Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Błędy w uprawie arbuzów. Jak je pielęgnować, by owoce były duże, słodkie i soczyste?

Arbuzy to jedne z uwielbianych letnich owoców. Uprawia się je głównie w ciepłym klimacie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby rosły również w naszych ogrodach. Jeśli chcemy otrzymać duże, soczyste i słodkie owoce, musimy trzymać się kilku podstawowych zasad. Jak pielęgnować arbuzy na grządce? Jakich błędów w uprawie za wszelką cenę unikać? Wyjaśniamy w artykule.

Błędy w uprawie arbuzów. Jak je pielęgnować, by owoce były duże, słodkie i soczyste?
Sprawdź, jakie są największe błędy w uprawie arbuzów. Fot. Andrzej Potocki/Deccoria.pl

Spis treści:

Jak pielęgnować arbuzy na grządce?

Mogłoby się zdawać, że uprawa arbuzów zwyczajnych (Citrullus lanatus) pod naszą szerokością geograficzną będzie stanowić prawdziwe wyzwanie. W końcu owoce te najlepiej udają się w ciepłym klimacie, gdzie mogą przez długie tygodnie dojrzewać w słońcu. Polskie lato jest krótkie, ale to wcale nie oznacza, że uprawa arbuzów jest u nas skazana na porażkę. Odpowiednia wiedza na temat warunków, w jakich czują się one najlepiej, a także sposobów pielęgnacji, pozwoli nam cieszyć się dużymi, słodkimi i soczystymi owocami z własnego ogrodu.

Arbuzy w ogrodzie wymagają starannej pielęgnacji. Arbuzy w ogrodzie wymagają starannej pielęgnacji. Fot. tchara/123RF.com

Jak pielęgnować arbuzy na grządce? Jakie warunki im zapewnić? Poniżej przedstawiamy garść najważniejszych wskazówek.

  • Gleba – arbuzy najlepiej rosną w żyznej i bogatej w próchnicę ziemi. Warto uprawiać je w pierwszym roku po oborniku lub w glebie wzbogaconej dodatkiem kompostu. Podłoże może mieć odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego, powinno być także stale umiarkowanie wilgotne.

  • Stanowisko – te ciepłolubne rośliny kochają pełne słońce, dlatego powinniśmy je uprawiać na grządce, której nic nie zacienia. Stanowisko musi być również zaciszne i osłonięte od wiatru.

  • Siew i sadzenie – w naszym klimacie arbuzy uprawia się wyłącznie z rozsady, którą sadzimy w ogrodzie po ustąpieniu przymrozków, najlepiej nie wcześniej niż na przełomie maja i czerwca. Aby ją przygotować, w marcu lub kwietniu nasiona namaczamy, a następnie pojedynczo wysiewamy do doniczek wypełnionych sterylnym podłożem do rozsad na głębokości 2-3 cm. Zwilżamy ziemię wodą i staramy się utrzymywać jej stałą wilgotność aż do momentu sadzenia sadzonek w ogrodzie. Doniczki przetrzymujemy w jasnym pomieszczeniu, w którym panuje temperatura rzędu 20-22°C (w chłodzie nasiona nie wykiełkują). Wschodów możemy oczekiwać po mniej więcej tygodniu. Na przełomie maja i czerwca hartujemy otrzymane sadzonki, przyzwyczajając je do warunków na zewnątrz. Sadzimy w gruncie bez osłon lub w szklarni, zachowując od 80 do 100 cm odstępu między roślinami. Arbuzy, mając dużo miejsca, tworzą większe owoce.

  • Podlewanie – kawony, jak nazywane są arbuzy, składają się głównie z wody. Dlatego wymagają systematycznego, lecz umiarkowanego podlewania. Pamiętajmy, że ziemia w miejscu uprawy musi być stale lekko wilgotna, ale nie mokra. Woda powinna wnikać w glebę na głębokość co najmniej 20 cm, dzięki czemu owoce będą soczyste. Wykorzystujmy tylko taką wodę, która ma powyżej 20°C, aby ciepłolubne rośliny nie cierpiały z powodu szoku termicznego.

  • Nawożenie – arbuzy uprawiane na grządkach w żyznej glebie nie potrzebują dodatkowego nawożenia. Inaczej musimy postąpić z egzemplarzami w donicach, ponieważ w przypadku uprawy pojemnikowej składniki odżywcze w podłożu szybko się wyczerpują. Warto je dokarmiać gnojówką z pokrzywy rozcieńczoną wodą w stosunku 1:10 lub biohumusem. Takimi odżywkami zasilajmy też te arbuzy, które rosną w ogrodzie, ale w ubogiej glebie. Wybrany nawóz stosujemy raz w tygodniu.

