Spis treści:
Co zrobić, żeby czosnek urósł duży?
Czosnek możemy bez trudu kupić w każdym markecie czy warzywniaku, ale wiele osób woli samodzielnie go uprawiać na przydomowych grządkach. Trudno się temu dziwić – czosnek z własnego ogródka ma dużo bardziej intensywny smak i zapach niż ten ze sklepu. Na dodatek długo zachowuje świeżość i możemy go przechowywać w suchym, chłodnym miejscu przez 6-8 miesięcy.
Uprawa czosnku nie jest trudna, więc radzą z nią sobie nawet początkujący ogrodnicy. Nie zawsze jednak uzyskują zadowalające plony, czego przyczyną najczęściej jest niezaspokojenie wszystkich potrzeb tego warzywa. Czosnek ma wygórowane wymagania glebowe – dobrze rośnie w przepuszczalnej, żyznej oraz zasobnej w próchnicę ziemi o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6,5-7,0). Oczekuje także słonecznego stanowiska i właśnie w takim miejscu tworzy największe główki.
Czosnek, podobnie jak inne rośliny cebulowe, ma płytki system korzeniowy, co sprawia, że jest wrażliwy na suszę. Trzeba go systematycznie podlewać przez cały sezon wegetacyjny, unikając jednak nadmiernego zalewania gleby, ponieważ wilgoć może doprowadzić do gnicia główek.
Równie ważne jest nawożenie czosnku, które po raz pierwszy przeprowadzamy w kwietniu, gdy ustąpią mrozy. Jeśli chcemy, aby czosnek urósł duży, nie zapominajmy też o pieleniu i ściółkowaniu grządki, a także ogławianiu roślin latem (w czerwcu i lipcu). Bardzo ważnym zabiegiem jest również napowietrzanie gleby w miejscu uprawy.
Napowietrzanie gleby to prosty zabieg na duży i zdrowy czosnek. Fot. grazza23/123RF.com
Przeczytaj również: Babcine odżywki na zdrowe i silne sadzonki. Stosuj do pomidorów, ogórków i papryki
Napowietrzanie gleby – zabieg na duży i zdrowy czosnek
Napowietrzanie gleby jest jednym z najważniejszych zabiegów w uprawie czosnku, jednak nie każdy o nim pamięta. Polega na spulchnieniu ziemi wokół roślin, dzięki czemu zwiększa się jej przepuszczalność, więc do płytko położonych korzeni docierają tlen, woda i składniki odżywcze. Mogą zostać szybko wykorzystane przez czosnek, co sprawia, że zdrowo rośnie i osiąga duże rozmiary. Napowietrzanie jest szczególnie ważne wiosną w okresie formowania główek (od maja do czerwca), gdy po częstych opadach gleba łatwo się zaskorupia.
Zabieg przeprowadzamy z ostrożnością, uważając, aby nie uszkodzić roślin i ich korzeni. Glebę między rzędami czosnku napowietrzamy płytko (na 3-4 cm) za pomocą motyki albo pazurków ogrodniczych. Tę prostą czynność warto powtarzać co 1-2 tygodnie aż do momentu zbioru czosnku.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak sadzić seler korzeniowy, by był duży? Wielu ogrodników popełnia ten błąd
Siew ogórków gruntowych na rozsadę. Zanim wsadzisz do ziemi, zrób test nasion
Jak sadzić pory, żeby były duże? Pielęgnacja pora po posadzeniu