Porady ogrodnicze

Błędy w kompostowaniu. Pamiętaj o tym, a kompost będzie najwyższej jakości

Kompostowanie to doskonały sposób na uzyskanie naturalnego i skutecznego nawozu, który nic nas nie kosztuje. Dodatkowo jest to świetna metoda zagospodarowania odpadów z domu czy ogrodu. Nie oznacza to jednak, że możemy wykorzystać do jego wyprodukowania wszystko, co wpadnie w nasze ręce. Nieprawidłowo przygotowany kompost, zamiast wesprzeć rośliny, mocno im zaszkodzi. Prezentujemy najczęstsze błędy w kompostowaniu, których za wszelką cenę należy unikać.

Błędy w kompostowaniu. Pamiętaj o tym, a kompost będzie najwyższej jakości
Kompost stanowi wartościowy, bezpieczny dla środowiska nawóz. Fot. CanvaPro

Spis treści:

Kompostowanie – domowy recykling odpadów

Kompost często nazywany jest przez ogrodników czarnym złotem. Nie bez powodu, ponieważ ten naturalny produkt rozkładu materii organicznej stanowi niezwykle wartościowy, bezpieczny dla środowiska nawóz, który możemy w prosty sposób stosować do różnorodnych roślin. Kompostowanie pozwala na unieszkodliwienie zgromadzonych bioodpadów, zarówno tych pochodzących z naszej kuchni, jak i przydomowego ogrodu.

Proces ten polega na rozkładzie resztek organicznych przez pożyteczne mikroorganizmy, które w warunkach tlenowych przeprowadzają szereg naturalnych reakcji chemicznych. Kompostowanie, czyli domowy recykling odpadów organicznych, pozwala na uzyskanie bogatego w substancje odżywcze nawozu użyźniającego glebę i dokarmiającego uprawy.

Przeczytaj również: Jak zrobić kompost z liści? Do czego używać, korzyści ze stosowania

Do czego używać kompostu?

Ten samodzielnie przygotowany nawóz organiczny jest uniwersalny – doskonale nadaje się do praktycznie każdego rodzaju upraw. Do czego możemy używać kompostu? Przede wszystkim do warzywników, krzewów i drzewek owocowych oraz okazów ozdobnych w ogrodzie. Kompost może być stosowany również podczas przygotowywania rozsady czy prowadzenia upraw w donicach. Doskonale nadaje się do ściółkowania gleby wokół roślin. W pełni dojrzały kompost najlepiej stosować jesienią, aby wzbogacić glebę w próchnicę i poprawić jej żyzność.

Kompost możemy stosować do każdego rodzaju upraw. Kompost możemy stosować do każdego rodzaju upraw. Fot. 123RF.com

17 najczęstszych błędów w kompostowaniu

Mogłoby się wydawać, że kompostowanie to prosta sprawa, ale podczas przygotowywania naturalnego nawozu często popełniane są błędy. Skutkują one tym, że w kompoście obecne są patogeny i toksyczne związki chemiczne. Taki produkt nadaje się wyłącznie do utylizacji, ponieważ zastosowany w ogrodzie, zaszkodziłby naszym uprawom. Czego powinniśmy unikać podczas kompostowania, aby otrzymać wartościowy nawóz? Poznaj 17 najczęstszych błędów w kompostowaniu:

  1. Niewrzucanie na kompost resztek roślinnych z działki. Skoszona trawa czy resztki upraw z ogrodu mogą zostać przekształcone w cenny nawóz organiczny, który jest najlepszym podłożem dla innych roślin.

  2. Umieszczenie kompostownika w nieodpowiednim miejscu. Zazwyczaj chcemy skryć go przed wzrokiem osób postronnych, co niestety może spowodować, że nie będzie optymalnie usytuowany z punktu widzenia procesu kompostowania. Kompostownik powinien znajdować się w cieniu, w miejscu osłoniętym od wiatru.

  3. Niewłaściwy sposób kompostowania. Mamy do wyboru wiele metod, m.in. pryzmową, w pojemniku czy z wykorzystaniem dżdżownic. Aby osiągnąć jak najlepszy efekt, zdecydujmy się na taki rodzaj kompostowania, który będzie odpowiadał naszym preferencjom. Dobierając sposób produkcji kompostu, weźmy pod uwagę dostępną przestrzeń czy czas, jaki możemy poświęcić na przeprowadzenie procesu.

  4. Schładzanie kompostu. Zimą proces kompostowania spowalnia, ale nie ustaje. Z tego powodu podczas mrozów powinniśmy odpowiednio zadbać o kompostownik. Aby odpowiednio zabezpieczyć wsad przed zimnem, należy okryć go nie tylko warstwą ściółki, ale również agrowłókniną.

