Spis treści:
Kiedy i po co obrywać kwiatostany czosnku?
Smaczny i zdrowy czosnek jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw w przydomowych ogrodach. W odpowiednich warunkach oraz dzięki pielęgnacji plonuje obficie, wykształcając duże główki i ząbki. Ważne jest nie tylko jego podlewanie i nawożenie, ale także prosty, często pomijany zabieg pielęgnacyjny. Mowa o ogławianiu czosnku, czyli usuwaniu z niego kwiatostanów. Pojawiają się one na roślinach późną wiosną, zazwyczaj pod koniec maja lub w czerwcu.
Po co obrywać kwiatostany czosnku? Warto zdać sobie sprawę z tego, że czosnek wytwarzając kwiaty, a później cebulki powietrzne, koncentruje większość energii właśnie na tych procesach. Niewiele sił przekazuje kształtującym się w glebie główkom, wskutek czego rosną one bardzo wolno. Dzięki oberwaniu kwiatostanów czosnek może przekierować zasoby do części podziemnych, co sprawia, że możemy liczyć na duży, zdrowy plon.
Kiedy obrywać kwiatostany czosnku? Zasada jest prosta: im szybciej to zrobimy, tym lepiej. Warto zabrać się do pracy od razu, gdy zaobserwujemy pojawienie się charakterystycznych pędów. Łatwo je rozpoznamy – mają okrągły przekrój (nie spłaszczony jak w przypadku liści) i są zakończone grubym pąkiem kwiatowym ze spiczastym wierzchołkiem. Często są zakręcone i przypominają świńskie ogonki. Podsumowując, zaleca się, aby ogławianie przeprowadzić w czerwcu, niezwłocznie po wypuszczeniu kwiatostanów przez czosnek.
Jak obrywać kwiatostany czosnku? Fot. ejsmont/123RF.com
Przeczytaj również: Szybki wzrost i dużo owoców. Metoda ogrodniczki na sadzenie pomidorów
Jak obrywać kwiatostany czosnku?
Ogławianie czosnku jest bardzo prostym zabiegiem i nie szkodzi naszym roślinom. Jak je przeprowadzić? Młode pędy kwiatostanowe są kruche, więc łatwo oberwiemy je ręcznie, odłamując je ok. 1 cm od nasady. Jeśli boimy się, że wyrwiemy w ten sposób rośliny z korzeniami, możemy też skorzystać ze zdezynfekowanego, dobrze naostrzonego narzędzia – sekatora lub nożyczek.
Co ciekawe, oberwane pędy kwiatostanowe czosnku są zdrowe i smaczne. W kuchni możemy wykorzystać je na wiele sposobów – do sałatek, duszonych mięs, domowego pesto czy past kanapkowych. Nadmiar oberwanych pędów kwiatowych możemy wyrzucić na kompost lub zrobić z nich gnojówkę do nawożenia roślin.
Im wcześniej zabierzemy się za oberwanie kwiatostanów czosnku, tym większe główki otrzymamy, nie zwlekajmy więc z tym prostym zabiegiem. Jeśli chcemy, część z nich możemy zostawić na roślinach, aby uzyskać cebulki powietrzne, które posłużą do założenia kolejnej uprawy.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Potasowy nawóz do papryki, pomidorów i ogórków. Zawiążą dużo więcej owoców
Jak zwiększyć zawiązywanie owoców pomidorów? Naturalne nawozy i podlewanie
Jak przygotować stanowisko do sadzenia ogórków gruntowych? Patent ogrodników na duże i zdrowe plony