Spis treści:
Dlaczego warto uprawiać figi w ogrodzie?
Figowiec pospolity (Ficus carica), który często nazywany jest po prostu figą, nie jest w naszym kraju szczególnie popularny. Głównie ze względu na fakt, że jest rośliną ciepłolubną, kojarzoną z krajami basenu Morza Śródziemnomorskiego. Warto jednak wiedzieć, że hodowcy wypracowali również nowoczesne odmiany, które świetnie radzą sobie w czasie polskiej zimy. Mimo to wymagają okrywania i sadzenia na ciepłych stanowiskach.
Dlaczego warto uprawiać figi w ogrodzie? Pierwszy powód jest oczywisty – dają nam dostęp do pachnących, soczystych i bardzo słodkich owoców, które możemy jeść na surowo, dodawać do potraw i robić z nich przetwory. Figi obfitują w niezbędny dla prawidłowej pracy jelit błonnik pokarmowy, są też źródłem flawonoidów, które korzystnie wpływają na naszą odporność i układ krążenia. Co jeszcze znajdziemy w tych smacznych owocach? Witaminy A, C oraz E i szereg niezbędnych składników mineralnych, m.in. potas, magnez, mangan czy cynk.
Warto mieć figowce w ogrodzie również dlatego, że są roślinami długowiecznymi. Jeśli stworzymy dla nich odpowiednie warunki i dobrze się o nie zatroszczymy, będą obdarzać nas owocami nawet przez kilkadziesiąt lat. W ten sposób zapewnimy sobie zbiory fig co roku od przełomu lipca i sierpnia aż do jesiennych przymrozków (zazwyczaj do października).
Dlaczego warto uprawiać figi w ogrodzie? Fot. vikakurylo/123RF.com
Przeczytaj również: Co zrobić, gdy jabłka gniją na drzewie? 12 sposobów, by mieć zdrowe i soczyste owoce
Jak uprawiać figi w ogrodzie?
Zastanawiasz się, jaką odmianę fig wybrać do ogrodu? Najlepiej taką, która poradzi sobie z polską zimą. Stosunkowo odporne na mróz są takie odmiany figowca pospolitego jak 'Brown Turkey' czy 'Francuesco', tolerujące spadki temperatury do -15°C. Możemy zdecydować się również na wytrzymalszą odmianę 'Précoce de Dalmatie', która znosi chłód do -18°C czy 'Michurinska-10' mrozoodporną do -20°C. Figowca pospolitego możemy uprawiać w gruncie lub w donicy, którą będziemy wystawiać na zewnątrz od późnej wiosny do końca lata.
Jak uprawiać figi w ogrodzie? Warto trzymać się poniższych wskazówek.
- Ziemia – gleba powinna być przepuszczalna i zasobna w składniki pokarmowe, najlepiej o odczynie od obojętnego do zasadowego.
- Stanowisko – miejsce pod uprawę musi być ciepłe, słoneczne i zaciszne, osłonięte od wiatru. Figę warto posadzić blisko nagrzewającej się ściany.
- Podlewanie – w sezonie roślina ta wymaga regularnego, ale umiarkowanego podlewania (częstszego w przypadku uprawy w doniczce). W czasie zimowania fig w pojemnikach ograniczamy nawadnianie, pilnując, aby ziemia nie wyschła całkowicie.
- Nawożenie – od późnej wiosny do połowy lipca zasilamy figę co 2-3 tygodnie nawozami do drzew i krzewów owocowych zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.
- Zimowanie – nawet odporne na mróz odmiany wymagają odpowiedniego zabezpieczenia na zimę. Jeśli rosną w gruncie, okrywamy ich korzenie gałązkami iglaków, a część nadziemną agrowłókniną lub matą. Rośliny w donicach przenosimy do ciemnej piwnicy lub garażu, gdzie utrzymuje się temperatura 0-10°C.
Każdy z nas może cieszyć się własnymi, pełnymi smaku i witamin figami. Zdecydujmy się na mrozoodporne odmiany, które poradzą sobie w trudnych warunkach.
Źródła: deccoria.pl, dietetycy.org.pl
Przeczytaj również:
7 drzew i krzewów owocowych, które trzeba przyciąć w sierpniu. Podwoisz zbiory za rok
Nawożenie borówki amerykańskiej po owocowaniu. Trzeba solidnie wzmocnić krzewy
Letnie cięcie winorośli. Czym są tzw. pasierby i jak je wycinać?