  5. Przegrzewanie kompostu. Dzieje się tak zazwyczaj w sytuacji, gdy kompostownik znajduje się w miejscu narażonym na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Zbyt wysoka temperatura, zwłaszcza latem, sprawi, że mikroorganizmy znajdujące się w kompoście zginą, a sam nawóz wyschnie. Jeśli nie możemy postawić kompostownika w cieniu drzew lub budynku, nad zbiornikiem rozciągnijmy matę, która ochroni wsad przed działaniem słońca.

  6. Nadmierna wilgotność w kompostowniku. Długotrwałe deszcze mogą spowodować, że z kompostu zostaną wypłukane cenne substancji odżywczych, które już w nim powstały. Dlatego podczas obfitych opadów warto przykryć kompostownik i odpowiednio zabezpieczyć go przed działaniem wody.

    Na kompostownik możemy wrzucić skorupki jaj. Na kompostownik możemy wrzucić skorupki jaj. Fot. 123RF.com

  7. Przesuszenie kompostu. W czasie suszy regularnie podlewajmy kompostownik wodą, aby utrzymywała się w nim optymalna wilgotność. W przeciwnym razie dojdzie do zahamowania procesów rozkładu materii organicznej.

  8. Pozostawienie kompostu samemu sobie. Proces kompostowania zachodzi w warunkach tlenowych, dlatego musimy od czasu do czasu wymieszać cenny wsad lub przynajmniej wykonać w nim dziury za pomocą kija. Jeżeli nasz kompost zaczyna mieć nieprzyjemny zapach, oznacza to, że doszło w nim do reakcji beztlenowych, co jest niepożądane. W takiej sytuacji jak najszybciej przemieszajmy zawartość kompostownika.

  9. Dodanie zbyt dużej ilości materiału organicznego bogatego w azot. Może do tego dojść na przykład wtedy, gdy wrzucimy na pryzmę skoszoną trawę czy resztki roślin zielonych. Po kilku dniach zaczną one gnić, wydzielając śmierdzący zapach. Pryzma nie powinna być jednorodna. Należy łączyć odpady azotowe z węglowymi, układając je warstwami.

  10. Dodanie zbyt dużej ilości składników bogatych w węgiel. Nie powinniśmy jednorazowo wrzucać na kompost wyłącznie słomy, trocin czy zrębków drewnianych. Łączmy je z resztkami bogatymi w azot, czyli np. zielonymi częściami roślin.

  11. Wrzucanie na kompost odpadów, które nie nadają się do kompostowania. Na wsad nie można przeznaczyć jednorazowych naczyń, torebek po herbacie, kartonów, impregnowanego drewna czy makulatury.

    Przeczytaj również: Czym zastąpić obornik? Jaki kompost jest najlepszy i jak go przygotować

  12. Dodawanie do kompostu składników, które są dla niego szkodliwe. Nie możemy wlewać do kompostownika pomyj zawierających płyn do mycia naczyń, mydło czy inne środki chemiczne.

  13. Kompostowanie resztek roślin, które mają nasiona. Nie powinniśmy tego robić, ponieważ po przeniesieniu na grządki dojrzałego kompostu z nasionami w niekontrolowany sposób rozsiejemy niechciane rośliny po całym ogrodzie.

  14. Wrzucanie na kompost resztek roślin porażonych chorobami lub zaatakowanych przez szkodniki. Na wsad do kompostowania na zimno nie nadają się części zielone mające objawy zarazy ziemniaczanej, mączniaka rzekomego oraz prawdziwego czy te, na których żerowały niepożądane owady. Patogeny, a także jaja szkodników, nie zostaną zniszczone podczas procesu na zimno.

  15. Umieszczanie w jednej pryzmie materiałów o długim i bardzo krótkim czasie kompostowania. Połączenie np. liści roślin z głąbami kapuścianymi czy zdrewniałymi korzeniami piwonii nie jest korzystne. Najlepiej wrzucać do jednego kompostu resztki o podobnym czasie kompostowania.

  16. Wrzucanie na kompost resztek produktów pochodzenia zwierzęcego. Błędem jest kompostowanie mięsa, kości, tłuszczu czy ości. Ich proces rozkładu trwa długo, a ponadto materiały te przyciągają dzikie zwierzęta. Na kompost możemy natomiast wrzucać skorupki jaj.

  17. Dodawanie na kompost dużej ilości materiału organicznego zmieniającego pH gleby. Niewskazane jest kompostowanie sporej partii igieł sosnowych. Zróbmy z nich osobną pryzmę, a następnie wykorzystajmy pod rośliny, które preferują kwaśne podłoże.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Odpadki kuchenne na grządki. Jak kompostować ziemię resztkami

Gnojówka z pokrzywy – przygotowanie krok po kroku. Jak zrobić cenny nawóz na wzmocnienie i podwojenie plonów

Dlatego grzyby mają złą opinię i zapominamy o ich zaletach na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.