Spis treści:
Czyszczenie piekarnika octem – krok po korku
Ocet jest znany m.in. ze swoich właściwości "rozpuszczających" osady wapienne, powstałe z twardej wody np. na szybie prysznica czy armaturze. Jednak mało kto wie, że zawarty w nim kwas octowy rozkłada także część związków tłuszczowych, rozluźniając wiązania między nimi a powierzchnią emalii. Dzięki temu warstwa tłuszczu traci "przyczepność" i staje się bardziej miękka, więc łatwiej ją mechanicznie zetrzeć ściereczką czy gąbką.
Dodatkowo ocet charakteryzuje się także działaniem dezynfekującym, co pomaga w usuwaniu nieprzyjemnych zapachów z piekarnika. Możesz go w tym celu użyć na wiele sposobów. Jedną z najprostszych metod wykorzystania octu jest podgrzanie jego wodnego roztworu. Kropelki pary niosą ze sobą cząsteczki kwasu octowego, które docierają do wszystkich zakamarków piekarnika, co znacznie ułatwia "odklejenie się" brudu jeszcze przed przecieraniem.
Jak wyczyścić piekarnik octem krok po kroku?
- Naczynie żaroodporne o pojemności 2 l napełnij zimną wodą i dodaj 1 szklankę (250 ml) destylowanego białego octu. Umieść naczynie na kratce piekarnika i ustaw temperaturę na 230°C. Piecz przez 30 min, a jeżeli piekarnik jest szczególnie tłusty, nawet przez godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw drzwiczki zamknięte, aż do całkowitego ostygnięcia.
- Wyjmij ruszty do czyszczenia, umieść je w wannie, brodziku lub dużym plastikowym pojemniku i obficie polej nierozcieńczonym octem. Następnie posyp sodą oczyszczoną, a gdy przestanie się pienić, dolej tyle gorącej wody, aby całkowicie przykryła ruszty. Pozostaw do namoczenia na co najmniej godzinę lub na całą noc.
- Wymieszaj ocet z ciepłą wodą w proporcjach 1:1. Zanurz w nim gąbkę lub ściereczkę z mikrofibry i przetrzyj wszystkie powierzchnie we wnętrzu piekarnika. Często płucz gąbkę i w razie potrzeby wymień roztwór octu w trakcie czyszczenia.
- Wyjmij ruszty z wody i wytrzyj gąbką wszelkie pozostałości brudu. Opłucz je ciepłą wodą, osusz miękką ściereczką i włóż z powrotem do piekarnika.
Przeczytaj również: Czysta mikrofalówka i to bez grama chemii. Sprawdzony i bezpieczny sposób na czyszczenie
Inne domowe sposoby na tłusty piekarnik
Ocet świetnie sobie radzi z czyszczeniem tłustego piekarnika, jednak jego zapach jest mocno drażniący. Jeżeli szukasz równie skutecznej alternatywy dla cuchnącego octu, możesz wypróbować także inne metody:
- Kwasek cytrynowy
Działa na tej samej zasadzie co kwas octowy, czyli rozbija wiązania między cząsteczkami tłuszczu a powierzchnią piekarnika. Wsyp 1 łyżkę kwasu do 1 szklanki gorącej wody, wymieszaj i przelej do butelki ze spryskiwaczem. Spryskaj roztworem zatłuszczone powierzchnie i pozostaw na ok. 30 minut. Po tym czasie wytrzyj wilgotną ściereczką.

Przed usunięciem tłuszczu z piekarnika, warto najpierw go rozmiękczyć przy pomocy octu czy kwasku cytrynowego. Fot. brizmaker/123RF.com
- Cytryna i soda oczyszczona
Cytryny zawierają kwas cytrynowy. Wystarczy, że przekroisz cytrynę na pół, zanurzysz jej przeciętą krawędź w sodzie oczyszczonej, aby uzyskać efekt ścierny i wyszorujesz nią tłuste powierzchnie. Na koniec zetrzyj brud wilgotną gąbką lub ściereczką z mikrofibry.
- Pasta z sody i płyn do mycia naczyń
Połącz sodę oczyszczoną z wodą w proporcji 1:1. Do powstałej pasy dodaj łyżkę płynu do mycia naczyń, który zwiększy właściwości odtłuszczające. Nanieś pastę na zabrudzone powierzchnie, wyszoruj przy pomocy gąbki i zetrzyj wilgotną ściereczką.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Nie umieszczaj lustra w tych miejscach w domu. Zniekształca naturalne światło
Dlaczego choinka "nie pije" wody? Pielęgnowanie choinki w doniczce, by szybko nie zrzuciła igieł
Koniec z kamieniem i zaciekami. Tak zadbasz o kabinę prysznicową