Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Uprawa fig w ogrodzie. Jakie odmiany dobrze znoszą polską zimę?

Figa, a w zasadzie figowiec pospolity, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. W krajach o cieplejszym klimacie sadzi się ją od tysięcy lat, ale dobrze znana jest też u nas. Możemy prowadzić ją w donicy lub nawet w gruncie, jeśli zdecydujemy się na odmiany, które tolerują zimowy chłód. Jak wygląda uprawa figi w polskim ogrodzie? Jakie właściwości mają te prastare owoce? Wyjaśniamy.

Uprawa fig w ogrodzie. Jakie odmiany dobrze znoszą polską zimę?
Jakie odmiany figi uprawiać w Polsce? Fot. krinaphoto/123RF.com

Spis treści:

Figa (Ficus carica) – uprawa w polskim klimacie

Figowiec pospolity (Ficus carica), popularnie nazywany po prostu figą, jest jednym z najstarszych gatunków uprawnych znanych ludzkości. Wspomina się o nim nawet w Biblii – to z jego liści Adam i Ewa stworzyli przepaski, czyli swoje pierwsze odzienie. Są przypuszczenia, że to właśnie figa, a nie jabłko, było zakazanym owocem zerwanym z drzewa poznania dobra i zła w Edenie.

Figi to niewątpliwie rajskie owoce. Ich wyrafinowany smak zmienia się w miarę postępu procesu dojrzewania. Początkowo jest dość mdły, jednak z czasem nabiera naturalnej słodyczy, w której możemy wyczuć karmelowe i miodowe posmaki. Owoce te stają się również przyjemnie soczyste, a w ich miąższu o miękkiej konsystencji wyczuwalne są chrupkie, niewielkie nasionka. Są najsmaczniejsze na świeżo, ale możemy też robić z nich przetwory, dodawać do wypieków i potraw oraz suszyć. Jeśli sięgamy po figi jako przekąskę, możemy jeść je ze skórką po dokładnym umyciu.

Figowiec pospolity kojarzy się przede wszystkim z krajami śródziemnomorskimi. Tam uprawiany jest od tysięcy lat, co nie zmienia faktu, że można go posadzić również w polskim ogródku. Pamiętajmy jednak, że tylko niektóre odmiany fig dobrze znoszą polską zimę. Nawet jeśli wybierzemy takie, które są odporne na mróz, musimy posadzić je na zacisznym stanowisku, zabezpieczyć przed zimą i troskliwie pielęgnować.

Ze względu na ciepłolubny charakter fig większość ogrodników woli uprawiać je w donicy, którą chowają do pomieszczenia na czas zimy. Jeśli się na to zdecydujemy, pamiętajmy, aby roślina miała odpowiednio duży pojemnik (co najmniej 30 cm średnicy). Latem możemy trzymać ją na słonecznym tarasie, blisko rozgrzanej ściany, a od jesieni do wiosny w szklarni, oranżerii bądź nieogrzewanym garażu z oknem.

Figę można w naszym klimacie uprawiać zarówno w donicy, jak i w gruncie. Figę można w naszym klimacie uprawiać zarówno w donicy, jak i w gruncie. Fot. lalalulustock/123RF.com

Przeczytaj również: Sadzenie agrestu na wiosnę. Najsmaczniejsze i najbardziej plenne odmiany

Jakie odmiany figi uprawiać w Polsce?

W polskim klimacie warto uprawiać figowce pospolite o stosunkowo dobrej odporności na mróz. Musimy jednak mieć świadomość, że nie będą one tak wytrzymałe jak rodzime gatunki drzew owocowych, które są doskonale przystosowane do naszych warunków. Z tego względu nawet figom tolerującym zimno trzeba dodatkowo pomóc, aby bez szwanku przetrwały zimę. Jakie odmiany figi uprawiać w Polsce?

  • Figowiec pospolity 'Francuesco' – znosi spadki temperatur do -15°C.

  • Figowiec pospolity 'Brown Turkey' – rodzi słodkie owoce nawet w naszych warunkach klimatycznych. Toleruje mrozy do -15°C.

  • Figowiec pospolity 'Précoce de Dalmatie' – jak na figę odmiana ta jest bardzo odporna na zimno – nawet do -18°C.

