Spis treści:
- Jaki jest najlepszy sposób na wyczyszczenie zamrażarki?
- Mycie zamrażarki bez rozmrażania produktów
- Pamiętaj o uszczelce
Jaki jest najlepszy sposób na wyczyszczenie zamrażarki?
Zamrażarka od czasu do czasu wymaga rozmrożenia i kompleksowego czyszczenia. Bardzo ważne jest usunięcie nagromadzonego lodu. Jego duża ilość zmniejsza wydajność urządzenia, powoduje większe pobieranie prądu, a nawet potrafi utrudniać otwieranie i zamykanie drzwi lub wysuwanie szuflad.
Najpierw trzeba wyłączyć zamrażarkę i przygotować duży pojemnik z wiekiem na zamrożone produkty. Wnętrze wyłóż kocem ratunkowym, który dobrze zatrzymuje temperaturę przez krótki czas. Do takiego pojemnika przełóż żywność z zamrażarki. Zamknij go i owiń ręcznikiem.
Następnie wyjmij wszystkie szuflady. Później zacznij usuwać lód. Wykorzystaj do tego skrobaczkę do lodu — często jest dołączona do urządzenia. Pod zamrażarką rozłóż ręcznik, aby nie zamoczyć podłogi. Pamiętaj, by nie odrywać lodu na siłę, bo możesz uszkodzić elementy urządzenia. Lepiej chwilę poczekać, aż lód nieco odtaje i łatwiej odejdzie. Zacznij od większych części, potem zajmij się resztą. Po usunięciu lodu oraz wytarciu wnętrza wilgotną ściereczką z mikrofibry przychodzi czas, by dokładnie je umyć.
Przeczytaj również: Nieprzyjemny zapach w lodówce. Domowe sposoby na odświeżenie lodówki
Mycie zamrażarki bez rozmrażania produktów
Do czyszczenia komory zamrażarki nie musisz używać specjalnych środków. Możesz przygotować własny roztwór — naturalny i skuteczny. Będziesz potrzebować:
- 3 pompek płynu do mycia naczyń,
- pół szklanki octu spirytusowego,
- pół szklanki wody.
Wszystkie składniki wymieszaj w butelce ze spryskiwaczem. Równie dobrze sprawdzi się połączenie soku z cytryny z sodą oczyszczoną — mieszankę najpierw nakłada się na szmatkę, a potem czyści powierzchnię.
Oblodzona zamrażarka zużywa więcej prądu i wykazuje znacznie mniejszą wydajność. Fot. RobsonPL/Canva Pro
Roztwór z płynu i octu wystarczy rozpylić na półkach oraz ściankach urządzenia i przetrzeć. Po wszystkim użyj suchego ręcznika papierowego, by dokładnie osuszyć wnętrze zamrażarki. Sprawdź także stan maskownicy wentylacyjnej. Zwykle wygląda jak kratka wentylacyjna i można ją łatwo wyjąć — ten element również wymaga uwagi.
Wyjęte szuflady najlepiej umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem 1–2 kropel płynu do naczyń. Na koniec dokładnie je przepłucz i wytrzyj do sucha. Tym samym sposobem możesz wyczyścić maskownicę wentylacyjną.
Pamiętaj o uszczelce
Wydaje się, że ostatnim etapem jest włożenie szuflad, ale często zapomina się o bardzo ważnym szczególe — umyciu drzwi i konserwacji uszczelki. Drzwi umyj identycznie jak wnętrze urządzenia — mieszanką płynu do naczyń i octu.
Ogromne znaczenie ma stan uszczelki, bo to ona utrzymuje niską temperaturę w komorze zamrażarki. Dlatego nie zaniedbuj jej. Wystarczy przetrzeć uszczelkę zwilżoną ściereczką z mikrofibry, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Dodatkowo zadbaj o jej konserwację — użyj zwykłej wazeliny kosmetycznej. Nanieś jej odrobinę na papierowy ręcznik i delikatnie wetrzyj w gumową powierzchnię. Dzięki temu uszczelka będzie elastyczna i szczelna.
Dopiero po tym ważnym kroku włóż wszystkie szuflady oraz produkty. Jeśli były dobrze zabezpieczone, nie powinny się rozmrozić nawet przez godzinę.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Będzie obficie owocować nawet 30 lat. Jak prawidłowo sadzić jagodę kamczacką jesienią?
Salsefia – mało znane, ale bardzo wartościowe warzywo. Uprawa, zbiór i zastosowanie
Wiązanie traw ozdobnych na zimę. Jak zrobić to dobrze, by przetrwały mrozy