Spis treści:
Jak ułatwić czyszczenie blach do pieczenia?
W domach, w których często korzysta się z piekarnika, blachy do pieczenia rzadko wyglądają jak nowe. Nawet wyścielenie formy papierem czy folią aluminiową nie jest w stanie całkowicie zabezpieczyć przed powstawaniem warstwy tłuszczu oraz resztek, które przypalają się i mocno przywierają do powierzchni.
Mycie blach do pieczenia nie jest łatwe. Brud jest zazwyczaj tak uporczywy, że wymaga mozolnego, męczącego szorowania, a zwykły detergent sobie z nim nie radzi. Co gorsza, blachy są duże i nieporęczne – często nie mieszczą się w zlewie. Czyszczenie jest niewygodne, dlatego zdarza się, że użyte środki chemiczne są niedokładnie spłukiwane i dostają się do przyrządzanych potraw, a to szkodzi naszemu zdrowiu.
Jak ułatwić czyszczenie blach do pieczenia? Najważniejsze jest, aby nie odkładać tego obowiązku na później. Brudne formy najlepiej myć od razu, gdy tylko ostygną, zanim tłuszcz i resztki jedzenia zaschną. Pomocne jest też namaczanie w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentów lub naturalnych środków, zwłaszcza w przypadku wyjątkowo uporczywego, silnie przypalonego brudu.
Namaczanie sprawia, że brud na blasze do pieczenia mięknie i jest łatwiejszy w usunięciu. Fot. henadzipechan/123RF.com
Przeczytaj również: Wlej do czajnika zamiast octu czy odkamieniacza. Po osadzie nie zostanie najmniejszy ślad
Naturalne sposoby na czystą blachę do pieczenia
Nawet wyjątkowo brudną i przypaloną blachę do pieczenia można wyczyścić na błysk wyłącznie za pomocą domowych środków. Zwykłe kuchenne produkty, takie jak cytryna, ocet, soda oczyszczona, skrobia ziemniaczana czy sól pozwolą nam zrezygnować z agresywnie działającej i niebezpiecznej dla zdrowia chemii. Oto najlepsze naturalne sposoby na czystą blachę do pieczenia:
- Proszek do pieczenia i sok z cytryny – na blasze rozsypujemy grubą warstwę proszku do pieczenia i polewamy sokiem z cytryny. Gdy zajdzie burzliwa reakcja, zostawiamy na całą noc. Rano zauważymy, że brud spłynie bez szorowania;
- Folia aluminiowa – zwijamy kawałek folii w kulkę i przecieramy nią mokrą blachę (możemy dodać odrobinę delikatnego płynu do mycia naczyń). Metoda ta nie sprawdzi się w przypadku foremek z powłoką nieprzywierającą, które wymagają delikatniejszego czyszczenia;
- Soda oczyszczona i ocet – blachę posypujemy sodą oczyszczoną i polewamy octem (stosunek 1:1). Czekamy ok. 15 min, po czym przecieramy wilgotną gąbką i płuczemy;
- Sól i ocet – na przypalonej blaszce rozsypujemy gruboziarnistą sól. Następnie dodajemy ocet i zaczynamy szorować gąbką. To dobra metoda na twarde, zaschnięte zabrudzenia;
- Sól i cytryna – blachę posypujemy solą, po czym zamiast gąbki, szorujemy brud połówką cytryny;
- Ocet i skrobia ziemniaczana – do 4 łyżek skrobi ziemniaczanej dodajemy taką ilość octu, aby otrzymać pastę. Rozprowadzamy ją na powierzchni blachy, chwilę szorujemy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Czyszczenie brudnej blachy okazuje się łatwe dzięki domowym sposobom i naturalnym składnikom. Żadne drogie środki chemiczne nie są potrzebne.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Wlej do naczynia i ustaw piekarnik na 230 st. Będzie błyszczał jak nowy, nawet stary tłuszcz zniknie
Niezły sposób na wyczyszczenie zlewu kuchennego. Schodzą wszystkie zacieki, nawet bateria lśni
Wymieszaj i wsyp pod worek w koszu na śmieci. Pochłania wilgoć i brzydkie zapachy