  • Ściółkowanie – na podłożu wokół arbuzów warto rozłożyć ściółkę, która zapobiegnie nadmiernemu parowaniu wody z gleby, a także będzie chronić przed utratą ciepła. W tym celu możemy wykorzystać czarną agrowłókninę lub słomę.

  • Odchwaszczanie – przez cały sezon wegetacji usuwamy z miejsca uprawy niepożądane chwasty.

  • Mrozoodporność – arbuzy nie są odporne na mróz i szkodzą im nawet najmniejsze przymrozki.

  • Choroby i szkodniki – rośliny te są często atakowane przez mączniaka prawdziwego i rzekomego oraz szarą pleśń, zwłaszcza w okresach deszczowych.

Uprawa arbuzów uda się tylko na słonecznym stanowisku. Uprawa arbuzów uda się tylko na słonecznym stanowisku. Fot. Andrzej Potocki/Deccoria.pl

Przeczytaj również: Jesienne nawożenie roślin owocowych. Kiedy i czym nawozić, by za rok zwiększyć plony?

Największe błędy w uprawie arbuzów

Niestety, wiele osób podczas uprawy arbuzów popełnia błędy, wskutek czego otrzymują rozczarowująco małe i niezbyt słodkie owoce. Zdarza się również, że roślina zrzuca zawiązki lub nie owocuje wcale. Jeśli chcemy uniknąć niepowodzeń, dowiedzmy się, jakie są największe błędy w uprawie arbuzów.

  • Siew prosto do gruntu bez osłon – w naszym klimacie arbuzy mogą się udać tylko z rozsady.

  • Przedwczesne sadzenie – arbuzy to rośliny ciepłolubne. Jeśli znajdą się na stałym miejscu w momencie, gdy jeszcze zagrażają im przymrozki, najprawdopodobniej nie przetrwają.

  • Źle dobrane stanowisko – arbuzy posadzone w półcieniu rosną i się rozkrzewiają, ale rzadko zawiązują owoce. Nawet jeśli do tego dojdzie, nie będą miały szansy odpowiednio dojrzeć.

  • Niewłaściwe podlewanie – błędem jest zarówno brak, jak i nadmierne podlewanie arbuzów.

  • Moczenie liści – trzeba go unikać, ponieważ sprzyja rozwojowi chorób grzybowych, na które arbuzy są podatne tak samo jak inne warzywa dyniowate.

  • Zbyt gęste sadzenie – jeśli kawony nie mają odpowiednio dużo miejsca na wzrost, tworzą małe owoce.

  • Za wczesny zbiór – arbuzy możemy zbierać dopiero wtedy, gdy są w pełni dojrzałe, w innym razie będą mało słodkie.

Skąd wiedzieć, że arbuz jest dojrzały i gotowy do zbioru? Skąd wiedzieć, że arbuz jest dojrzały i gotowy do zbioru? Fot. zigzagmtart/123RF.com

Jak rozpoznać, że arbuz jest dojrzały?

Rozpoznanie, kiedy arbuz w ogrodzie jest dojrzały, wcale nie jest proste. Zbiory owoców odbywają się od sierpnia do września, a dokładny moment ich zerwania musimy ocenić sami. Aby prawidłowo sprawdzić dojrzałość arbuzów, warto skorzystać ze wskazówek doświadczonego ogrodnika, który prowadzi na portalu YouTube kanał Ogród na piasku. Podpowiada on, aby zwrócić uwagę na zakręcony, krótki pęd, rosnący tuż przy owocu. Jeśli jest on całkowicie suchy, możemy założyć, że arbuz jest gotowy do zbioru. Sprawdźmy także, czy skórka jest twarda i matowa, a miejsce styku plonu z podłożem z białego zmieniło kolor na żółty.

Łatwo sprawdzimy, czy arbuz jest dojrzały, opukując go. Jeśli usłyszymy pusty, głuchy odgłos, owoc powinien być już dobry. Kolejną metodą jest próba objęcia kawonu dłońmi i ściśnięcia. Objawem dojrzałości będzie charakterystyczny chrzęst. Gotowe do zbioru owoce wstrzymują dalszy wzrost.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Dlaczego rokitnik nie kwitnie i nie owocuje? Jak pielęgnować rokitnik, żeby szybko owocował

Dobre sposoby na poprawienie owocowania borówki amerykańskiej. Zacznij tuż po zbiorach

Uważana jest za najzdrowszy owoc świata. Z uprawą aronii poradzi sobie każdy

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.