia wykorzystają domowe sposoby.
Czyszczenie przypalonych garnków i patelni za pomocą samodzielnie przygotowanych preparatów zajmuje zaledwie kilka chwil. Jednak zanim zabierzemy się za realizację tego zadania, musimy sprawdzić, z jakiego materiału wykonano naczynie. W przypadku powierzchni emaliowanych, teflonowych, aluminiowych oraz wykonanych ze stali nierdzewnej unikajmy szorowania szorstkimi zmywakami. Naczynia ceramiczne również myjmy delikatnie, nie używając do nich proszków czy twardych granulek. Brudne patelnie z powłoką teflonową warto zalać ciepłą wodą i namaczać przez kilka godzin, a dopiero później wyczyścić. Przywarte, przypalone resztki jedzenia zmiękną i będą łatwiejsze w usunięciu. Pamiętajmy też, aby po umyciu oraz osuszeniu garnków żeliwnych, natrzyjmy je odrobiną oleju, który zabezpieczy naczynia przed korozją.
Przeczytaj również: Jak wyczyścić pralkę? Najskuteczniejszy domowy sposób
Domowa pasta do czyszczenia przypalonych garnków
Jednym ze sprawdzonych sposobów, dzięki którym naczynia odzyskają swój dawny blask, jest domowa pasta do czyszczenia przypalonych garnków i patelni. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, które każdy z nas ma pod ręką. Wystarczy wlać do miski 1 szklankę wody, a następnie dodać 1 łyżkę sody oczyszczonej oraz 1 łyżkę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć 1 kostkę mydła, przesypać do niewielkiego garnka i zalać 500 ml napoju typu cola oraz 1 szklanką wody. Mieszankę z mydłem podgrzewać na małym gazie, aż składniki się połączą. Zdjąć z palnika i wymieszać z roztworem soli, sody oraz wody. Płyn przelać do plastikowego pojemnika i odstawić na ok. 1 godzinę. Gdy mieszanka się zestali, jest gotowa do użycia. Pastę rozprowadzamy na powierzchni przypalonych garnków lub patelni za pomocą gąbki, delikatnie dociskając. Powstałą pianę oraz zabrudzenia spłukujemy pod bieżącą wodą.
Źródło: Deccoria.pl
Przeczytaj również:
Mycie kabiny prysznicowej. Sprawdzony sposób na zacieki i osady
Doczyści nawet najbrudniejszy zlew. Przepis na domowy płyn bez chloru