Uprawa figi w ogrodzie

Uprawa fig w naszym kraju nie jest szczególnie popularna. Ogrodników martwi nasze stosunkowo krótkie lato i ryzyko, że nie wszystkie owoce osiągną pełnię dojrzałości, zanim przyjdą jesienne przymrozki. Musimy się z nim liczyć, jeżeli zdecydujemy się na posadzenie figowca pospolitego w gruncie. Z drugiej strony jednak nasz klimat się zmienia, warto więc się zastanowić nad wprowadzeniem do ogrodu tego egzotycznego gatunku. Wyjaśniamy, jak uprawiać figi.

Smak fig zmienia się w miarę ich dojrzewania. Smak fig zmienia się w miarę ich dojrzewania. Fot. yudinsergey/123RF.com

  • Ziemia – najlepsze dla figi jest podłoże przepuszczalne i żyzne, choć poradzi sobie też w przeciętnym o dowolnym odczynie.

  • Stanowisko – dla figi znajdźmy zaciszne, słoneczne i osłonięte od wiatru miejsce. Warto sadzić ją w pobliżu nagrzewających się murów, które nocą oddają jej ciepło.

  • Podlewanie – zarówno figowiec uprawiany w gruncie, jak i w donicy, wymaga umiarkowanego podlewania. Warto ograniczyć je jeszcze bardziej późnym latem, aby przyspieszyć dojrzewanie owoców.

  • Nawożenie – roślinę tę można nawozić w sezonie wegetacyjnym wieloskładnikowymi preparatami dla drzew i krzewów owocowych, ale nie dłużej niż do połowy lipca. Stosujmy dawki zgodne z zaleceniami producenta na opakowaniu.

  • Cięcie – zabieg ten nie jest konieczny. Po zimie możemy usunąć jedynie suche, uszkodzone i przemarznięte pędy.

  • Zbiory – pierwsze dojrzałe figi zerwiemy na przełomie lipca i sierpnia. Zbiory trwają do jesieni, ale niestety często przerywa je nadejście chłodów.

  • Zimowanie – nawet stosunkowo wytrzymałe odmiany fig powinniśmy odpowiednio zabezpieczyć przed zimą. Aby to zrobić, ich części nadziemne otulamy białą agrowłókniną lub matami słomianymi. Warto zadbać także o wyściółkowanie podłoża korą sosnową, dzięki czemu ochronimy przed chłodem korzenie.

  • Choroby i szkodniki – figa jest rośliną odporną na choroby i szkodniki. W uprawie doniczkowej zdarza się jednak, że atakują ją mączliki i przędziorki (zwłaszcza podczas zimowania).

Figi są bardzo wartościowe i warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Figi są bardzo wartościowe, więc warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Fot. krinaphoto/123RF.com

Jakie właściwości mają figi?

Uprawa figowca pospolitego w naszym klimacie może być wyzwaniem. Warto je jednak podjąć, aby cieszyć się dostępem do niezwykle wartościowych owoców, które można jeść na surowo i przetwarzać na wiele sposobów. Co ciekawe, te prastare owoce niegdyś traktowane były jak naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Miały pomagać w infekcjach, problemach jelitowych, schorzeniach sercowo-naczyniowych, bólach żołądka i chorobach skóry.

To, że figi od wieków wykorzystywane są w medycynie ludowej, ma swoje naukowe uzasadnienie. Owoce te zawierają szereg witamin (A, C, E, K i z grupy B), składniki mineralne (zwłaszcza fosfor, cynk, potas, żelazo, magnez i wapń), kwasy organiczne, cukry i białko. Świeże figi zawierają ok. 3 g błonnika pokarmowego, ale suszone ponad 12 g. Dzięki niemu są pomocne zwłaszcza przy zaparciach oraz podwyższonym poziomie tzw. złego cholesterolu. Warto jednak pamiętać, że spożywania dużych ilości fig, szczególnie tych suszonych, powinni unikać cukrzycy.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Kiedy najlepiej przycinać winorośl na wiosnę? Nie przegap ważnego terminu

Już w lutym nakarm porzeczki specjalnym nawozem. Zbierzesz rekordowe plony

Sadzenie świdośliwy wczesną wiosną. Wybierz odmiany o słodkich i pełnych witamin owocach

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.